Maldīšanās enerģija • IR.lv

Maldīšanās enerģija

6
Foto — Andrejs Terentjevs, F64
Anda Burve-Rozīte

Režisore un aktrise Indra Roga tikko nospēlējusi galveno lomu Nacionālā teātra izrādē Jūtu tektonika un stāsta, kāpēc pirms lieliem iestudējumiem nepieciešama vienatne un klusums, lai mākslas darbs izdotos

Divas pēdējās sezonas teātrī Indrai Rogai bijušas ļoti veiksmīgas: iestudēti plašu rezonansi guvušie krievu klasiķu darbi Valmieras Drāmas teātrī – Mihaila Bulgakova Zojkina kvartira un Borisa Pasternaka Doktors Živago, nesen pēdējo reizi nospēlējusi titullomu Mihaila Gruzdova iestudējumā Anna Kareņina – izrādes repertuārā vairs nav, bet 8.februārī tās ierakstu varēs noskatīties LTV1. Tagad aktrisei galvenā loma Nacionālā teātra jaunākajā iestudējumā Jūtu tektonika. Viņa atveido sievieti, kura iesāk savdabīgu attiecību spēli ar mīļoto, beigās sagraujot savas attiecības. Intervijā Roga stāsta, ko nozīmē pamīšus iejusties gan aktrises, gan režisores ādā un kāpēc viņai nepieciešama maldīšanās enerģija.

Kāpēc jūs iestudējat izrādes? 

Iestudējot daudz uzzinu par pasauli. Esmu spiesta interesēties, daudz uzzināt par cilvēkiem, laiku. Likteņiem, dzīvi. Varu piekrist [slavenā britu režisora] Pītera Bruka teiktajam, ka ar katru izrādi atklāj pilienu realitātes okeānā. Pēc katra iestudējuma beigām man nav iekšējas vajadzības iestudēt atkal – jo cilvēku, pasaules pētījumos tiek sasniegts aizvien tālāks punkts, ir aizvien grūtāk pavērt kādu aizkariņu jauniem atklājumiem. Uzdevumi, ko sev uzlieku, kļūst aizvien sarežģītāki. Aizvien grūtāk atrast materiālu un tēmu, kas mani vilks gadu no vietas – maldīšanās enerģiju, kas būs tik spēcīga, ka iestudējuma materiāls man neapniks jau pēc mēneša. Tā var gadīties. Ja nepareizi izvēlies, apnīk, un tad jādara rutinēts darbs, ko es negribu darīt mākslā. Jo tas neko nedod. Kāpēc tērēt savas dzīves atlikušo laiku tam, kas neko nedod?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu