Nacionālā apvienība nosauc savas „lokomotīves” 12.Saeimas vēlēšanās • IR.lv

Nacionālā apvienība nosauc savas „lokomotīves” 12.Saeimas vēlēšanās

97
Nacionālās apvienības līderi Raivis Dzintars (no labās) un Gaidis Bērziņš. Foto: Ieva Lūka, LETA

Sarakstu līderi vēlēšanās būs Dzintars, Laizāne, Melbārde, Bērziņš un Šnore

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) dome otrdien vienbalsīgi apstiprināja partijas kandidātu sarakstus 12.Saeimas vēlēšanām, par to līderiem izvirzot partijas līderi Raivi Dzintaru un Gaidi Bērziņu, kā arī Saeimas deputāti Inesi Laizāni, kultūras ministri Daci Melbārdi un režisoru Edvīnu Šnori, ziņo LETA.

Tāpat kā iepriekšējās parlamenta vēlēšanās Dzintars būs pirmais numurs Vidzemē, Bērziņš – Kurzemē, bet Laizāne – Latgalē. Savukārt Melbārde un Šnore būs jauni līderi attiecīgi Rīgā un Zemgalē.

Rīgā bez Melbārdes kandidātu saraksta galvgalī iekļauti Saeimas deputāti Dzintars Rasnačs, Einārs Cilinskis, kurš bija saraksta līderis iepriekšējās vēlēšanās, Ilmārs Latkovskis, Ingūna Rībena, kura šogad pameta partiju “Vienotība”, kā arī Rīgas domes deputāts Aleksandrs Kiršteins.

Vidzemē aiz Dzintara sarakstā seko Saeimas deputāti Jānis Dombrava, Ināra Mūrniece, Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Rihards Kols, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš, kā arī partijas ģenerālsekretārs Gatis Sprūds. Sarakstā vieta atvēlēta arī Saeimas deputātam Gunāram Rusiņam, kurš 11.Saeimā tika ievēlēts no Reformu partijas, bet vēlāk strādāja tā dēvētajā “Olšteina sešiniekā”, kā arī bijušajam Saeimas deputātam Kārlim Krēsliņam, kurš nolika savu mandātu šopavasar pēc dēla aizturēšanas.

Latgalē otrais numurs sarakstā aiz Laizānes atvēlēts Rēzeknes Augstskolas rektoram Edmundam Teirumniekam, Valsts valodas centra Valodas kontroles nodaļas vadītājam Antonam Kursītim, Slimību profilakses un kontroles centra direktora vietniekam Dzintaram Mozgim, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Romāna Naudiņa padomniekam Jānim Ratkevičam un ilggadējam Rīgas domes Satiksmes departamenta Satiksmes vadības centra operatoram, galvaspilsētas bijušajam deputātam Jānim Vaheram.

Kurzemē bez Bērziņa saraksta pirmajās vietās ir VL-TB/LNNK Saeimas frakcijas vecākais konsultants Jānis Iesalnieks, kurš iepriekšējās vēlēšanās atteicās no kandidēšanas saistībā ar saviem izteikumiem par traģēdiju Norvēģijā, Saeimas deputāts Dzintars Kudums, Talsu Valsts ģimnāzijas direktors, Talsu domes deputāts Gundars Sebris, apvienības Liepājas nodaļas vadītāja Daina Vanaga un Ventspils nodaļas vadītājs Bruno Jurševics. Vieta Kurzemes sarakstā atvēlēta arī bijušajai “Vienotības” pārstāvei Janīnai Kursītei-Pakulei, kura no savas bijušās partijas izstājās šogad kopā ar Rībenu.

Savukārt Zemgalē aiz Šnores sarakstā seko saraksta līderis iepriekšējās vēlēšanās, Saeimas deputāts Imants Parādnieks, Saeimas deputāte Vineta Poriņa, uzņēmējs Juris Cīrulis, Rundāles pagasta priekšsēdētājs Aivars Okmanis un Rīgas domes deputāts Nauris Puntulis. Uz vietu Saeimā no Zemgales kandidēs arī Saeimas deputāts Andris Buiķis, kurš kopā ar Rībenu un Kursīti-Pakuli šogad izstājās no “Vienotības”.

Partijas premjera amata kandidāts, visticamāk, būs Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle. Partijas līderis Raivis Dzintars skaidroja, ka partijas dome oficiāli par premjera kandidātu nelēma, taču šis jautājums vairs ir tikai formalitāte, jo arī sanāksmē otrdien politiskā spēka pārstāvjiem nebija šaubu, ka VL-TB/LNNK premjera kandidāts būs Zīle.

Taujāts par būtiskākām izmaiņām salīdzinājumā ar kandidātu sarakstiem uz 11.Saeimas vēlēšanām, Dzintars uzsvēra, ka viena no Nacionālās apvienības kvalitātes zīmēm esot stabilitāte ideoloģiskajā piedāvājumā un arī kadru politikā, tāpēc VL-TB/LNNK ir “drošākā izvēle nacionāli domājošiem vēlētājiem”. Politiķis akcentēja, ka sarakstā iekļauti gan cilvēki, kuri sevi ir pierādījuši, gan arī jauni kandidāti, piemēram, Melbārde, Kols, Šnore.

Atbildot uz jautājumu par to, ka Cilinskim un Parādniekam šoreiz ir zemākas pozīcijas sarakstā, Nacionālās apvienības līderis norādīja, ka pirmā vieta esot tikai viena un divi cilvēki to nevar ieņemt. Tāds esot bijis lēmums un kolēģu atbalstīta iniciatīva, piebilda Dzintars.

 

Komentāri (97)

Ludmila 08.07.2014. 21.47

Šņore Zemgalē . Patīkama ziņa , vismaz zinu vienu kam plusu ielikt .

+16
-4
Atbildēt

0

janis17 08.07.2014. 22.03

Liekas, ka premjera kandidātu salīdzinājums – Straujuma vs Zīle ir spēle uz vieniem vārtiem!

+14
-5
Atbildēt

12

    ligakalnina > janis17 09.07.2014. 08.54

    Straujuma, salīdzinot ar Dzintaru un Bērziņu, ir izcils intelektuālis, nemaz nerunājot par to, ka viņa nav pieķerta nekādos koruptīvos darījumos.

    šie te klauni ir autoritātes tikai un vienīgi tam jūsu infantīlajam elektorātam, neviens kaut cik sakarīgs cilvēks neuzticētu vadīt valsti Dzintaram vai Bērziņam, vai pat Šņorem, ne katrs mākslinieks, kas uztaisījis vienu filma, spēj darīt arī ko citu, par Iesalnieku un Parādnieku vispār nerunājot.

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > janis17 09.07.2014. 09.56

    Vēsturnieks, mākslinieks, sauc, kās gribi, bet, diezin vai viņš Saeimā būs spējīgs izdarīt ko reālu.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > janis17 09.07.2014. 09.29

    Zīle ir lielais muldētājs, nevis darītājs, ko, konkrētu, viņš ir izdarījis Latvijas valsts labā, vispār, ja kāds iestājas kādās saistībās ar partiju VL, tā jau ir diagnoze, pat, ja viņš gribēs ko izdarīt, NA “augšu” totālā korumpētība un muļķība viņam to izdarīt neļaus, Bordāns ir piemērs.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 09.07.2014. 09.50

    Džeri, Šņorem, ne katrs mākslinieks, kas uztaisījis vienu filma, spēj darīt arī ko citu,

    ______________________

    Šnore nav mākslinieks!

    Viņš nav veidojis mākslas filmu!

    Soviet story NAV mākslas filma!

    Deputāta pienākumus varēs pildīt daudz labāk par visiem tagadējiem rp/v.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > janis17 09.07.2014. 13.59

    >dzerim

    “viņa [Straujuma] nav pieķerta nekādos koruptīvos darījumos” – tad, kad ir izdevīgi, dzeris tēlo nezinīti.

    Par Šnori – ja var apgalvot, ka Šnore nav darītājs, tad kas ir darītājs – vai tavas mīļotās vienotības kamparzaķi un 3a kredītportfelīšu īpašnieki?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ILZE > janis17 09.07.2014. 12.29

    dzeris49

    Zīle ir lielais muldētājs, nevis darītājs, ko, konkrētu, viņš ir izdarījis Latvijas valsts labā?

    ______________

    Ko gan viņš varētu izdarīt Latvijas labā, ja viņa saprātīgās ekonomiskās programmas vietā, čekas sakompromitētā un nopirktā Saeima izvēlas tavējā, čekas pidara, “gāzi grīdā”

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ILZE > janis17 09.07.2014. 12.25

    dzeris49

    Bordāns ir piemērs.

    _________________

    Bordāns varētu būt labs piemērs tam, ka nelietības neatmaksājas, ja kāds tā čekas kurmja kājas iebetonētu spainī un pašu nolaistu Daugavā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ILZE > janis17 09.07.2014. 11.22

    dzeris49

    Lai nu kuru, bet Šņores kungu, vai kādu citu no NA čekas kurators nevarētu izsaukt atskaitīties pie sevis uz ložu, publiski pazemot un īkšķi pakaļā iebāzt, kā bijušam premļjakam.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    marmed > janis17 09.07.2014. 09.14

    Dzerīt, puisīt, pret Laimdotu jau neuzstāsirs Dzintarbērziņš, bet gan Zīle, pret viņu arī Laimdota varēs ar intelektu paspīdēt? :)

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Alise > janis17 09.07.2014. 10.22

    hallo, dzeri, Šnorem pirmā izglītība ir politiskās zinātnes. Šņore ir studējis politiskās zinātnes Norvēģijā un Latvijā. LU ieguvis maģistra grādu politiskajās zinātnēs starptautiskajās attiecībās.

    Manā skatījumā vispār par deputātiem varētu būt tikai cilvēki, kuriem minimālā prasība ir vismaz viena no šādām divām izglītībām – politiskās zinātnes vai jurisprudence.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    marmed > janis17 08.07.2014. 22.09

    Nekas, Laimdota varēs ar Brigmani debatēt, par pesnijām, par zālēm… nu par pensionāru lietām :)

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    Ojārs > janis17 09.07.2014. 11.21

    Šnores uzņemtās filmas nozīmi ir grūti novērtēt par augstu. Vai atceramies, ka tāda filma par daudziem parāda, kas viņi ir patiesībā.

    Vai atceraties, ka Kanādas TV attteicās demonstrēt šo filmu, jo tās tēma “neesot aktuālā”…. It sevišķi saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, vai ne?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

garausiitis 08.07.2014. 23.39

Juri , stāsts ir par to ,ka norvēģi nepubliskajā telpā ar nav īpaši priecīgi par daudzajiem trešo valstu imigrantiem.

+11
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu