ANO lūdz 301 miljonu dolāru palīdzībai Filipīnām (papild.) • IR.lv

ANO lūdz 301 miljonu dolāru palīdzībai Filipīnām (papild.)

18
Taifūna postījumi Filipīnu pilsētā Taklobanā. Foto: AFP/LETA

ANO: Taklobanas pilsētā Filipīnās vien dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku

Filipīnām ir nepieciešama teju trešdaļa miljarda dolāru, lai palīdzētu taifūnā “Haijan” cietušajiem cilvēku tūkstošiem, otrdien paziņoja ANO ģenerālsekretāra vietniece humānās palīdzības jautājumos Valerī Eimosa.

“Mēs tikko ar valdību sākām rīcības plānu pārtikas, veselības, sanitārijas, patvēruma, atlūzu aizvākšanas un aizsardzības jomās, un es ļoti ceru, ka mūsu ziedotāji būs dāsni,” žurnālistiem Manilā pavēstīja Eimosa. “Plāns ir par 301 miljonu dolāru,” ziņo LETA/AFP

Tikmēr pēc postošā taifūna „Haijan” Filipīnas otrdien sasniegusi jauna dabas stihija – zema spiediena apgabals, kam meteorologi devuši vārdu „Zoraida”. Tas atnesīs spēcīgus vējus un ļoti daudz stipru nokrišņu visā savā 150 km platajā ceļā.

Taifūnā “Haijan” Filipīnās vissmagāk cietušajā Taklobanas pilsētā vien dzīvību stihijas postījumos varētu būt zaudējuši 10 000 cilvēku, pirmdien pavēstīja ANO.

Par galīgo bojāgājušo skaitu ANO “gatavojas visļaunākajam”, atzina ANO humanitāro operāciju direktors Džons Džings. Taifūna dēļ 660 000 cilvēku bijuši spiesti pamest mājas, norādīja amatpersona.

ANO ģenerālsekretāra vietniece humanitārās palīdzības jautājumos Valerī Eimosa sacīja, ka “atbilstoši vietējo amatpersonu aplēsēm tikai vienā pilsētā vien dzīvību zaudējuši aptuveni 10 000 cilvēku”. Viņas preses sekretāre vēlāk apstiprināja, ka Eimosa domājusi vētrā izpostīto Taklobanu, raksta LETA/AFP.

“Daudzas vietas ir kā nosētas ar līķiem,” preses konferencē ANO mītnē Ņujorkā sacīja Džings, apstiprinot agrākās aplēses, ka “vairāk nekā 10 000 cilvēku ir gājuši bojā”.

Vaicāts, kāds varētu būt galīgais bojāgājušo skaits taifūna “Haijan” postījumos, viņš sacīja: “Mēs pavisam noteikti gatavojamies visļaunākajam. Iegūstot plašāku piekļuvi, mēs uzzinām, ka šajā taifūnā bojāgājušo cilvēku traģēdija ir bijusi vēl lielāka.”

Ņemot vērā, ka postījumi Leites salā un citās Filipīnu provincēs ir ārkārtīgi plaši, pastāv bažas, ka galīgais bojāgājušo skaits var pieaugt.

Uz taifūnā cietušajām Filipīnām nosūtīti ASV un Lielbritānijas karakuģi, lai palīdzētu nelaimē cietušajiem. ASV un Lielbritānija paziņojušas, ka ātri nosūtīs karakuģus un tūkstošiem karavīru uz Filipīnām.

Pentagons vēsta, ka otrdien uz Filipīnām dodas aviācijas bāzes kuģis “USS George Washington” ar 5000 jūrnieku un vairāk nekā 80 lidaparātu uz klāja. Nosūtīti vēl pieci karakuģi, kuri Filipīnās varētu ierasties divu līdz trīs dienu laikā.

Karakuģi nosūtīs arī Lielbritānija, kurš patlaban atrodas kaimiņos esošajā Singapūrā, pavēstīja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons.

Pasaules valstis steidzas palīgā Filipīnām

ANO, ASV, Austrālija un citas valstis steigušās palīgā taifūna “Haijan” izpostītajām Filipīnām, kur dabas stihijā dzīvību zaudējuši vairāki tūkstoši cilvēku. Trīs dienas pēc nāvējošās stihijas pamazām sāk noskaidroties patiesā posta un iznīcības aina, oficiālie dati liecina par 1500 bojā gājušajiem, taču pēc neoficiālām aplēsēm taifūna upuru skaits varētu būt ap 10 tūkstošiem vai vairāk.

Filipīnu prezidents Beninjo Akino, pirmdien uzstājoties televīzijā, valstī izziņojis katastrofu režīmu. Visvairāk cietušajos Filipīnu rajonos, piemēram, Leitas salā, tiks īstenoti pasākumi, lai iespējami ātrāk novērstu dabas katastrofas radītās sekas.

Kā vēsta “Die Welt”, taifūna vissmagāk skartajā Leitas salas pilsētā Taklobanā joprojām kokos karājas nedzīvi cilvēku ķermeņi, līķi guļ ielu malās, apsegti ar palagiem un segām. 

Tomēr pirmdien medijus aplidoja ziņa, ka šajā posta ainavā bijis arī kāds priecīgs notikums – 21 gadu veca filipīniete laida pasaulē meitiņu.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns solījis, ka ANO humānās palīdzības organizācijas reaģēs ātri, lai palīdzētu nelaimē nokļuvušajiem, vēsta LETA /AFP. Arī Savienotās Valstis jau nosūtījušas uz Filipīnām aptuveni 90 jūras kājnieku, divas lidmašīnas “KC-130J Hercules” un ekipējumu. “Savienotās Valstis jau sniedz nozīmīgu humāno palīdzību un ir gatavas palīdzēt turpmāk,” norādīja ASV prezidents Baraks Obama.

Vatikāns ziedojis 150 000 dolāru (78 750 latus) palīdzībai Filipīnām, kur taifūns “Haijan” pagājušās nedēļas nogalē laupīja dzīvību vairāk nekā 10 000 cilvēku.

Vatikāna pirmdien publiskotajā paziņojumā norādīts, ka nauda tiks izlietota, lai sniegtu atbalstu cilvēkiem, kas dabas stihijā zaudējuši savas mājas. Ziedojums ir konkrēta izpausme “pāvesta garīgajam tuvuma un tēvišķajam atbalstam cilvēkiem un teritorijām, ko izpostījuši plūdi”, norādīts Vatikāna paziņojumā.

Austrālijas valdība solījusi Filipīnām desmit miljonus Austrālijas dolāru (4,9 miljonus latu), un trešdien uz dabas stihijas izpostīto valsti dosies arī Austrālijas mediķu komanda, kas pievienosies tur jau esošajiem ekspertiem.

ANO Bērnu fonds (UNICEF) paziņojis, ka otrdien Filipīnās ieradīsies lidmašīna ar 60 tonnu palīdzības kravu, arī teltīm un medikamentiem. Pēc tam tiks nosūtītas arī ūdens attīrīšanas iekārtas.

Tropiskā vētra “Haijan”, nedēļas nogalē brāžoties pāri Filipīnām ar taifūna spēku, tur laupīja dzīvību tūkstošiem cilvēku. Vietējās amatpersonas lēš, ka upuru skaits varētu pārsniegt 10 000. Filipīnu glābšanas dienesti ir pārslogoti, cenšoties palīdzēt visiem dabas stihijā cietušajiem.

Bojāgājušo skaits un postījumu apmēri ir šokējoši. Vētru pārdzīvojušajiem iedzīvotājiem trūkst pārtikas un dzeramā ūdens, un daudzviet saņemtas ziņas par marodierismu. Žurnāls “Der Spiegel” pirmdien raksta, atsaucoties uz medicīnas studentes Dženijas Ču stāstīto, ka viss ir izpostīts. Viņas māja, kas atrodas taifūna visvairāk skartajā Taklobanā, ir noslaucīta no zemes virsas. “Cilvēki skraida apkārt, lai sameklētu pārtiku. Viņi līdzinās zombijiem filmās. Pat piegādes automašīnas tiek izlaupītas,” stāsta Dženija.

Pāvests Francisks svētdien aizlūdza par Filipīnām un aicināja visus ticīgos sniegt konkrētu palīdzību cietušajai valstij.

Eiropas Komisija (EK) paziņojusi, ka palīdzībai Filipīnām atvēlēs trīs miljonus eiro (2,1 miljonu latu), Lielbritānija piedāvājusi palīdzību 9,6 miljonu dolāru (piecu miljonu latu) apmērā, bet Vācija jau nosūtījusi uz Filipīnām 23 tonnu palīdzības kravu un glābšanas komandas.

Arī Jaunzēlande pirmdien palielinājusi sākotnējo Filipīnām atvēlēto summu līdz 2,15 miljoniem Jaunzēlandes dolāru (942 000 latu), un Kanāda apsolījusi piešķirt palīdzības organizācijām līdz par pieciem miljoniem ASV dolāru (2,6 miljoniem latu).

Organizācija “Ārsti bez robežām” paziņojusi, ka līdz nedēļas vidum uz Filipīnām nosūtīs kopumā 200 tonnu lielu kravu, tostarp medikamentus, teltis un citas pirmās nepieciešamības lietas.

Taivānas valdība apsolījusi Filipīnām nekavējoties piešķirt 200 000 ASV dolāru (105 000 latu), un Singapūra ziedojusi 40 000 ASV dolāru (21 000 latu).

(papildināta ar jaunākajām ziņām)

Komentāri (18)

Aivars Vilkaste 11.11.2013. 16.57

Vatikāns ziedojis 150 000 dolāru ….

Popiem pašiem smiekli par šo summu nenāk?

…Celt bīskapa jauno rezidenci Limburgā sāka 2010.gadā, celtniecības tāme bija 5,5 miljoni eiro. Galu galā dieva vietnieka uz zemes mājvietas izbūve izmaksājusi vismaz 31 miljonu eiro.
http://www.ir.lv/2013/10/23/foto-pavests-no-amata-atstadina-izskerdigo-limburgas-biskapu

+3
0
Atbildēt

1

    Inese > Aivars Vilkaste 11.11.2013. 17.33

    Dieva vietnieks uz zemes ir Romas pāvests.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu