Daudzveidības zīmē • IR.lv

Daudzveidības zīmē

3
Zīmējums — Ernests Kļaviņš

daudzpartiju sistēma atdzima līdz ar Tautas fronti

Reizi piecos gados plaši atzīmējot Latvijas Tautas frontes dibināšanas kārtējo nozīmīgo gadskārtu, ir svētīgi atcerēties ne vien šīs plašās demokrātiskās tautas kustības īpašo lomu mūsu neatkarīgās valsts atdzimšanā, bet arī to, ka vienlaikus ar LTF Latvijā veidojās arī pirmie daudzpartiju sistēmas aizmetņi. Lai cik vienoti mēs būtu bijuši valstiskās neatkarības atgūšanas cīņā, tomēr, lai spētu savu demokrātisko valsti noturēt un attīstīt, daudzpartiju sistēma ir svarīgākais priekšnosacījums. Pat ja tas nozīmē savstarpējus strīdus, nesaskaņas un grūti sasniedzamā vienprātībā dzimušus lēmumus, kas līdz galam neapmierina nevienu galējību. 

Izcilais Latvijas valstsvīrs Miķelis Valters jau 1917.gadā rakstīja: «Ir maldīšanās domāt, ka tiesību valsts varētu pastāvēt bez politiskām partijām, jo politiskās partijas nav nekas cits kā politiski līdzekļi, ar kuriem sabiedrība jeb tauta pati organizējas un ar šo organizēšanos organizē arī pašu valsti.» To ir īpaši svarīgi atkārtot un atkārtot šodien, kad nereti tieši politiskajās partijās saskatām visu nelaimju un vilšanos sakni. Lai cik grumbuļains arī būtu bijis politisko partiju veidošanās un attīstības process kopš neatkarības atgūšanas, cita ceļa demokrātiskas Latvijas dzimšanai, atdzimšanai un pastāvēšanai nav, liecina mūsu pašu vēsture.

Dzīvas vērtības

Nedz vēsture, nedz veids, kā tauta rīkojas noteiktos vēsturiskos apstākļos, nav nekas mums no gaisa nokritis vai priekšā pateikts. Tā ir bijusi mūsu pašu izvēle, rīcība un atbildība. Mūsu brīvvalsts jau 1918.gadā tika dibināta, dažādām politiskām partijām un grupām apvienojoties Latvijas Tautas padomē, kura 18.novembrī pasludināja demokrātiskas Latvijas Republikas nodibināšanu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu