Pasmelties cerību • IR.lv

Pasmelties cerību

Pāri jūrai stāsta par filipīniešu sievietēm, kas dodas strādāt uz ārvalstīm par mājkalpotājām vai auklēm. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Darbi, kuriem pievērst uzmanību Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā

Radikālas pārmaiņas un nebeidzama izturības pārbaude — tā var raksturot aizvadīto pusgadu pasaulē. Likumsakarīgi, šīs tēmas caurstrāvo lielu daļu šāgada Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma darbu. Forums, kas šogad risināsies no 1. līdz 6. septembrim, Latvijas kultūras notikumu ainavā ik rudeni ir kā precīzs pasaules socioklimata temperatūras noteicējs, jo filmu skatē ietvertie darbi tiešā vai pastarpinātā veidā sasaucas ar aktualitātēm. Izceļot cilvēciskumu kā vienu no galvenajām universālajām vērtībām, izrādīto filmu stāstiem ir visdažādākās ģeogrāfiskās koordinātas: sākot no ziemeļvalstīm un beidzot ar Irānu un Filipīnām. 

Šogad visus foruma darbus bez maksas varēs redzēt tiešsaistē portālā Filmas.lv — klātienē notiks tikai foruma atklāšana ar rumāņu filmu Mājas, kā arī filmas Pāri jūrai brīvdabas skate Spīķeros.

Brīvība vai bezatbildība

Bukarestes deltā, neskartā dabas pleķītī Rumānijas galvaspilsētā, uzņemtā filma Mājas (Acasa, My Home) ir viena no interesantākajām un diskutablākajām šā gada forumā. Filmas galvenie varoņi — Enakes ģimene — mīt no dažādiem krāmiem sastiķētā būdiņā niedrāja viducī, dalot dzīvojamo platību ar nenosakāmu skaitu suņu, kaķu, cūku, baložu un citu dzīvnieku. Neviens no Enakes bērniem neiet skolā un neprot ne lasīt, ne rakstīt. Taču valdības iecere deltā izveidot dabas parku liek viņiem pamest mājas un pārcelties uz pilsētu. 

Saskaroties ar radikālo apstākļu maiņu, ģimenes attiecības mainās, un filmas režisors Radu Čorničuks to mēģina atainot, cik vien iespējams daudzpusīgi, parādot katra varoņa reakciju uz pārmaiņām. To vērot ir saistoši, taču ne mazāk interesanti ir filmas uzdotie jautājumi, piemēram, kas mīlošus vecākus mudina audzināt savus bērnus kā analfabētus? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu