Raidījums: Vides fonda direktors „kritis”, iebilstot pret Karvas HES • IR.lv

Raidījums: Vides fonda direktors „kritis”, iebilstot pret Karvas HES

29
Karvas HES uz Vaidavas.

VARAM valsts sekretārs piešķir naudu HES, kas sagandējis Vaidavas upi

Izmantojot situāciju, kad Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) nav ministra, pirms Ziemassvētkiem ministrijas valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs pamanījies virzīt naudas piešķiršanu Karvas HES, kas sagandējusi dzīvi Vaidavas zivīm, ziņo TV3 raidījums „Nekā personīga”. Šā iemesla dēļ šonedēļ no amata atlaists arī Vides investīciju fonda direktors Ronalds Neimanis.

Uz Vaidavas upes uzcelta Karvas HES, pret ko jau trīs gadus protestē makšķernieku organizācijas un Vides aizsardzības klubs. Uz Vaidavas upes aizliegts būvēt elektrostacijas, tomēr šai HES izdevies likumu apiet. Būvnieki pretendē arī uz VARAM dalāmo naudu vidi attīrošajiem projektiem. Līdz šim nauda bija atteikta, bet nu pēkšņi valsts iestāde savu nostāju ir mainījusi.

Vaidavas upe ir UNESCO aizsargājamā dabas teritorija, kur nārsto strautu foreles. Ar valdības noteikumiem Vaidavā ir aizliegts būvēt aizsprostus, jo tie traucē foreļu un citu zivju populāciju. 2011.gadā vietējie iedzīvotāji pamanīja vērienīgus būvdarbus Vaidavā. Šeit būvēja HES un uz šaurās upes izveidoja uzbērumu, kas radīja 40 hektārus lielu dīķi. Toreiz ministri solīja mainīt likumus, lai tādi gadījumi neatkārtotos.

Atļauju HES projekta sākšanai bija devis ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis 2002.gadā. Taču būvniecība no vietas neizkustējās astoņus gadus. Vietējais lauku atbalsta dienests būvatļauju ik gadu vienkārši pagarināja. Būvdarbus sāka 2011.gadā. Pagarinājumu tiesā apstrīdēja Vides aizsardzības klubs un lietu uzvarēja – 2012.gadā Administratīvā rajona tiesa Karvas mazās hidroelektrostacijas (HES) būvatļauju atzina par nelikumīgu. Tomēr HES celtniecība bija jau gandrīz galā.

Noteikumus, kas aizliedz Vaidavas apbūvi, valdība pieņēma pēc tam, kad HES būvatļauja jau bija izsniegta. Tādējādi cēlājiem izdevās apiet likumu un ar pretimnākošu varas iestāžu palīdzību novest iesākto līdz galam, jo būvatļauju pagarināja uz tiem pašiem noteikumiem, kādi bija 2002.gadā, vēsta raidījums.

Tagad spēkstacija jau vairāk nekā gadu ražo elektrību. No „Latvenergo” saņēmusi aptuveni 300 000 eiro – tādējādi uzņēmums īsā laikā atpelnījis ceturto daļu no celtniecības izmaksām.

HES pieteicās 500 000 eiro līdzfinansējumam VARAM kā videi draudzīgs projekts, lai arī vides finansējuma saņemšanas noteikumi neparedz piešķirt naudu spēkstacijai, kas appludina Vaidavu. Tomēr sākotnēji VARAM pakļautībā esošais Vides investīciju fonds naudu bija gatavs izmaksāt. Iejaucās ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), naudas piešķiršanu atlika un it kā pēdējo punktu pielika Edmunds Sprūdžs (RP), pēc kura rīkojuma VARAM sadarbību ar spēkstaciju izbeidza.

Tomēr pērnā gada decembrī, kad Sprūdžs jau bija atkāpies no amata, nostāja atkal strauji mainījās. Saņēmis jaunu SIA „Patina” pieprasījumu, VARAM valsts sekretārs Antonovs lika vienas dienas laikā Vides investīciju fondam uzrakstīt pozitīvu atzinumu, kas ļautu Karvas HES naudu piešķirt, vēsta „Nekā personīga”. Fonda direktors Rolands Neimanis to atteicies darīt, un ministrija viņu atlaida no darba.

Pretimnākšanu spēkstacijai ministrija tagad skaidro ar tiesisko paļāvību. Ja reiz dota cerība un uzņēmējs sagatavojis visus dokumentus, tad nauda ir jādod, neatkarīgi no tā, vai HES atbilst naudas došanas kritērijiem vai nē. Citādi pastāvot draudi iesūdzēt ministriju tiesā, saka VARAM Juridiskā departamenta direktors Mārtiņš Brencis.

Ministrija pat gatava piešķirt naudu, nesagaidot 6.februāri, kad administratīvā apgabaltiesa skatīs būvniecības likumības pārsūdzību.

Straujā VARAM kursa maiņa ir šokējusi vides draugus. Viņi ir gatavi vērsties pie valstīm, kas piešķir Latvijai naudu videi draudzīgu spēkstaciju būvei. „Mēs to vērtējam kā noziedzību. Ja uzņēmējiem ir tiesiskā paļāvība, tad varbūt arī sabiedrībai jābūt tiesiskajai paļāvībai. Nu tad jau mēs vairs tiesām nevaram ticēt,” saka Vides Aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kalniņa.

Vides ministra vietas izpildītājs Daniels Pavļuts par notikušo tagad pieprasījis valsts sekretāra Antonova paskaidrojumus.

 

Komentāri (29)

Agnese 12.01.2014. 20.20

Nez’,vai tā ir tikai sakritība,ka atkal dzirdu vārdu “būvatļauja”? Vai tomēr nav tā,ka tie atļauju devēji netiek galā ar tiem uzticētajiem pienākumiem globālā līmenī,ne tikai RD?

+11
0
Atbildēt

0

marchaeva 12.01.2014. 20.20

Nevis forelēm traucē, bet gan hes bez zivjuceļiem izposta nārstojošo zivju upes, proti sagrauj bioloģisko daudzveidību.

Kā vispār vēl šos Latvijas upju postītājus un enerģētiski bezjēdzīgos objektus vienkārši nenojauc?

Diemžēl hesu ir vairāk nekā 150 un pat lašupi Salacu ar Burtnieku ezeru kavē privātā objekts bez jebkādas tautsaimniecības nozīmes. Tā nu diemžēl ir ka funkcionējošu zivju ceļu nav pat pieci.

+11
0
Atbildēt

2

    Elinčiks - Pingvinčiks > marchaeva 12.01.2014. 20.43

    Būsim precīzi – šis HES ir viens no tiem kam ir zivju ceļš.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    marchaeva > marchaeva 14.01.2014. 23.49

    Tiešām ir funkcionējošs zivju ceļš?

    Vai to apliecina arī migrējošo zivju uzskaite caur šo ceļu?

    Kur ir šie dati?

    Cik Latvijas mazajiem HES ir funkcionējoši zivju ceļi?

    Tiešām būsim precīzi! Par mazajiem HES jau sen bija laiks tādiem kļūt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Andis 12.01.2014. 21.48

Sprūdžs, daļai Vienotības un NA par lielu sašutumu, atļāvās pret Lembergu “spridžīt”. Tas jau arī galvenais iemesls, kāpēc viņs bezmaz visos masu mēdijos tika pa sienu izsmērēts.

Ir personas, pret kurām nostājoties, bezmaz viss Latvijas politiskais “isteblišments” ar savām garajām svītām par ienaidniekiem kļūs.

Piedodiet, ka no tēmas novirzos. Tomēr man pašam ir pārliecība, ka Reformu partijas ministri ideju par godīgu valsts pārvaldi bija ļoti nopietni ņēmuši. Tikai “vecā kaluma” politiķiem šāda ideja laikam šķita varen smieklīga.

+9
-3
Atbildēt

3

    Vineta > Andis 12.01.2014. 22.52

    Gatis

    Sprūdžs, daļai Vienotības un NA par lielu sašutumu, atļāvās pret Lembergu “spridžīt”.

    Tam mazam defektīvam Puķina piesmietā zoo-preža tuvākam līdzskrējējam, bija jāveic savi darba pienākumi, bet ne par valsts līdzekļiem jāpucē ZRP spalvas, imitējot tiesībsargākošo orgānu darba dublēšana “cīņā” pret Lembergu.

    Par nolaidību, attiecībā pret RD valdošās koalīcijas noziedznieku bandu, kas noveda pie Zolitūdes traģēdijas viņam varētu piemērot lauka kara tiesu.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Vineta > Andis 13.01.2014. 00.19

    Gatis

    Kura partija ta kūrēja tieslietas šos gadus, lai rūpīgi izskalotu no sistēmas jebkuru, kas Lembja tiesu varētu pavirzīt uz priekšu?

    Mūsu valstī nav tikai viens noziedznieks, Lembergs, kā to sludina Šļesera lietu pārņēmējs un siļu sargātājs, Zatļers.

    http://www.kasjauns.lv/lv/bildes/Latvija/00.2011/01.08.2011/finala_noesleguma_pasakums.jpg

    Dzīvotu mēs tiesiskā valstī, pēc atgriešanās no “vēsturiskās vizītes” Maskavā politiskās policijas vārti būtu aizvērušies aiz tā mūdža uz visiem laikiem, lai citiem kropļiem nebūtu kārdinājuma, atkārtot Danko “varoņdarbu”, mīzt uz kailiem augstsprieguma vadiem.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Andis > Andis 12.01.2014. 23.54

    Nu nu, smieklīgi :) Kura partija ta kūrēja tieslietas šos gadus, lai rūpīgi izskalotu no sistēmas jebkuru, kas Lembja tiesu varētu pavirzīt uz priekšu? Ka tik pieminētajai kara tiesai pie NA kadriņiem nebūtu krietni vien vairāk darba?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu