Zigmārs Jauja, meklē paslēpto Rīgu • IR.lv

Zigmārs Jauja, meklē paslēpto Rīgu

4
Arhitekts Zigmārs Jauja Rīgas centra iekšpagalmos atklājis veselu pasauli — dārzus, zemas, iznīcībai lemtas koka mājiņas ar aiznaglotiem logiem. «Kā nojausma par aizgājušiem laikiem, kad šī vieta bija pilnīgi citāda: varbūt blakus bija lauku ceļš, kāda muiža...»
Ieva Puķe


Paslēptā Rīga – atrasta kāpņu telpās, caurbrauktuvēs, vecās durvīs un iekšpagalmos, – pavisam nepretenciozi pirms nepilniem trijiem gadiem sociālajā tīklā Facebook parādījās fotogrāfijas ar kāju nobružātām, vecām flīzēm, apsūbējušiem metālkalumiem, aizgājušo laiku uzrakstiem, eiroremonta neskartām kāpņu telpām un iekšpagalmiņiem. Pašlaik Paslēptās Rīgas sekotāju skaits jau tuvojas 5000. Foruma aizsācējs ir biroja NRJA arhitekts Zigmārs Jauja.

Paslēptā Rīga ar viņa profesionālo darbību esot saistīta nosacīti. «Man interesē, kā laiks izpaužas lietās,» stāsta arhitekts ar 15 gadu stāžu, «bet pasūtītāji reti grib saglabāt vēsturisko substanci. Viņi grib, lai viss ir tīrs, skaists, perfekts, grib restaurētas lietas, negrib, lai tās izskatās vecas.»

Rīgu Zigmārs Jauja nejauši sāka pētīt, reizi nedēļā veikdams pastaigas pa Ģertrūdes ielu gandrīz visā tās garumā. 2011.gadā viņš strādāja arhitekta Uģa Šēnberga birojā pie Matīsa tirgus, bija atbildīgs par kādu objektu Maskavas forštatē līdzās tirdzniecības centram Mols. Reiz izmēģināja no darba uz turieni aiziet kājām, izrādījās – tam jāpatērē tikai 30 minūtes. Zigmārs pa ceļam sāka iegriezties klusos, remonta neskartos Rīgas vēsturiskā centra iekšpagalmiņos, kas slēpjas aiz ēkām ar uzpostu parādes pusi, ar svaigi restaurētu fasādi. Saprata, ka tie «rada noslēpumaina patiesīguma noskaņu un rosina uz savādu dialogu». Tur var izgaršot laika patinu, atrast interesantas detaļas, piemēram, vecas durvis, kurām krāsa ap rokturi ir nodilusi no daudzajiem pieskārieniem. Tieši «lietojuma vēsture», kā definē arhitekts, esot visaizraujošākā. Zinot, ka ainava pavisam drīz var mainīties, viņš sāka to dokumentēt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu