VIDEO: Kamēr meklē Rīgas pils dedzinātāju, lietus piebeidz muzeju • IR.lv

VIDEO: Kamēr meklē Rīgas pils dedzinātāju, lietus piebeidz muzeju

22
Rīgas pils deg. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

 

Celtnieku, Rīgas pils apsaimniekotāja valsts a/s „Valsts nekustamie īpašumi” un apdrošinātāju stīvēšanās un policijas lēnais darbs, veicot izmeklēšanu pirms mēneša notikušajā Rīgas pils ugunsgrēka lietā pavisam novārtā atstājusi turpat pilī joprojām esošo milzīgo muzeju krājumu likteni.

Nesen jau TV3 ziņu raidījums vēstīja, ka pilī stiprais vējš noplēsis pagaidu jumtu jeb plēvi, tādējādi stiprā lietus ūdeņi paveikuši savu posta darbu pēc tam, kad pili atstāja ugunsdzēsēji.

Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma galvenā glabātāja Anna Egliena savā „Facebook” profilā ierakstījusi šādus skarbus vārdus: „..kamēr lauž šķēpus, pagaidu jumts ir saplosīts un sitas kā karogs vējā (arī pils karogs pland ar dobju, nerimstošu skaņu), lietus ūdeņi tek – vispirms Latvijas Nacionālā vēstures muzeja 4. un 3. stāvā, un pirmdienā arī mūsu krātuvēs vienā telpā jau sāka atkal tecēt. Ir nesaprotami šie strīdi, kad nav sarunas par būtiskāko: kā saglābt / saglabāt mantojumu, un ne tikai krājumus, arī pili kā ēku. Prezidenta kancelejas daļā ūdens krājas uz grīdas un notek arī lejup, Vēstures muzejā plūda ūdens kā pēc ugunsgrēka dzēšanas – tātad novēršamo seku daudzums vairojas.

Ir pirmdiena, 23.07., pulkstens rāda 23.49. Es neizturēju un atbraucu skatīties, kas te notiek. Nu kā lai mierīgi guļu, ja zinu – te tuvu tuvumā ir krātuves ar gadsimtu mantojumu, tepat – kaut arī metāla skapjos un pārsegts – jauniegūtais, vēl paša dzejnieka nodotais Imanta Ziedoņa arhīvs, te Rozentāla un Eizenšteina kolekcijas, te Dace Akmentiņa un Smiļģis, te… jā, Latvijas kultūrvēstures koncentrāts, visi dižgari jau savu paveikuši, tagad paši sargājami.”

Un nobeigumā Egliena raksta: “Ir pagājis mēnesis un 2 dienas. Visi zina, bet nav neviena, kurš pasaka galavārdu. Kam vēl jānotiek, lai tā nenotiktu?”

Ceturtdien, 25.jūlijā, lai iztaujātu iesaistītās puses par aktuālo situāciju pēc ugunsgrēka Rīgas pilī un spriestu par neatliekami veicamajiem darbiem, sasaukta Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde.

Viens no sarunu blokiem būs neatliekamā rīcība Rīgas pils jumta atjaunošanai. Tāpat tiks pārrunāts plāns pilī esošo muzeju krājumu pārvešanai un aizsargāšanai, informē komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (Vienotība).

Sēdē aicināti piedalīties Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks Aleksandrs Bimbirulis, Kultūras ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Uldis Lielpēters, Finanšu ministrijas pārstāvis, Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības vadītājs Juris Dambis un pārstāvji Pēteris Blūms un un Jānis Asaris, valsts akciju sabiedrības „Valsts nekustamie īpašumi” valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš, Rakstniecības un mūzikas muzeja direktores pienākumu izpildītāja Aija Lūse, kā arī būvnieku – pilnsabiedrības „SBRE” – pārstāvji.

 

Komentāri (22)

Anete 24.07.2013. 10.47

izmeklēšanas gaita: oliņ boliņ džimpā rimpā vējiņ kājiņ bums, vainīgs esi tu!

0
0
Atbildēt

0

Danute Klaiva 25.07.2013. 14.45

Un ko pats Prezidents domā? Tā tak ir viņu rezidence, jeb Prezidentam pie kātiem ir, kas tur notiek? Valdība ir ņerga to jau visi zinām parlaments ir tikai putru katla maisītājs. Nu nav šai valstī kārtības, nav. Te var darīt kā grib ja esi lielos amatos neparko neatbild ja to proti nomaskēt ar pašu sacerētiem aktiem. Par valsts galvu ar ieceļ to ko var raustīt kā lelli jo tak zina ka neko pretī neteiks. Ministru galva var acīs skatoties melot un tēlot kad neko nezin par ko vispār ir runa? Parlaments, ko tas var izdarīt, sasaukt sēdi un jēga? Parunās gudri paspriedīs gudri, pamētāsies ar gudrām frāzēm un ar to vis beigsies. Te tautai ir jautājums, kam Jums vaig tādus likuma un varas kalpus kuri tikai ēd un tērē, bet valsts labā nedara pilnīgi neko?

0
-1
Atbildēt

0

Danute Klaiva 25.07.2013. 14.29

Te jau nevienu neatradīs jo vienkārši to nevienam nevaig. Militārā policija kasa olas savā apsargājamā objektā, kamēr uguns plosās pa jumtu. Viņi tur būtu izcepušies ja kāds acīgs pilsonis nepazvanītu 112. Kā var izcelties uguns vairākas stundas pēc objekta nodošanas, ka to neviens nepamana? Ar ko tad tā MP policija tur nodarbojas? Jeb viņiem tikai interesē apsargāt pils perifēriju, bet to kas notiek iekšpusē jau nevienu nerausta. Būvnieki jau ar noliegs savu vainu, mēs tur neko nedarījām ar uguni! Bet kāds tak tur to uguni ielaida? Sāksim ar tiem kas kūpina cigaretes, pirmkār ieiešana objektā ar sērkociņiem cigaretēm, šķiltavām jau kvalificēsim par potenciāliem dedzinātājiem. Ja Pils apsardzē ir pīpmaņi tos nekavējoties nopratināt pa minūtēm kur bijis ko darījis liktenīgā dienā. Un tieši tāpat ar celtniekiem. Biji to dien tur, tātad esi aizdomās turamais? Bet vai kādam ko vaig atrast? Varbūt to uguni pielaida lai noslēptu zādzības, jo tagad jau var visu uz uguni novelt. Bet kur ir loģika šādai rīcībai ja tagad to visu pašiem ir jāatjauno? Tad atradīs to piromānu vai vienkārši mierīgi dzīvos tālāk? Ja kur ir iejauktas militārās struktūras tad tur bieži vien visi gali pazūd ūdenī.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu