Aizvērt acis un izjust esamību • IR.lv

Aizvērt acis un izjust esamību

6
Foto — Panthermedia/Scanpix
Gunita Nagle

Ikdienas stresā nogurušais cilvēks ilgojas pēc miera, klusuma un bieži meklē to meditācijā. Taču, lai to apgūtu, nepietiek apsēsties lotosa pozā un aizvērt acis. Iesakām trīs ceļus, kas palīdzēs iemācīties meditēt 

Tie, kas reiz pamēģinājuši, zina, cik grūti aizvērt acis un nedomāt neko. Patiesībā tas nav grūti, tas ir neiespējami, jo pēkšņi sēdēt kļūst neērti, ik pa brīžam kaut kur iekņudas vai ieniezas, un lielais domu jūklis galvā uzdzen vēl lielāku stresu, nekā tas bija pirms labi domātās meditācijas. Tādēļ arī nedaudzās vietas, kur piedāvā īpašās nodarbībās apgūt meditācijas praksi, pēdējos gados kļuvušas ļoti populāras – cilvēki ilgojas pēc klusuma sevī, un vajadzīgi gaužām praktiski padomi, kā pie tā tikt.

Kristīgā meditācija

«Mūsdienu cilvēks vēlas nevis runāt par Dievu, bet nonākt līdz reālai Dieva klātbūtnes pieredzei, tāpēc tiek meklētas jaunas formas, kā remdēt šīs garīgās slāpes,» tā Rīgas Lutera draudzes virsmācītājs Indulis Paičs izskaidro, kādēļ pirms pieciem gadiem, pēc draudzes locekļu ierosinājuma, draudzē sāka praktizēt meditāciju. «Cilvēki ir pieraduši vārdu «meditācija» saistīt ar Austrumu filozofiju un kultūru. Liels ir pārsteigums atklāt, ka mums ir labs pamats runāt par «Rietumu meditāciju» – senu, gadsimtos pārbaudītu, uzkrātas pieredzes bagātinātu ceļu. Izrādās, garīguma ceļu var iet, ne tikai iepazīstot citas kultūras vai ticības, bet arī atklājot piemirstās bagātības.»

Meditācijas nodarbības tiek piedāvātas visiem, kuri vēlas piedzīvot Dieva tuvumu tajā vienīgajā vietā un laikā, kas ir mūsu rīcībā, – tagadnes mirklī. Meditēt – tas nozīmē vingrināties būt vērīgam, fokusētam un atvērtam iepretī visam, ko dāvā konkrētais esības mirklis. Jautāts, kādēļ meditācijai vajadzīgas īpašas nodarbības, mācītājs paskaidro, ka «kopīgas meditācijas reizes un lekcijas par garīgās dzīves aspektiem palīdz iegūt orientierus un uzturēt motivāciju iet sevis un Dieva iepazīšanas ceļu».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu