Vatikāns atsakās sniegt ANO informāciju par bērnu seksuālo izmantošanu • IR.lv

Vatikāns atsakās sniegt ANO informāciju par bērnu seksuālo izmantošanu

9
Svētītā maize Vatikānā. Foto: AFP/LETA

Tā esot to valstu tiesu sistēmu atbildība, kurās iespējamie pārkāpumi notikuši

Vatikāns atteicies sniegt ANO pieprasīto informāciju par gadījumiem, kuros pastāv aizdomas, ka priesteri, mūķenes vai mūki seksuāli izmantojuši bērnus.

Atteikumu sniegt informāciju Vatikāns pamato ar uzskatu, ka tā ir to valstu tiesu sistēmu atbildība, kurās iespējamie pārkāpumi notikuši, ziņo LETA/BBC.

Vēl martā, kad amatā tika apstiprināts pāvests Francisks, viņš uzsvēra, ka rīcība bērnu seksuālās izmantošanas skandālā ir svarīga baznīcas uzticamības saglabāšanai.

ANO Bērnu tiesību komiteja pērnajā jūlijā vērsās pie Svētā Krēsla ar lūgumu sniegt detalizētu informāciju par visiem seksuālās izmantošanas gadījumiem, par kuriem Vatikāns informēts kopš 1995.gada.

Komiteja vēlējās noskaidrot, vai tiem priesteriem, mūķenēm un mūkiem, kas vainojami seksuālos noziegumiem, ticis atļauts arī turpmāk būt bērnu tuvumā, kā arī noskaidrot, kāda juridiskā rīcība veikta pret šīm personām, vai baznīca uzdevusi garīdzniekiem ziņot par noziegumiem sekulārām iestādēm un vai saņemtās sūdzības nav tikušas noklusētas.

Atbildot uz komitejas lūgumu, Svētais Krēsls norāda, ka tas ir “nošķirts un atšķirīgs” no Romas katoļu baznīcas, un tas nepiekopj praksi izpaust informāciju par garīdznieku reliģisko disciplīnu, ja vien to nelūdz to valstu iestādes, kurā attiecīgie garīdznieki kalpo.

Vienlaikus Svētais Krēsls uzsver, ka ir mainīti kritēriju priesteru izvēlē un pārskatīti baznīcas likumi, lai nodrošinātu garīdznieku disciplīnu.

Plānots, ka janvārī ANO Bērnu tiesību komiteja izjautās Vatikāna amatpersonas.

 

Komentāri (9)

Māris Engers 04.12.2013. 12.19

nu jau Vatikāns dod kā maxima – “nezinu, kā ar jūsu valsts likumiem, bet mūsu iestādes statūtus šis cilveks ir ievērojis, tātad viss kārtībā, ko piesējāties?” :)

varbūt šis var kalpot par iemeslu, lai kristiešu pedomācību beidzot aizliegtu skolās?

+5
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 04.12.2013. 12.09

Atteikumam sniegt pieklājīgi palūgto informāciju ir jēga tikai tad, ja paši apzinās – grēku patiesībā ir vairāk, kā sabiedrībai zināms. Ar to tad arī apsveicu Svēto Krēslu.
Ietaupīto laiku var izmantot dziļi saturīgās sarunās ar kādu Puķinu vai arī viņa nokavētās vizītes pazemojošā gaidīšanā.

+3
0
Atbildēt

0

peerku 04.12.2013. 12.52

Liekulīgie svētuļi vai svētulīgie liekuļi, kā mūždien…

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu