ES paraksta Asociācijas līgumus ar Gruziju, Moldovu un Ukrainu • IR.lv

ES paraksta Asociācijas līgumus ar Gruziju, Moldovu un Ukrainu

35
Ukrainas prezidents Petro Porošenko (centrā) pēc asociācijas līguma parakstīšanas priecājas kopā ar EK prezidentu Hosē Manuelu Barrozu un ES prezidentu Hermani van Rompeju. Foto: AFP/LETA

Ar Ukrainu parakstīta Asociācijas līguma vienošanās par padziļinātu un visaptverošu brīvās tirdzniecības zonu

Piektdien Briselē parakstīti Eiropas Savienības (ES) Asociācijas līgumi ar Gruziju, Moldovu un Ukrainu, kas paredz ciešu politisko asociāciju un ekonomisko integrāciju ar ES, stiprinot demokrātiju, tirgus ekonomiku, kā arī labu pārvaldību reģionā, vēsta LETA/AFP.

ES un Ukrainas Asociācijas līguma pirmā daļa, kas ietver politiskās sadarbības jautājumus, tika parakstīta šā gada 21.martā, savukārt piektdien parakstīta Asociācijas līguma vienošanās par padziļinātu un visaptverošu brīvās tirdzniecības zonu (DCFTA)

Bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs novembrī atteicās parakstīt asociācijas līgumu ar ES, izraisot plašus protestus, kas noveda pie viņa krišanas un varas maiņas Kijevā.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko pirms parakstīšanas paziņoja, ka tā ir vēsturiska diena Ukraina, kas tai dod jaunu sākotni pēc gadiem ilgas nestabilitātes. “Iespējams, otra lielākā diena Ukrainai pēc neatkarības atgūšanas,” teica Porošenko.

“Šī ir svarīga diena, viena no vēsturiskajām dienām kopš neatkarības. Es domāju, ka mums ir jāizmanto šī iespēja, lai modernizētu valsti. Tam mums ir vajadzīgs miers un drošība,” sacīja Porošenko.

Kā sociālajā tīklā Twitter ziņo Latvijas Radio korespondente Briselē Ina Strazdiņa, Ukrainas prezidents asociācijas līgumu ar ES parakstījis ar to pašu pilspalvu, kas novembrī bija domāta Janukovičam.

“Moldova ir izdarījusi savu izvēli, un šī izvēle ir galīga. Tā ir Eiropas integrācija,” līgumu parakstīšanas ceremonijā sacīja Moldovas premjerministrs Jurie Leanke.

“Kļūšana par pilntiesīgu vienotās Eiropas ģimenes locekli ir Gruzijas nelokāma griba,” pavēstīja Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili, piebilstot, ka “tas ir liela ceļojuma sākums”.

Tikmēr Krievijas ārlietu ministra vietnieks Grigorijs Karasins piektdien brīdināja, ka līgumu “parakstīšanas sekas Ukrainai un Moldovai būs nopietnas. Šāda nopietna dokumenta parakstīšana, protams, ir katras valsts suverēnas tiesības”.

ES sākotnēji cerēja iesaistīt Austrumu partnerības programmā sešas Austrumeiropas valstis, bet Armēnija, Azerbaidžāna un Baltkrievija izvēlējās veidot ciešākas attiecības ar Krieviju.

 

Komentāri (35)

silvija_vitina 27.06.2014. 11.36

Šī ir svarīga izšķiršanās!

Šīm trim valstīm ir viena kopīga iezīme – uz kartes ir uzķēzīta lielāka vai mazāka kaka. Taču, pateicoties tieši Ukrainai, visai pasaulei tagad ir zināms kakas autors. Un pasaciņām, ka “šķīvi” ir pieķēzījuši paši ukraiņi/gruzīni vai moldovieši, tic tikai paši krievi.

Ukrainai ir lemts kļūt par rašisma kapraci. Sāpīga, bet svētīga misija.

+20
-1
Atbildēt

2

    esmeralda_se > silvija_vitina 27.06.2014. 12.02

    Nē, nepienāks:) Ja nu vienīgi ločMelim, viņš ir vissmieklīgakais no visiem:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > silvija_vitina 27.06.2014. 11.45

    Nost ar rašismu!

    Vai kādreiz pienāks tā diena, kad rašistu mērgļu “kumentāri” saņems pelnīto “ignoramus” nevis “mīnusus” par kuru daudzumu viņiem maksā?

    +12
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 27.06.2014. 12.17

Patiesībā šī Putinam ir traģiski apkaunojoša diena. Ja viņš būtu cilvēks, varētu sākt vadonim just līdz :)

Jācer, ka ukraiņiem pietiks spēka virzīties tālāk, jo 3. Maidanu šī tauta tuvākajā laikā vairs neizvilks. Visam ir savas iespēju robežas. Arī latvieši vairs nespētu tuvāko paaudžu laikā atkārtot vēl vienu Atmodu. Par to mums katram būtu jāatceras šajā vēlēšanu gadā.

+16
0
Atbildēt

2

    Annija > buchamona 27.06.2014. 15.20

    Patiesībā, tikai pēc dažiem gadiem nabaga ukraiņi un pārējie līgumu parakstījušie aptvers, kādos sūdos tos ir iepinušas tā laika valdības, kam rūp tikai personiskā maciņa biezums un nekas vairāk. Piemēram, tas, ka mūsu valdība mūs iebāza ar viltu un varu eirozonā, nebūt nenozīmē, ka tautas vaurums to arī vēlējās un piekrita tam. Identiski ir arī ar Ukrainu, Moldovu utt. šā līguma sakarā.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > buchamona 27.06.2014. 12.34

    patiesībā ukraiņiem šis ir pirmais un vienīgais Maidans jeb Atmoda. Ukraiņi beidzot ir sapratuši, ka ir NĀCIJA.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

dro 27.06.2014. 14.21

No interneta: Ну вот и всё.Сегодняшняя ассоциация Грузии,Молдовы и Украины с Европой ВБИЛО ОСИНОВЫЙ КОЛ в попытки реставрации СССР.

Поздравляем!

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu