Dombrovskis: Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanu nevarēs vilkt garumā • IR.lv

Dombrovskis: Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanu nevarēs vilkt garumā

47
Premjerministrs Valdis Dombrovskis (pa labi) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Valdības vadītājs atgādina par Rīgas pils ugunsgrēku, bet šoreiz gājuši bojā cilvēki un “tiešām ir jānoskaidro cēloņi”

Zolitūdē ceturtdienas vakarā notikusī traģēdija būs jāizmeklē daudz operatīvāk nekā Rīgas pils ugunsgrēks, piektdien Latvijas Televīzijas raidījumā “Panorāma” sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

“Šeit būs jāstrādā daudz operatīvāk. Tomēr ir zināma atšķirība, jo Rīgas pilī neviens negāja bojā. Situācija ir daudz smagāka. Vēl jo vairāk – šeit tiešām ir jānoskaidro arī cēloņi,” sacīja premjers.

Uz valdības sēdi piektdien bija uzaicināti sabrukušās ēkas būvniecībā iesaistīto kompāniju pārstāvji, kuri apgalvoja, ka viss it kā atbilst normatīviem. “Bet mēs redzam, ka šī ēka ir sabrukusi. Tātad ir bijusi kļūda. Tā ir jāidentificē un jānovērš, lai šādi gadījumi vairs nevarētu atkārtoties,” teica Dombrovskis.

Ceturtdien vakarā Rīgā sabruka lielveikals “Maxima”, kas atrodas Zolitūdē, Priedaines ielā. Traģēdijā gāja bojā un tika ievainoti vairāki desmiti cilvēku. Trīs no bojāgājušajiem ir ugunsdzēsēji-glābēji.

Nelaimes iemesli pagaidām ir neskaidri. Notikušo izmeklē Valsts policija, ierosināts kriminālprocess par būvniecības noteikumu pārkāpumu. Zem drupām vēl arvien tiek meklēti cilvēki.

Lai uzzinātu par saviem tuviniekiem, kuri, iespējams, cietuši šajā nelaimē un nogādāti slimnīcā, iedzīvotāji joprojām var zvanīt uz numuriem 67 337 813 un 25 617 442.

Komentāri (47)

silvija_vitina 23.11.2013. 09.30

Ja IUB uztaisītu iepirkumu analīzi pa jomām, būtu skaidri redzams, ka visus iepirkumus nosmeļ uz 1 rokas pirkstiem saskaitāmi uzņēmumi. Re&Re, Skonto Būve (kas ir vispār unikāls uzņēmums, jo dara VISU, kas lielāks par 1mlj.), vēl daži labi. Šie ģenerāļi tad arī vienojas, pirmkārt, jau savā starpā (tu ņemsi šito, es – to) un ar Pasūtītāju (gan valsti, gan privāto) par REBĒM. ķipa, davai iepirkumu taisam uz to un to, pēc tam taisīsim projekta izmaiņas, neparedzētos darbiņus utt. Tālāk jau šie ģenerāļi sadala darbus sīkajiem, kuri arī ir faktiskie darba veicēji un kuriem tiek iedotas tādas tāmītes, ka diži daudz nekas tur nesanāk bez ķīmiķošanas. ģenerāļi no sīkajiem, protams, prasa atbildību pēc pilnas programmas – gan pārbauda, gan visādas soda sankcijas piemēro. Un katrs grozās, kā māk. Un arī šmugulējas. Un arī pieņemšanas-nodošanas aktus “zīmē”. Pārbauda pie mums tikai papīrus. Tiem, kā zināms, jābūt kārtībā. un tie arī ir kārtībā.

Šī sistēma ir atstrādāta kā Šveices pulkstenis. Un es nezinu, kurš to nezina. Ja nu vienīgi Ameriks (un varbūt arī Ušakovs) neko nezina.

Re&Re brīdinājuma zvanu saņēma ar pili. Šitais jau ir sitiens pa galvu. Starp citu, Re&Re veic Mākslas muzeja rekonstrukciju, un arī šeit skan zvani, brīdinot par būtiskām projekta neatbilstībām (izrādās, ir tāda dabas parādība kā gruntsūdeņi). Vai tas neliecina par SISTĒMISKU problēmu un vai sekos “preventīvie pasākumi”?

+19
0
Atbildēt

8

    Vineta > silvija_vitina 23.11.2013. 12.52

    traductrice
    Gribu vēl piebilst, ka CIVILIZĒTĀ valstī….

    Civilizētā valstī ķīļi, dombrovski, sprūdži, kozlovski, roņi un matīsi nesēž vis ministru krēslos, bet aiz restītotiem logiem.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    piziks > silvija_vitina 23.11.2013. 12.14

    Tradutrice, varbūt laiks uzdot arī jautājumus par zemākās — nevis optimālās un pamatotās/argumentējamās — cenas fetiša lietderību? Ceturtā vara/mediju taču varētu atrast zemākās cenas fetiša iedibinātājus un uzturētājus, atbalstītājus, — iespējams, īstais laiks tos papurināt publiski?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    piziks > silvija_vitina 23.11.2013. 12.48

    Tradutrice

    Tas pats būvinženieris eksperts Meierovics vakar pie tā paša LTV1 Rēdera taču minēja zemākās cenas uzspiestās nelaimes, — ieskaitot palētinātās vai vispār ignorētās ģeoloģiskās izpētes!

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Ojārs > silvija_vitina 23.11.2013. 13.51

    Tas nenotika un nevarēja notikt, jo, kā tad “jumtam” atņems licenci
    —————————
    Jumts ir tas, kas apmaksā TUA turpināšanas reklāmas?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    info > silvija_vitina 24.11.2013. 16.14

    Kaads sakars privaatai buuvei ar Zemaakas čenas sindromu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Iluta Krūmiņa > silvija_vitina 23.11.2013. 20.07

    Atliek vien pieplusot, manā lauku pilsētā arī viens no šiem kantoriem (R&R) nesen nodeva vienu lielu pašvaldībai piederošu objektu. Un pat nedēļa nav pagājusi un uzpeld visādi brīnumi. Protams, pats R&R neko jau nedarija, strādāja mazie, kas saņēma vien kapejkas no pilnās summas.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > silvija_vitina 23.11.2013. 12.40

    traductrice. Re&Re brīdinājuma zvanu saņēma ar pili.
    ______________
    Pirms tam bija Alfas jumts un Dievs vien zina, kas vēl.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 23.11.2013. 10.39

    Gribu vēl piebilst, ka CIVILIZĒTĀ valstī pēc nopietna negadījuma (kāds bija, piem., pils nodegšana) būvnieka darbības licence būtu nekavējoties apturēta līdz lietas pilnīgai noskaidrošanai. Un tādējādi, pats būvnieks būtu visvairāk ieinteresētā persona izmeklēšanas ātrākai virzībai.

    Tas nenotika un nevarēja notikt, jo, kā tad “jumtam” atņems licenci? Tad jau visa pasaule apstāsies.

    +23
    -1
    Atbildēt

    0

Aleksejs Dimitrovs 23.11.2013. 10.01

Diena: Tā ēkas daļa, kurā atrodas Maxima veikals, pieder SIA Tineo, bet otra daļa, kurā notika deviņstāvīgās daudzdzīvokļu ēkas būvniecība, – SIA Homburg Zolitude.
Šajos divos uzņēmumos atrodas atslēga RD Būvvaldes labvēlībai. Ceru, ka kāds informēs arī pārējos par patiesajiem labuma guvējiem no šiem importa investoriem.

+17
0
Atbildēt

0

Aleksejs Dimitrovs 23.11.2013. 08.00

No apgalvotā izriet, ka citas izmeklēšanas varēs arī tālāk vilkt bezgalīgi, tikai šī būšot uzņēmums, nu ko vismaz tas ir apsveicami.
Ceru, ka noskaidros, kas tie par investoriem, kuriem RD izsniedz tādas specifiskas būvatļaujas, atļaujot veikt būvniecību uz darbojošās tirdzniecības vietas.

+13
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu