Sprūds: Bērziņa apsveikums Alijevam liecina, ka viņš strādā Austrumu virzienā • IR.lv

Sprūds: Bērziņa apsveikums Alijevam liecina, ka viņš strādā Austrumu virzienā

17
Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš (no kreisās) un Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs piedalās Azerbaidžanas-Latvijas biznesa forumā Baku šogad aprīlī. Foto: Ieva Čīka, LETA

Valsts prezidents telefoniski sveicis dzimšanas dienā Azerbaidžānas prezidentu Alijevu

Valsts prezidenta Andra Bērziņa telefonsaruna ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu, lai apsveiktu viņu dzimšanas dienā, nav nekas ārkārtējs, taču tā jāvērtē attiecīgā kontekstā. Par Bērziņu rodas sajūta, ka prezidents vairāk strādājot austrumu virzienā, ko apliecinot vairāki notikumi, aģentūrai LETA teica Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

Šāda situācija pati par sevi neko sliktu nenozīmējot, jo esot valstu prezidenti un valstsvīri, starp kuriem veidojas labākas attiecības, kuras tie cenšas uzturēt. Taču nedrīkstot aizmirst, ka Andris Bērziņš nav tikai privātpersona, bet gan valsts prezidents 24 stundas diennaktī un viņš veido un pārstāv Latvijas tēlu un pozīciju.

Ja Valsts prezidents tādā pašā līmenī uztur attiecības arī ar rietumvalstīm, kas ir mūsu galvenie sabiedrotie Eiropas Savienībā un NATO, tad veidojas līdzsvars. Pretējā gadījumā rodas jautājumi, kādēļ šāda balansa nav.

Ja šāda situācija ir izveidojusies vienreiz, tā ir nejaušība, otrreiz – sakritība, bet trešo reizi – stratēģija. Bērziņa gadījumā rodoties sajūta, ka prezidents vairāk strādājot austrumu virzienā, ko apliecinot vairāki notikumi, piemēram, pēdējie divi – minētā telefonsaruna un vēlme braukt uz Olimpiskajām spēlēm Sočos, kad vairāku Rietumvalstu līderi ir paziņojuši, ka tās neapmeklēs.

Sprūds uzskata, ka nav nekas slikts, ja prezidentam ir šādas iestrādes un stratēģija, ka viņš strādā vienā virzienā. Cita lieta, vai no tā kas sanāks. Viņaprāt, nevarot izslēgt arī personisko motivāciju – vēlmi radīt sev komforta zonu, tikties ar valstu vadītājiem, ar kuriem ir viegli saprasties, ar kuriem viegli sarunāties vienā valodā. Turklāt uzņemšana austrumu valstīs vienmēr esot silta.

Taču ko tas nozīmējot Latvijai, kādu iespaidu tas atstāj uz Latvijas ārpolitiku, attiecībām ar mūsu galvenajiem sabiedrotajiem? Tas esot jautājums arī mums pašiem – ko tas nozīmē mums, kā tas ietekmē mūsu uztveri. Piemēram, lai veicinātu biznesu austrumu virzienā, ir jāveido privāti kontakti, jo tur bizness ir ar „politisku jumtu”. Taču vai mēs vēlamies, akceptēt šādu biznesa attīstību arī pie mums, jautā Sprūds.

Valsts prezidents Andris Bērziņš telefonsarunā sveicis dzimšanas dienā Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu, apstiprināja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Kā vēsta portāls “apa.az” Bērziņš novēlējis Azerbaidžānas prezidentam stipru veselību un panākumus augstajā amatā. Sarunas gaitā abas amatpersonas pauda pārliecību par veiksmīgu abu valstu divpusējo attiecību attīstību.

“Apa.az” informē, ka Alijevs apsveikuma vēstules saņēma no Ukrainas, Tadžikistānas, Gruzijas, Krievijas un citu valstu amatpersonām.

Kā iepriekš, sveicot Alijevu ar atkārtotu ievēlēšanu prezidenta amatā norādīja Bērziņš: “Azerbaidžāna ir uzticama un nozīmīga Latvijas partnere Dienvidkaukāza reģionā, jo mūsu valstu attiecības ir draudzīgas, konstruktīvas un savstarpēji atbalstošas. Esmu pārliecināts, ka arī nākamajā prezidenta Ilhama Alijeva prezidentūras termiņā Latvijas un Azerbaidžānas sadarbība būs vērsta uz attīstību, īpaši pievēršoties ekonomiskās sadarbības veicināšanai”.

Alijevs Šogad pārvēlēts uz trešo pilnvaru termiņu.

 

Komentāri (17)

Aina 27.12.2013. 09.48

Faktiski jau varētu būt arī tā, ka Bērziņa kungs nespēj uzturēt nekādas draudzīgas attiecības ar Rietumu pasaules valdību vadītājiem valodas un kultūras barjeru dēļ. Cik zināms, Bērziņa kungs neprot ne angļu, ne arī kādu citu Eiropas valodu, tātad atliek vienīgi krievu valoda. Domāju, ka afēra ar ESnaudas izkrāpšanu un milzu pensija (priekš Latvijas) arī varētu būt zināma ārpus Latvijas un Rietumvalstu vadītāji to neuzskata par cieņas iemeslu, kurpretim Austrumu pasaulei tā varētu būt gudrības apliecinājums…

+9
0
Atbildēt

2

    Inese > Aina 27.12.2013. 11.36

    Vai ta’ vācu valodu Bērziņa k-gs nezina?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Aina > Aina 27.12.2013. 11.59

    No prezidenta oficiālās biogrāfijas: http://www.president.lv/pk/content/?cat_id=8806&lng=lv

    latviešu – dzimtā,

    angļu – brīvi,

    krievu – brīvi,

    vācu – labi

    “Labi” nozīmē mazākā apjomā nekā “brīvi”. Tas, ka prezidenta angļu valodas zināšanas ir stipri zem viduvēja līmeņa, liek domāt, ka ar vācu valodu ir vēl sliktāk, diemžēl. Vienkārši Bērziņa kungs nespēj adekvāti novērtēt savas zināšanas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 27.12.2013. 10.26

“Alijevs Šogad pārvēlēts uz trešo pilnvaru termiņu.”

… un Bērziņš Saeimā iesniedza Satversmes grozījumus, kas būtiski palielina prezidenta un premjera pilnvaras, vēlas pārvērst Latviju par prezidentālu republiku. Arī šobrīd spēlē aizdomīgu spēli – gan attiecībā uz premjera nominēšanu, gan demonstratīvi atmetot Saeimai likumus.

Par orientāciju uz austrumiem politikas vērotājiem sen jau IR aizdomas, kas gūst aizvien vairāk pierādījumu, un drīz vairs par to nevienam šaubu nebūs.

+6
0
Atbildēt

5

    Aina > ievuliitis 27.12.2013. 11.38

    Nemazina gan, bet Lemberga kunga spējas manipulēt ar cilvēkiem ar, teiksim tā, nedaudz ierobežotu spriestspēju ir perfekti izkoptas vēl padomju varas gados un prasmīgi izmantot konkrētas cilvēka vājības nav liela māksla.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 27.12.2013. 12.15

    Tā tas ir. :(

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 27.12.2013. 14.08

    Interesanti, ko Bērziņam piesolīja Putina sūtnis? Un – par ko? Орден Андрея Первозванного? Tad jau IR par ko.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aina > ievuliitis 27.12.2013. 10.43

    > betijacelmale

    Pavērojot Bērziņa kunga publiskās uzstāšanās, rodas zināmas šaubas, vai viņš spēj adekvāti uztvert un izvērtēt realitāti. Drīzāk šo austrumu virzienu aktīvi ievieš tie, kas Bērziņa kungu iecēla amatā un tagad rausta striķīšus, proti, SC, ZZS un PLL (tas, ka šī apvienība vairs formāli neeksistē, nenozīmē, ka tās bijušajiem biedriem vairs nav nekādas ietekmes)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 27.12.2013. 11.07

    Bērziņa spēja vai nespēja adekvāti uztvert realitāti, par nelaimi, nemazina viņa ambīcijas un varaskāri.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 27.12.2013. 11.13

Pēdējā laikā Bērziņa aktivitātes patiesi liecina, ka Bērziņš stūrē austrumu virzienā. Pie tam pēdējā laikā sevišķi aktīvi. iespējams, lai atskaitītos kremļa galvenajai amatpersonai, jo brauciens uz Sočiem, izskatās pēc atskaites vizītes, kas padarīts no uzliktā pienākuma.

Bet padarīts nebūt nav maz, ja ieskaita seviški svarīgās aktivitātes premjera nomaiņa sprocesā.

mani ļoti interesē, ka sBērziņam padomā, kā nākamais premjers? gan jau saskaņots laikus ar kremli.

Iespējams, ka Sočos tiksies visi ar eirāziju sasitītie monstri.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu