Kosovas vēlēšanās vardarbīgi incidenti un zema vēlētāju aktivitāte (papild.) • IR.lv

Kosovas vēlēšanās vardarbīgi incidenti un zema vēlētāju aktivitāte (papild.)

36
Vīrietis iziet no Prištinas vēlēšanu iecirkņa. Foto: AFP/LETA

Vēlēšanas Mitrovicas ziemeļdaļā ir izgāzušās un, iespējams, tiks pasludinātas par spēkā neesošām

Kosovā svētdien aizvadītās pašvaldību vēlēšanas raksturojuši vardarbīgi incidenti un zema vēlētāju aktivitāte, ziņo LETA/AFP. 

Eiropas Savienība nosoda uzbrukumus Kosovas vēlēšanu iecirkņiem svētdien, paziņojusi ES augstā ārlietu pārstāve Ketrīna Eštone. “Mēs nosodām vardarbību, kas vakar notika Mitrovicas ziemeļos,” viņa teica.

Vēlēšanas albāņu apdzīvotajā Kosovā, kas 2008.gadā paziņoja par neatkarību no Serbijas, notika, pamatojoties uz Kosovas likumiem un EDSO uzraudzībā. Tās atbalstīja arī oficiālās Serbijas varas iestādes Belgradā. 

Taču serbu labējās un nacionālās partijas un kustības bija kategoriski pret serbu piedalīšanos šajās vēlēšanās. Viņi uzskatīja, ka tādējādi serbi atbalstītu Kosovas neatkarību.

Mitrovicā bars ekstrēmistu svētdien iebruka vēlēšanu iecirknī, uzbruka vēlētājiem un vēlēšanu komisijas locekļiem un salauza vēlēšanu urnas. Incidentā tika ievainota viena sieviete. Rezultātā pilsētas ziemeļu daļā vēlēšanu iecirkņi tika slēgti stundu pirms paredzētā laika, informēja Belgradas atbalstītais serbu kandidāts uz Mitrovicas mēra amatu Krstimirs Pantičs.

Ziņas par vardarbīgiem incidentiem saņemtas arī no vairākiem citiem vēlēšanu iecirkņiem, norādīja cits mēra amata kandidāts Olivers Ivanovičs. “Balsošanu pārtrauca vardarbība (..), skaidrs, ka vēlēšanas Mitrovicas ziemeļdaļā ir izgāzušās un, iespējams, tiks pasludinātas par spēkā neesošām,” norādīja Ivanovičs.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) paziņoja, ka drošības apsvērumu dēļ atsauc savus darbiniekus no Mitrovicas.

Kosovas pašvaldību vēlēšanas tika uzlūkotas kā jauns posms pēdējā laika centienos uzlabot Belgradas un Prištinas attiecības un pārbaudījums Kosovas spējām pilnībā integrēt serbu apdzīvotos apvidus, lai izvairītos no potenciālas nestabilitātes nākotnē. Kā Belgrada, tā Priština bija ieinteresēta sekmīgā vēlēšanu norisē.

Problēmas, kas vēl īsi pirms balsojuma nebija novērstas vairākos svarīgos jautājumos, arī attiecībā uz vēlēšanu biļeteniem, vēlēšanu iecirkņu darbiniekiem un vēlēšanu komisijām, liecina, ka Prištinai ir iebildumi pret vietējām vēlēšanām un bailes no serbu līdzdalības balsojumā, sacīja Serbijas valdības preses pārstāvis Milivoje Mihailovičs. “Prištinai ir bail, ka daži serbi, kas līdz šim būvēja barikādes uz ceļiem un protestēja pret Prištinas varasiestādēm, pēkšņi dažās pašvaldībās nonāks pie varas,” skaidroja amatpersona.

Ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību 19.aprīlī Briselē Serbijas un Kosovas premjerministri parakstīja vienošanos par attiecību normalizāciju, kas cita starpā paredz arī plašas autonomijas garantēšanu Kosovas serbiem. Serbijas premjerministrs Ivica Dačičs oktobrī vizītē Kosovā mudināja vietējos serbus kuplā skaitā piedalīties pašvaldību vēlēšanās. Tomēr vietējie aktīvisti, kas neatzīst etnisko albāņu valdību Prištinā, aicināja vēlēšanas boikotēt.

Arī ES augstā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone, kuras pūliņu rezultātā aprīlī tika panākta Belgradas un Prištinas vienošanās, pirms vēlēšanām mudinājusi Kosovas serbus balsot. “Mans vēstījums visiem Kosovas iedzīvotājiem ir šāds – piedalieties svētdien vēlēšanās,” teikts Eštones paziņojumā. “Tas īpaši attiecas uz Kosovas serbu kopienu. Es saprotu bažas, sevišķi ziemeļos, bet piedalīšanās ir labākais veids, lai panāktu, ka jūsu balss tiek sadzirdēta.”

Ir saņemtas ziņas, ka notikuši mēģinājumi iebiedēt vēlētājus un neļaut viņiem piedalīties vēlēšanās. Kosovas pašvaldību vēlēšanās bija tiesīgi piedalīties 1,7 miljoni cilvēku. Sākotnējie vēlēšanu rezultāti gaidāmi trešdien.

(papildināta ar ES nostāju)

Komentāri (36)

Vineta 04.11.2013. 13.45

Kosovai ir steigšus jāatrisina uzblīdusī serbu problēma.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu