Ukrainas prezidents aicina ES adekvāti novērtēt Krievijas rīcību (papild.) • IR.lv

Ukrainas prezidents aicina ES adekvāti novērtēt Krievijas rīcību (papild.)

78
Ukrainas prezidents Petro Porošenko Izjumas rajona apmeklējuma laikā Harkovas apgabalā. Foto: EPA/LETA

Porošenko aicina van Rompeju Ukrainas jautājumu iekļaut 16.jūlija ES Padomes darba kārtībā

Ukrainas prezidents Petro Porošenko aicinājis Eiropas Savienību adekvāti novērtēt Krievijas smagās militārās tehnikas un karavīru īstenoto Ukrainas-Krievijas robežas nelegālo šķērsošanu un uzbrukumu Ukrainas karavīru pozīcijām, informē „Ukrainskaja pravda”.

Par to Porošenko sarunā informējis ES prezidentu Hermani van Rompeju, vēsta Ukrainas prezidenta preses dienests.

„Ukraina iesniegs visas dokumentālās liecības, lai starptautiskā sabiedrība spētu reaģēt,” teicis Porošenko un norādījis, ka pieprasa atbrīvot visus ukraiņu ķīlniekus, kas atrodas gūstā, tai skaitā arī Krievijā, kur ieslodzīti lidotāja Nadežda Savčenko un režisors Oļegs Sencovs.

Porošenko aicinājis van Rompeju Ukrainas jautājumu iekļaut 16.jūlija ES Padomes darba kārtībā. ES prezidents solījis, ka to noteikti izdarīs.

Porošenko arī atzīmējis, ka sagaida skaidru un izlēmīgu rīcību no ES saskaņā ar ES Paddomes 27.jūnijā lēmumiem, kad tika spriests par sankcijām pret Krieviju.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins tikšanās laikā ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli izteicis bažas par Ukrainas armijas uzbrukumiem Austrumukrainā, ziņo „Deutsche Welle”.

Kā izteicies Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, prezidents teicis, ka nav pieņemami gadījumi, kad šāviņi nokļūst Krievijas teritorijā, kas jau novedis pie traģiska gadījuma Rostovas apgabalā. Putins pieprasījis, lai tas vairs neatkārtotos.

Tikšanās laikā abu valstu vadītāji, pēc Peskova teiktā, esot bijuši vienisprātis, ka „situācija Donbasā strauji pasliktinās, un aicināja intensificēt miera procesus”. Līderi atzīmējuši, ka nekavējoties jāatjauno Ukrainas sarunu grupas darbs. „Iespējams, tas var notikt videokonferences formātā,” precizējis Peskovs.

Kā jau ziņots, naktī uz 12.jūliju no apdzīvotās vietas Kuibiševas Rostovas apgabalā Krievijā ar mīnmetējiem tika apšaudīts robežpunkts „Marinovka”. Bez tam 11.jūlijā dienas laikā vairākas reizes tika fiksēti Ukrainas gaisa telpas pārkāpumi, ko veica no Krievijas puses ielidojušas bezpilota lidmašīnas.

Ziņots arī, ka Luganskas apgabalā no Krievijas Federācijas puses divas reizes robežu šķērsoja smagās militārās tehnikas kolonnas ar Krievijas karogiem.

„Neviens vairs nespēlējas ar konspirāciju, tanki iebrauc ar Krievijas karogiem, to vidū ir jaunākās modifikācijas tehnika, tai skaitā Т-90. Daļa tehnikas devās uz Suhodoļsku, Sverdlovsku un Izvarino, otra daļa uz Lugansku,” norāda Luganskas aktīvists Dmitrijs Sņegirevs.

Ukrainas Ārlietu ministrija sestdien izteica kategorisku protestu pret kārtējām provokācijām uz abu valstu robežas un nosūtīja attiecīgu notu Krievijas Ārlietu ministrijai.

Savukārt Krievijas Ārlietu ministrija atbildēja, ka Krievijas pusei esot tiesības veikt visas Krievijas likumdošanā atļautās darbības, lai aizstāvētu savu teritoriju un nodrošinātu Krievijas iedzīvotāju drošību. Krievija arī paziņoja Ukrainai par kārtējo protestu pret tās darbībām un pieprasīja „pārtraukt apšaudīt Krievijas teritorijas un pārkāpt Krievijas Federācijas robežas”.

(papildināta ar Krievijas puses viedokli)

Komentāri (78)

austrisv 14.07.2014. 10.32

Eiropa turpina aukleties ar slepkavu

+21
0
Atbildēt

0

ligakalnina 14.07.2014. 10.10

Putins satiek Merkeli, protams, sabučojas apkampjas, pēc krievu modes, un Merkele viņam jautā – nu, kā tur tavējie Donbasā?

Putins nopūšas un atbild – smagi, māmiņ, bet, bez tevis būtu vēl smagāk.

+22
-1
Atbildēt

0

alexander 14.07.2014. 11.02

Kamēr rūpes par Mistrālu un mersedesu pārdošanas apjomiem un gāzes piegādes nepārtrauktību būs svarīgākas par brutāliem staptautisko tiesību un cilvēktiesību pārkāpumiem un agresiju pret neatkarīgu valsti, tikmēr adekvāta situācijas izpratne ir mazticama. Nožēlojami.

+20
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu