Drosmīgā vecākā māsa • IR.lv

Drosmīgā vecākā māsa

Filipīnu ziņu portāla Rappler izpilddirektore Marija Resa. Foto — Scanpix
Sjū Lī Vī, © The New York Times News Service

Neatkarīgs Filipīnu ziņu portāls līksmo par Nobela miera prēmiju tā izpilddirektorei, taču patiesībā šie žurnālisti strādā aplenkuma apstākļos un var tikt slēgti jebkurā brīdī

Pagājušajā piektdienā gados jaunie Filipīnu ziņu portāla Rappler redaktori un žurnālisti jau tāpat bija ļoti aizņemti. Tā bija pēdējā diena, kad kandidāti varēja pieteikties nākamgad paredzētajām valsts prezidenta vēlēšanām un beidzot varēja redzēt kopainu, kas nomainīs pašreizējo valsts līderi Rodrigo Duterti.

Tad pavisam negaidīti viena no portāla līdzdibinātājām Marija Resa saņēma vēsti, ka kopā ar krievu žurnālistu Dmitriju Muratovu viņai ir piešķirta Nobela miera prēmija par «drosmīgu cīņu par vārda brīvību». Viņa nekavējoties nosūtīja īsziņu citām portāla līdzdibinātājām: «Esmu uzvarējusi.»

Darbinieki stāsta, ka dažas nākamās stundas viņi jutušies ļoti pacilāti, taču ātri vien atgriezušies realitātē, jo labi zina, ka priekšā ir smagi laiki. Viņu ziņu portālu var slēgt jebkurā brīdī. Pret Resu un Rappler pašlaik ierosinātas septiņas tiesvedības. Žurnālisti visu laiku dzird ņirgāšanos un draudus no virtuālajiem troļļiem, kurus iedrošinājis prezidenta Dutertes ierosinājums izturēties pret reportieriem kā pret «spiegiem», kuri «nevar būt pasargāti no atentātiem, ja viņi ir kuces dēli».

«Taču mums ir jācīnās un jāiet uz priekšu,» saka Džemma Mendosa, kura vada Rappler centienus apkarot dezinformāciju digitālajos medijos. «Kad esat nonākuši šādā situācijā, sajūta ir diezgan nospiedoša. Tajā pašā laikā tas dod papildu enerģiju turpināt strādāt.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu