Nav maizes bez garozas • IR.lv

Nav maizes bez garozas

3
Maiznīcas Flora dibinātājs un īpašnieks Juris Zilgalvis: «Mērķtiecīgi esam strādājuši pie kvalitātes. Paskatieties uz etiķetēm — nav E vielu, nav konservantu.»

Pirms 20 gadiem Maiznīcā Flora izcepa pirmo baltmaizes klaipu. Pašlaik ceptuve dienā saražo septiņas tonnas dažādu maizes un konditorejas izstrādājumu, no kuriem pusi pārdod ārpus Latvijas

Krimuldas novadā pie Raganas, kur atrodas maiznīcas Flora jaunā ceptuve, smaržo pēc piparkūkām. «Kā nu ne – gadumijā tā ir viena no pieprasītākajām lietām,» saka Maiznīcas Flora dibinātājs un īpašnieks Juris Zilgalvis.

No kopējā 60 produktu klāsta tieši ar medus piparkūkām, dažādu veidu baltmaizēm un auzu pārslu cepumiem paši ražotāji lepojas visvairāk. Ne velti 2009.gadā Floras piparkūkas atzītas par labākajām Latvijā, bet 2011.gadā Maiznieku biedrības rīkotajā maizes kvalitātes konkursā augstāko novērtējumu saņēma Kliju maize un Brokastu maizītes. Tomēr, neraugoties uz šīm un citām atzinībām, izaugsmes iespējas vietējā tirgū Juris vairs īsti nesaskata. Tāpēc šogad iecerēts dubultot eksporta apjomu. «Biznesā nav atpakaļceļa. Līdzko apstāsies, tā uzreiz esi no tirgus laukā,» viņš uzskata. Sevišķi tas attiecoties uz nelieliem ražotājiem, kas uzņēmumā ieguldījuši savus līdzekļus un spiesti darboties sīvas konkurences apstākļos.

Britiem piedāvā rupjmaizi

«Visus šos gadus mērķtiecīgi esam strādājuši pie kvalitātes. Paskatieties uz etiķetēm – nav E vielu, nav konservantu,» stāsta maiznīcas īpašnieks. Viņaprāt, tas ir vienīgais veids, kā nelielām ražotnēm iekarot klientu uzticību. Bet, pelnot ar kvalitāti, nevis apjomu, nepieciešams ieguldīt daudz vairāk roku darba, un produkts nevar būt lēts. Tāpēc laika gaitā arī pazudušas daudzas mazās ceptuves, kas radās 90.gadu sākumā. Bet tā dēvētās kvartāla maiznīcas, piemēram, Francijā, Vācijā vai Austrijā, kas strādā noteiktam klientu lokam jeb vienam konkrētam pilsētas kvartālam, pie mums tā arī nav parādījušās. Visu nosaka pirktspēja, kas joprojām ir ļoti zema.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu