ASV piedāvā savu starpniecību Gazas saspīlējuma mazināšanā • IR.lv

ASV piedāvā savu starpniecību Gazas saspīlējuma mazināšanā

23
Izraēlas karavīri ar tankiem pie Gazas joslas. Foto: EPA/LETA

Musulmaņu valstu organizācija mudina ANO apturēt asinsizliešanu Gazā

Savienotās Valstis naktī uz piektdienu piedāvājušas savu starpniecību Gazas saspīlējuma mazināšanā, ziņo LETA/DPA.

ASV prezidents Baraks Obama telefonsarunā ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu paziņoja, ka viņa valdība ir gatava darboties kā vidutāja pamiera panākšanā.

Obama brīdināja nepieļaut tālāku situācijas eskalāciju un uzsvēra, ka visām pusēm jādara viss iespējamais, lai pasargātu civiliedzīvotāju dzīvības un atjaunotu mieru.

Prezidents atkārtoti nosodīja palestīniešu kustības “Hamas” Gazas joslas kaujinieku veikto Izraēlas teritorijas apšaudīšanu un apliecināja, ka Izraēlai ir tiesības sevi aizstāvēt.

Tikmēr pasaules lielākā musulmaņu valstu organizācija ceturtdien mudināja ANO Drošības padomi panākt, ka Izraēla aptur gaisa karu pret Gazas joslu, kurā trīs dienu laikā ir nogalināti vairāk nekā 80 palestīnieši.

Islāma sadarbības organizācija pēc izpildkomitejas sanāksmes Džidā, Saūda Arābijā, paziņoja – tā ir izveidojusi ministru komandu centienos panākt, ka Drošības padome un starptautiskā sabiedrība “aptur Izraēlas agresiju”.

Organizācija, kurā ir 57 dalībvalstis, arī norādīja, ka tā centīsies steidzami panākt ANO Cilvēktiesību padomes sasaukšanu, lai izmeklētu “Izraēlas okupācijas varas noziegumus un tās īstenotos palestīniešu tiesību pārkāpumus”.

“Izraēla ir pārkāpusi starptautiskās un cilvēciskās konvencijas,” sacīja Saūda Arābijas ārlietu valsts sekretārs Nizars Abids, kurš vadīja sanāksmi Džidā.

Ņujorkā ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns aicināja panākt pamieru Izraēlas un Gazas joslas kaujinieku starpā. “Tagad steidzamāk nekā jebkad agrāk ir jāmēģina rast kopīgs pamats, lai atgrieztos pie miera un ugunspārtraukšanas izpratnes,” viņš sacīja Drošības padomes ārkārtas sēdes dalībniekiem.

Visām pusēm, arī palestīniešu kaujiniekiem, ir jāciena starptautiskās tiesības, viņš norādīja.

Jau vēstīts, ka Izraēlas un Gazas joslas konfrontācijā patlaban izraisījies kopš 2012.gada novembra nepieredzēts saspīlējums. Palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas intensīvi apšauda Izraēlu ar raķetēm, bet Izraēlas kara aviācija Gazas joslā veic uzlidojumus.

Kopš krīzes saasināšanās Izraēlas triecienos Gazas joslā nogalināti jau aptuveni 90 palestīnieši, tostarp sievietes un bērni. Neviens izraēlietis nav gājis bojā.

 

Komentāri (23)

inta_s 11.07.2014. 10.11

Kads tur saspilejums? Izraela okupejusi palestiniesu teritorijas jau vairak ka 45 gadus un apspiedusi so naciju ar regulariem slaktiniem un nelegalam apmetnem kas ari ir izsaucis militaru grupejumu ka HAMAS veidosanos. Nebutu okupacijas nebutu HAMAS kas pretojas okupacijas rezimam.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu