FOTO: Aktieri rīko labdarības tirdziņu, lai atbalstītu seniorus • IR.lv

FOTO: Aktieri rīko labdarības tirdziņu, lai atbalstītu seniorus

26
Aktrises Vijas Artmanes kaklarota no izrādes "Elizabete, Anglijas karaliene". Foto: Dmitrijs Suļžcs, F64
Lāsma Gaile

Pazīstamu aktieru lietas var iegūt labdarības izsolē

Mūzikas namā „Daile” pirmdien notika teātra senioru atbalsta projekta uzvedums „Es esmu” un tirdziņš – izstāde. Tajā vairāki Latvijā pazīstami aktieri izlika sev mīļus priekšmetus, lai savāktu naudu citu senioru teātra darbinieku atbalstam.

„Fonda palīdzība ir vērsta uz cilvēkiem, kuri ir uz skatuves,” paskaidro Latvijas Teātra radošo personību atbalsta fonda (LTRPAF) priekšsēdētāja Dace Makovska, kura ir ļoti priecīga par šā pasākuma norisi un jauno aktieru iesaistīšanos. Viņa stāsta, ka šis ziedojumu vakars nebūtu varējis notikt bez aktrises Zanes Dombrovskas apņēmības un svaigajām idejām.

„Man liekas cena, ko tu maksā tam, ka esi uz skatuves, nereti ir liela vientulība vecumdienās,” stāsta Latvijas Nacionālā teātra aktrise Marija Bērziņa, paskaidrojot, kāpēc piedalīties šādā pasākumā ikvienam, jo īpaši aktieru jaunajai paaudzei ir svarīgi. Viņa uzskata, ka palīdzēt otram, ja pašam dzīvē viss ir kārtībā, ir pilnīgi normāla un pareiza rīcība un ka tam nevajadzētu notikt tikai reizi gadā, Ziemassvētkos.

„Tev ir jāzina savi pamati, saknes, un līdz ar to man tas liekas tāds normāls cieņas apliecinājums vecmeistariem, ka mēs te esam un no viņu izpausmēm, talanta tikai mācamies,” Marija Bērziņa piebilst.

Pasākums veidojās daļēji kā izstāde, daļēji kā izsole, jo pasākuma koordinatore aktrise Zane Dombrovska norāda – katram priekšmetam blakus pierakstītais skaitlis ir tikai sākuma cena, katrs var maksāt tik, cik uzskata to par vērtu.

Lielākoties sākuma cenas bija no 10 līdz 15 eiro. Vislielākā tā bija scenogrāfa Gunāra Zemgala skicei Māras Zālītes rokoperai „Indriķa hronika” – 120 eiro. Pats vērtīgākais objekts bija rozā mežģīņu kleita, kas bijusi mugurā Nacionālā teātra aktrisēm Mārai Zemdegai, Dacei Bonātei, Daigai Gaismiņai un Ditai Lūriņai. Tomēr par sākuma cenu 10 eiro katrs varēja iegūt gabaliņu no tās, jo turpat mūzikas nama foajē kleita ar aktrises Ingas Misānes palīdzību ieguva vairākas jaunas dzīves, pārtopot dažādos aksesuāros.

Tiesa, iegādāties varēja tikai daļu, jo daži priekšmeti, piemēram, Vijas Artmanes kaklarota no izrādes „Elizabete, Anglijas karaliene” un Osvalda Krēsliņa veste no izrādes „Minhauzena precības”, bija izlikti tikai apskatei.

Viena no pasākuma apmeklētājām pensionāre Zane priecājās par iespēju gan aplūkot unikālos priekšmetus, gan redzēt pazīstamos un iemīļotos aktierus, gan tiem palīdzēt – pat ja tā ir tikai biļetes iegāde.

LTRPAF ir dibināts pirms sešiem gadiem. Tas pašlaik gādā par 86 senioriem, kuri lielu daļu sava mūža pavadījuši darbā teātrī.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu