Heigs: Notiekošais Ukrainā "ir lielākā krīze Eiropā 21.gadsimtā" • IR.lv

Heigs: Notiekošais Ukrainā “ir lielākā krīze Eiropā 21.gadsimtā”

47
Britu ārlietu ministrs Viljams Heigs (no kreisās) un Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks tikšanās laikā Kijevā. Foto: EPA/LETA

Somijas ministrs atceļ vizīti Krievijā; ASV nepieņem Krievijas ekspertus

Notiekošais Ukrainā ir “lielākā krīze Eiropā 21.gadsimtā”, pirmdien paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs. “Ir grūti novērtēt šādas lietas, taču noteikti tā ir lielākā krīze Eiropā 21.gadsimtā, un tam būs jāvelta visi diplomātiskie centieni,” britu raidsabiedrības BBC radio no Kijevas sacīja Heigs.

Lielbritānijas ārlietu ministrs, kurš patlaban atrodas vizītē Ukrainā, arī mudināja Krieviju atvilkt savus spēkus no Krimas, pretējā gadījumā brīdinot par “būtiskām izmaksām”.

Jautāts par Lielbritānijas un citu valstu lēmumu izstāties no sarunām, kuru mērķis bija sagatavot Krievijā gaidāmo G8 sanāksmi, Heigs norādīja: “Ir tādi diplomātiski pasākumi, ko jau esam sākuši. Ir virkne citu būtisku izmaksu. Es nevēlos tās šobrīd uzskaitīt, tās kopā ar maniem kolēģiem ES ārvalstu ministriem šodien tiks apspriestas. Tās tiek apspriestas arī ar Savienotajām Valstīm, Japānu, Kanādu un citām valstīm.”

“Taču nav šaubu, ka šādas izmaksas būtu. Pasaule nevar vienkārši ļaut tam notikt. Pasaule nevar pateikt, ka ir labi patiesībā šādā veidā pārkāpt citas valsts suverenitāti,” viņš piebilda.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs svētdien brīdināja, ka Krievija varētu zaudēt savu vietu pasaules industriāli attīstītāko valstu grupā G8.

Savukārt Maskavas reakciju paudis Tautību padomes starptautisko lietu komitejas priekšsēdis Mihails Margelovs, paziņojot, ka Rietumi negrib koleģiāli apspriest situāciju Ukrainā. Viņu pārsteidzot ASV un to sabiedroto “neadekvātā reakcija” uz Krievijas pozīciju Ukrainas jautājumā, ziņo UNIAN.

Margelovs arī norādījis, ka patlaban Krievijai tiek izteikti dažādi draudi par iespējamu izolāciju, taču šāda izolācija, “lai atbalstītu Banderas grupējumus” var dārgi maksāt pasaulei, jo pastāv daudz problēmu, kas prasa Krievijas līdzdlaību to risināšanā.

ASV nepieņem Krievijas ekspertus

Somijas aizsardzības ministrs Karls Haglunds uz nenoteiktu laiku atlicis vizīti Sanktpēterburgā, kur viņam pirmdien bija paredzēta tikšanās ar Krievijas kolēģi Sergeju Šoigu. Tikšanās ieplānota vēl pirms pusgada Somijas un Krievijas aizsardzības sadarbības nostiprināšanas procesa ietvaros, vēsta ziņu aģentūra “Interfax”.

Ministrs lēmumu par vizītes atcelšanu pieņēmis, ņemot vērā pēdējos notikumus Krimā, vēsta Somijas laikraksts “Helsingin Sanomat”.

Vienlaikus kļuvis zināms, ka Vašingtonā, kur bija jāatsākas sarunām par Kazahstānas pievienošanos Pasaules Tirdzniecības organizācijai, ASV atsakās pieņemt Krievijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta (“Rosseļhoznadzor”) ekspertu delegāciju, ziņo LETA.

“Mazāk nekā stundu pirms izlidošanas ASV vēstniecība pa e-pastu un telefonu informēja Krievijas sarunu grupas vadītāju “Rosseļhoznadzor” priekšsēdētāja vietnieku Nikolaju Vlasovu par to, ka Krievijas ekspertu vizīte ASV nav pieņemama. Vienlaikus Kazahstānas sarunu grupa uz Vašingtonu ir izlidojusi,” teikts dienesta paziņojumā.

Ukraina apsver slēgt robežu ar Krieviju, lai nepieļautu provokatoru iebraukšanu

Ukraina meklē iespējas slēgt robežu ar Krieviju, lai nepieļautu provokatoru un krievu aktīvistu iebraukšanu no Krievijas, pavēstījis Ukrainas vicepremjers Vitālijs Jarema.

“Tiek risināts jautājums par valsts robežas slēgšanu un stingras kontroles ieviešanu Krievijas pilsoņiem, kas vēlas šķērsot robežu,” sacīja Jarema.

Viņš apstiprināja, ka uz prokrieviskajiem mītiņiem Ukrainas austrumu reģionos masveidā tiek ievesti Krievijas pilsoņi. Tikmēr tviterī parādījušies sludinājumi, kurā tiek aicināti aktīvisti no Krievijas pievienoties “pretestības akcijām” Odesā, Harkovā un Doņeckā, ziņo LETA/UNIAN.

Potenciālajiem braucējiem ieteikts “neuzdot liekus jautājumus” un atcerēties, “ka viņi ir vienkārši tūristi”.

Ukrainas mediji vēsta, ka nedēļas nogalē Harkovā notikušās nekārtības izraisīja aptuveni divi tūkstoši aktīvistu, kas autobusos ievesti no Krievijas Belgogradas apgabala.

Līdz nedēļas nogalei situācija Harkovā bija izteikti mierīga, taču sestdien daudzās Ukrainas dienvidaustrumu pilsētās notika separātiski mītiņi.

 

Komentāri (47)

Ivars Ozols 03.03.2014. 14.39

Krievu miera baloži var dziedāt savu dziesmu cik grib, bet Ukrainas tautai krievu karaspēks asociējas tikai ar vienu.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Holomor_Art_Denysenko_1.jpg

+8
0
Atbildēt

3

    dace_roze_lmt_lv > Ivars Ozols 03.03.2014. 15.07

    “fretka Un kas tur tagad dzīvo badā nomērdēto ukraiņu vietā?”

    – Украинцы, русские, разные народы, ведь после голода рождаемость у украинцев была высокой. Голод был не только на Украине. И среди начальников на Украине был высок удельный вес латышских чекистов, так что латышам и надо каяться, раз они такие правдолюбцы.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Ivars Ozols 03.03.2014. 14.51

    ———-

    Nepūt pīlītes!

    (..)украинский историк Вадим Золотарёв – автор семи книг и десятков статей по истории госбезопасности Украины подготовил к печати комплексное исследование о евреях в органах ГПУ-НКВД 1920-1941 годов.

    http://nnm.me/blogs/shivadance777/istinnye-palachi-i-organizatory-golodomora-ukrainy/

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Ivars Ozols 03.03.2014. 14.51

    Un kas tur tagad dzīvo badā nomērdēto ukraiņu vietā?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 03.03.2014. 13.35

Vismaz, parādās kādas cerības, ka kāda Rietumu reakcija, tomēr, būs.

Ukrainas krīzei, principā, ar psiholoģiju nav mazāks sakars, kā ar politiku.

Gan Krievijas vara, gan, arī tauta, atrodas šizofrēniskās apziņas šķelšanās situācijā – no vienas puses, lieto Rietumu preces, ģimenes daudziem Rietumos, īpašumi – Rietumos, visi grib dzīvot, kā Rietumos, maz kurš grib dzīvot Krievijas zaņķī.

No otras puses, iekšēji visi apzinās, ka,kamēr pie varas būs Putina režīms, nekas tāds Krievijā nav iespējams, protams, ja ar dzīvi Rietumos neizprot tikai materiālo, nevis likumību, vārda brīvību, galu galā, arī morāles normas, ar visām pretenzijām pret Rietumiem, tur nevar būt iespējama tik amorāla propaganda, kurā iesaistīti 99% mēdiju, tātad, arī cilvēki kas tur sytrādā, tik amorāla valdība un prezidents, kā ir Kremlī, un, tik, principā, amorāla un degradēta tautas daļa, kas atbalsta Kremli.

visi šie morālie degradanti, kaut zemapziņā, bet, apzinās savu mazvērtību un degradācijas pakāpi, lai ko viņi neteiktu, it sevišķi, salīdzinot ar ukraiņiem, kas spēja izdarīt to, ko krievi, acīmredzot, nespēj izdarīt – nomest savu krimināli kleptokrātisko režīmu, un parādīt, ka viņi ir tauta un nācija, nevis vergi.

Un apzināties to visu ļoti grūti.

Tāpēc ieslēdzas kompensācijas aizsargmehānisms – jā, mēs esam tādi, bet, jūs neesat labāki, vienkkārši, jūs paši esat nopirkti, visu apmaksā Rietumi, jūs esat “fašisti”, utt., utt., un visu to, protams, attīsta Kremlim kalpojošie Krievijas masu mēdiji, kuru darboņu morālais kritums jau sasniedzis bedres dibenu, un tiem vairs nav ko zaudēt, kā tikai šķaidīt siekalas attiecībā uz ukraiņiem, Rietumiem, utt., pildot Kremļa pavēles, un galīgi zaudējot pēdējās pašcieņas paliekas, iekšēji apzinoties ukraiņu pārākumu un pašiem sevi neieredzot, protams, mierinot sevi ar domu, ka mēs, tipa, aizstāvam valsts interses, utt., kurai viņi paši sirds dziļumos netic.

īss kopsavilkums varētu būt tāds – ja esmu pilnīgākais varas vergs, pērkams, bailīgs, negodīgs, nodevīgs, un stulbs, un pats sev esmu pretīgs, jo, sirds dziļumos, es to apzinos, man jādomā, ka arī visi pārējie ir tādi, citādi, man dzīvot būs pagrūti, un īstais iemesls visai tai agresijai ir totāla Krievijas varas un sabiedrības morāla degradācija, un agresija pret tiem, kas ir labāki, ir savu kompleksu un nepilnvērtības izjūtas komepensācija, tas ir tas, kas patreiz notiek Krievijā.

+11
-4
Atbildēt

3

    dace_roze_lmt_lv > ligakalnina 03.03.2014. 15.05

    Грамотность, это еще не показатель ни ума, ни, тем более, доброты.

    В России с грамотностью было очень по-разному, были чукчи, сибирские народы, была черноземная Россия, была Северная Россия, Южная Россия. Нужно было бы анализировать, где и какая была грамотность, а также почему в Латвии грамотность была высокой.

    Пока же ваша цитата демонстрирует только ваш нацизм: “Вот, мы лучшие, потому что мы этнически другие, а русские хуже просто потому, что они – русские”.

    Посмотрите, чем кончился подобный нацизм для Украины. Будьте умнее.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > ligakalnina 03.03.2014. 13.49

    – Великий эксперт по России.

    Вы – русский в пятом поколении?

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Džeri, viņi man atgādina sestdien Zolitūdes tirgū satikto tanti, kura apkārt esošajiem centās iestāstīt, ka tikai krievi Latvijai atnesa kultūru, padarīja mūs par cilvēkiem un vispār latvieši ir no jauna uztaisīta tauta, kas tikko no purva izlīduši. Kad pajautājām, kāpēc viņa vēl te dzīvo ja viss ir tik slikti ar piebildi, ka Latvijas teritorijā pēdējos 150 gados praktiski nav analfabētu, salīdzinot ar Krievijas teritoriju tajā pašā laikā, palika ar muti vaļā.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

reksa 03.03.2014. 16.17

Citāts: “.. virkne citu būtisku izmaksu.”

Latviešu valodā ir vārds “sekas”.

Mazliet ar citu niansi – “zaudējumi”.

Pārnestā nozīmē var lietot arī vārdus “cena”, “atmaksa”.

Bet IRam ir … “izmaksas”, it kā runātu nevis par Krievijas agresiju, bet par kādu preci vai pakalpojumu. Vai turpmāk IR rakstīs arī kaut ko šādu: “Rēķins par militārajos kostīmos ģērbto Krievijas pilsoņu izmaksām Krimā ir sasniedzis tik un tik, bet Krievija nepiekrīt aprēķinam un kaulējas par papildu atlaidēm”?

Krievijas agresijai (invāzijai, okupācijai, iebrukumam) var būt sekas.

Pat ja citās valodās vārda “sekas” vietā lieto kādus citus vārdus.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu