Kvasņevskis: Situācija Ukrainā kļuvusi nekontrolējama • IR.lv

Kvasņevskis: Situācija Ukrainā kļuvusi nekontrolējama

35
Aleksandrs Kvasņevskis. Foto: Baiba Aprāne, LETA

Cilvēku radikalizācija ir fakts, viņi redz, ka ar varu nav iespējams runāt, saka Polijas eksprezidents

Situācija Ukrainā kļuvusi nekontrolējama spēcīgās sabiedrības radikalizācijas dēļ, trešdien sacīja Polijas bijušais prezidents Aleksandrs Kvasņevskis. “Baidos, ka notikumu dinamika patlaban ir tāda, ka tā zināmā mērā ir izgājusi ārpus kontroles,” radio “RMF FM” ēterā sacīja eksprezidents.

Viņš norādīja uz paralēlēm starp pēdējo dienu notikumiem Kijevā un 1989.gada protestiem Pekinas Tjaņaņmeņas laukumā, sakot, ka jau tagad ir zināms par vairākiem desmitiem bojāgājušo nekārtībās Ukrainas galvaspilsētā. “Uzskatu, ka milicijas specvienības “Berkut” Maidana attīrīšanas operācija turpināsies un tas novedīs pie kārtējiem upuriem. Cilvēku radikalizācija ir fakts. Cilvēki redz, ka ar varu nav iespējams runāt. Vara tur savas pozīcijas,” sacīja Kvasņevskis.

Šie notikumi izvērsušies valstī, kur jau ilgu laiku var vērot “ārkārtīgu savstarpējā naida un uzticības trūkuma līmeni”, ziņo LETA/Korrespondent.net.

“Tas ir kas tāds, kas mūsu misijai likās uzkrītošs. Tur neviens nevienam netic,” sacīja Kvasņevskis, kurš piedalījās Eiropas Parlamenta misijā, kas centās atrisināt apcietinājumā turētās ekspremjeres Jūlijas Timošenko lietu.

Kijevā otrdien izraisījās līdz šim nepieredzēti vardarbīgas un asiņainas sadursmes. Tās aizsākās, kad kareivīgi noskaņotu protestētāju kolonna mēģināja piekļūt parlamentam, kur tobrīd notika debates par konstitūcijas grozījumiem.

Protestētāji, neizturot pretējās puses pārspēka spiedienu, atkāpās no daudzām pilsētas centra ielām uz Neatkarības laukumu – kopš novembra sākuma nerimstošās protestu kustības epicentru.

Kijevā trešdien turpinās protestētāju un milicijas konfrontācija. Viss Neatkarības laukums ir dūmos, dzirdami sprādzieni. Nekārtībās otrdien un trešdien Kijevā dzīvību zaudējuši 25 cilvēki.

Milicijas pozīciju loks ap Neatkarības laukumu gandrīz pilnībā ir noslēdzies, vēsta Krievijas neatkarīgais telekanāls “Doždj”. Protestētāji turpina būvēt jaunas barikādes, nosprostojot ielas, kas ved uz Maidanu, šādi gatavojoties jaunam milicijas specvienības “Berkut” uzbrukumam.

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs trešdien paziņoja, ka opozīcijas līderi, aicinot cilvēkus ķerties pie ieročiem, ir pārkāpuši robežu un viņiem par to ir jāstājas tiesas priekšā, kas tad noteiks viņiem soda mēru.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka vēl nav par vēlu apturēt konfliktu, un aicināja opozīcijas līderus pie sarunu galda.

 

Komentāri (35)

Inese 19.02.2014. 13.02

    Þanis Bezmers > Inese 19.02.2014. 19.43

    Bildē redzama blondā snaipere no baltijas. Tā pati, kura slaktēja Čečenijā. Šiten viņa drusku nokvēpināta. Palaid kameru zemāk un būs saskatāmas baltas zeķubikses, pridurok!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu