Jāmaina tradicionālie spēles noteikumi • IR.lv

Jāmaina tradicionālie spēles noteikumi

12
Pretnarkotiku patruļa. Foto: Edijs Pālens, LETA
Andrejs Elksniņš

Beidzot jāierobežo psihotropo vielu izplatību   

Narkotisko maisījumu jeb “spaisu” problēma ir akūta jau vismaz trīs gadus. No šīm vielām šoziem ir gājis bojā 18 gadus vecs jaunietis, un nu jau katru dienu slimnīcās nokļūst desmitiem citu, kurus indē valsts nolaidīgā attieksme pret šā rūpala ģeometriski progresējošā izaugsmi. Vielas un pulveri nonāk skolās, to atzīst ne tikai skolu direktori, bet arī mūsu bērni.   

Pašvaldības, sabiedriskās organizācijas, zinātnieki un ārsti ceļ trauksmi valsts nespējai šo samilzušo problēmu atrisināt. Palielinās bērnu kopējā saslimstība, pieaug kopējā izplatība, uzskaitē esošo bērnu skaits, intoksikāciju gadījumi ir visaugstākie pēdējo astoņu gadu laikā. Latvijas valsts zaudē bērnu paaudzes.  

Līdz šim Iekšlietu ministrija un Veselības ministrija centās pārlikt atbildību par narkotisko maisījumu problēmas risinājumiem viena uz otru, un šādi, protams, nav iespējams panākt jebkādu rezultātu. 

Lai psihotropo vielu izplatību ierobežotu, ir nepieciešama, pirmkārt, politiskā griba. Es ticu, ka tagad tā ir pilnīgi visiem Saeimas deputātiem, neatkarīgi no politiskās piederības.    

Otrkārt, izpildvarai ministriju līmenī psihotropo maisījumu apkarošanai jākļūst par prioritāti. Valstī ir pāris desmiti dienestu un inspekciju, kas savā birokrātiskā ikdienā spēj neatlaidīgi vajāt nodokļu nemaksātājus, konkurentus, rosināt auditus un visādi citādi traucēt cilvēku darbu. Dienestiem jādod uzdevumi risināt šīs sērgas problēmu. 

Treškārt, risinot šo problēmu, nav pieļaujami argumenti par līdzekļu trūkumu vai nespēju laboratorijās izzināt pārdoto un bērnu lietoto maisījumu saturu.

Nepieciešamību šo problēmu risināt apliecina arī fakts, ka manis sagatavotos grozījumus likumā “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu aprites kārtību” ir parakstījuši arī citu Saeimas frakciju deputāti: Romāns Naudiņš (NA), Jānis Strazdiņš (ZZS), Andris Bērziņš (ZZS), Gunārs Rusiņš (Neatkarīgo deputātu grupa) un šonedēļ Saeima lems par likumprojekta virzīšanu izskatīšanai Juridiskai komisijai. 

Grozījumu pamatā ir prasība – ja kāds vēlas pārdot kādu maisījumu, pulveri vai citu substanci, tam ir jābūt pārliecinātam, ka šī viela ir nekaitīga un jāpārzina tirgotās preces saturs.

Pašam tirgotājam būtu jāvēršas Veselības inspekcijā un jāsaņem apliecinājums, ka tas, ko viņš plāno tirgot, neapdraud cilvēku veselību. Savukārt visas vielas, kuras tiek tirgotas bez šādiem apliecinājumiem, drīkst izņemt, iznīcināt un noteiktos gadījumos atbildīgos par to likt arī cietumā.    

Grozījumi neatceļ patlaban esošās likuma normas, bet papildina ierobežojumus, jo, lai apturētu narkotisko maisījumu izplatību, nepietiek ar jau esošajām likuma prasībām un aizliegto vielu sarakstiem. Pēc vielu iekļaušanas sarakstos tirgū parādās aizvien jaunas psihoaktīvas vielas, kas ir atvasinājumi vai pieder radniecīgai ķīmiskajai grupai. Nereti vielas ir veselībai vēl bīstamākas nekā jau aizliegtās.   

Publiskajā diskusijā, kurā piedalījās pašvaldības policijas pārstāvji, ārsti, tiesneši un citi eksperti, visi atzina, ka patlaban likumā trūkst psihotropās vielas definīcijas. Ar piedāvātajiem grozījumiem varēs atrisināt arī šo  problēmu.   

Mēs visi, arī Saeimas deputāti, esam vecāki, vecvecāki, krustvecāki, onkuļi un tantes bērniem. Un mēs esam spējīgi pieņemt lēmumus, kuri ierobežo psihotropo maisījumu izplatību un līdz minimumam samazināt skarbo statistiku. 

Līdz vasaras skolu brīvlaikam parlamentam būtu jāpieņem visi nepieciešamie likuma grozījumi. Un šajā gadījumā ierobežojumi nevar būt nesamērīgi vai nepamatoti.

Autors ir Saeimas deputāts, SC

 

Komentāri (12)

Nika 12.03.2014. 19.22

Vinam dels ari ir? Vai mazdels? Tas noteikti ir musu locmelis :)

+5
0
Atbildēt

0

Nika 12.03.2014. 16.09

Alkoholisma nacijas parstavis mums stasta par speles noteikumiem saistiba ar psihotropam vielam.

+5
-2
Atbildēt

5

Ivars Ozols 13.03.2014. 10.09

Ja kāds noindējas sapīpējoties mēslojumu, tā nav traģēdija, tā ir dabīgā atlase darbībā. Mums būtu jānosvin, ka mums ir par vienu mūllāpu mazāk. Ja kāds izvēlas ostīt līmi, neviens taču nedomā aizliegt tirgot līmi vai vainot līmes ražotājus. Tā ir vienīgi paša ostītāja izvēle un atbildība.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu