Jauni noteikumi maksai par ūdens patēriņu • IR.lv

Jauni noteikumi maksai par ūdens patēriņu

22
Ūdens skaitītāji. Foto: Nora Krevneva, F64
Viktorija Smirnova

Ministru kabinets pieņēmis grozījumus noteikumos „Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”

Jaunie grozījumi attiecas arī uz ūdens patēriņa apmaksas kārtību daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās.

Attiecīgie Ministru kabineta noteikumi ir piemērojami līdz dienai, kamēr dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai pilnvarota persona nav pārņēmusi dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības un dzīvokļu īpašnieki nav vienojušies par to, kā tiek noteikta katra īpašnieka apmaksājamā daļa par saņemto pakalpojumu un tā sniegšanas kārtība.

Saskaņā ar pašreiz pastāvošo kārtību par patērēto ūdeni daudzdzīvokļu mājās katrs dzīvokļa īpašnieks maksā atbilstoši tā dzīvoklī uzstādīto skaitītāju rādījumiem (vai atbilstoši noteiktajai normai, ja skaitītāji nav uzstādīti) un papildus apmaksā arī attiecīgo daļu no tā saucamās ūdens patēriņa starpības, kas izveidojas, dzīvojamās mājas ievadā uzstādītā skaitītāja rādījumus salīdzinot ar visos dzīvokļos uzrādītā ūdens patēriņa summu.

Atsevišķās dzīvojamās mājās veidojas situācija, kad samaksa par patērēto ūdeni pēc dzīvoklī uzstādītā skaitītāja bija mazāka nekā attiecīgajam dzīvoklim aprēķinātā ūdens patēriņa starpība.

Ūdens patēriņa starpības segšana

Turpmāk būs noteikts, ka tad, ja mājā veidojas ūdens patēriņa starpība, tiek veikts pārrēķins un katrs dzīvokļa īpašnieks ūdens patēriņa starpību segs atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam, proti, ūdens patēriņa starpību sadalīs proporcionāli mājā esošam dzīvokļu skaitam neatkarīgi no dzīvoklī dzīvojošo personu skaita.

Minēto ūdens patēriņa starpības apmaksas kārtību nepiemēros, ja mājā būs tādi dzīvokļu īpašumi, kur dzīvokļu īpašnieki nebūs iesnieguši informāciju par ūdens skaitītāja rādījumiem vismaz trīs mēnešus pēc kārtas vai arī, ja ūdens patēriņa skaitītāji dzīvoklī nebūs uzstādīti. Tāpat parastā kārtība netiks piemērota, ja dzīvokļu īpašnieki atkārtoti nebūs ļāvuši pārvaldniekam veikt savā dzīvoklī esošo skaitītāju pārbaudi vai tiks konstatēts, ka ūdens patēriņa skaitītāji ir bojāti, nav noplombēti, kā arī, ja tie nav verificēti trīs mēnešu laikā pēc verifikācijas beigām.

Konstatējot šādus dzīvokļus mājā, visu radušos starpību sadalīs tikai starp šo dzīvokļu īpašniekiem. Tā, piemēram, ja ūdens patēriņa skaitītāji nebūs verificēti vienā dzīvoklī, bet divos dzīvokļos to īpašnieki vairāk nekā trīs mēnešus pēc kārtas nebūs iesnieguši informāciju par ūdens skaitītāju rādījumiem, tad šo trīs dzīvokļu īpašnieki segs visu ūdens patēriņa starpību dzīvojamā mājā. Pārējiem dzīvokļu īpašniekiem par šo starpību nevajadzēs maksāt.

Skaitītāju nomaiņa

Izmaiņas skar arī ūdens patēriņa skaitītāju piederības un nomaiņas kārtību. Iepriekš skaitītāju nomaiņa bija katra dzīvokļa īpašnieka pienākums – skaitītāja veidu noteica un nomaiņu apmaksāja katrs dzīvokļa īpašnieks individuāli, skaitītājs tika uzskatīts par dzīvokļa īpašnieka īpašumu. Tas krietni apgrūtināja jebkādas pārvaldnieka darbības šo skaitītāju pārbaudē un nomaiņā. Piemēram, lai nodrošinātu jauno skaitītāju uzstādīšanu visā dzīvojamā mājā, bija jāsaņem dzīvokļu īpašnieku kopības piekrišana un jāsaņem no dzīvokļu īpašniekiem attiecīgs finansējums.

Turpmāk tiek paredzēts, ka ūdens patēriņa skaitītāja iegāde un nomaiņa būs pārvaldnieka kompetencē un tiks apmaksāta no kopējiem mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas izdevumiem. Veicot to pakāpenisku nomaiņu, ūdens skaitītāji kļūs par dzīvokļu īpašnieku kopīpašumu.

Lai radītu priekšnoteikumus šādai vienotai skaitītāju nomaiņai, tiek paredzēts, ka līdz nākamā gada 30.jūnijam dzīvokļu īpašniekiem jālemj, vai skaitītāju nomaiņa veicama vienoti, un jāvienojas par to nomaiņas kārtību, ievērojot divus obligātus nosacījumus. Pirmkārt, skaitītāju nomaiņas un uzstādīšanas izmaksas tiek segtas no mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas izdevumiem. Otrkārt, kalendārā gada laikā tiek nomainīti tikai tie skaitītāji, kuriem attiecīgajā gadā beidzas verificēšanas termiņš. Ja dzīvokļu īpašnieki nebūs pieņēmuši lēmumu šajā termiņā, par vienotu skaitītāju nomaiņu varēs lemt pārvaldnieks, ievērojot iepriekš noteiktos nosacījumus.

Rezultātā līdzīgi kā iepriekš skaitītāju nomaiņa tiks segta no dzīvokļu īpašnieku veiktajiem maksājumiem, tikai turpmāk šāda uzstādīšana tiks apmaksāta centralizēti, sedzot izdevumus no pārvaldniekam samaksātajiem apsaimniekošanas izdevumiem. Tomēr tad, kad dzīvokļu īpašnieki nebūs pietiekami aktīvi šā jautājuma lemšanā, pārvaldniekam ir piešķirtas plašas tiesības lemt par ūdens patēriņa skaitītāju nomaiņu.

Papildus noteikts, ka arī tad, ja dzīvokļu īpašnieki būs izlēmuši nepilnvarot pārvaldnieku veikt ūdens patēriņa skaitītāju nomaiņu un vēlēsies to veikt, piesaistot citus uzņēmumus, ūdens skaitītāja plombēšanu veiks pārvaldnieks vai cita persona pārvaldnieka klātbūtnē. Tādā veidā tiek nodrošināta pārvaldnieka kontrole pār darbībām, kas tiek veiktas ar ūdens patēriņa skaitītājiem dzīvokļos.

Paredzēts, ka jaunā kārtība palielinās iespējas mājas pārvaldniekiem nodrošināt paaugstinātas jūtības klases skaitītāju uzstādīšanu, tādējādi samazinot iespējas negodprātīgajiem dzīvokļu īpašniekiem mehāniski ietekmēt ūdens patēriņa skaitītāju nolasīšanas funkcijas vai rādījumus. Tāpēc sagaidāms, ka samazināsies ūdens patēriņa starpība. Jaunā kārtība tiks piemērota, sākot ar 2013. gada 1. oktobri.

Autore ir zvērināta advokāta palīgs, advokātu birojs Borenius

 

Komentāri (22)

Ieva 30.09.2013. 12.26

>ja tie nav verificēti trīs mēnešu laikā pēc verifikācijas beigām.
Verifikācija, latviski runājot, ir pārbaude.
—>ja tie nav pārbaudīti trīs mēnešu laikā pēc pārbaudes beigām.

Tātad skaitītāji jāpārbauda ik pa trijiem mēnešiem. Ja autore nebūtu zvērināta advokāte, domātu – pārrakstījusies.

Savukārt pēc būtības nekas nemainās – starpība vienalga sedz iedzīvotāji. Dienesti ne par ko neatbild. Piemēram, ja mājai tiek izmantots slikts kopējā ūdens patēriņa skaitītājs, par to maskā iedzīvotāji. Komunālajiem dienestiem pat nav pienākums identificēt starpības iemeslu. Tiem nav jātaisa pat pagrabā plīsusi truba- jo iedzīvotāji zudumus taču apmaksās.

+4
0
Atbildēt

0

ineta_rr 30.09.2013. 19.30

Tā vien šķiet, ka neviens no grozījumu autoriem un apstiprinātājiem šādā mājā nedzīvo. Kā var dzīvokļu summārais patēriņš sakrist ar kopējo patēriņu, ja tos nenolasa vienā laikā? Turklāt, iespējams, būtu jāņem arī vērā trubās esošais ūdens. Tagad tikai jāgaida, kad ieviesīs attālināti nolasāmus skaitītājus bez šifrēšanas un pēc dažiem gadiem brīnīties, ka katrs profesionālais dzīvokļu apzadzējs spēj nolasīt to skaitītāju rādījumus, piemēram, lai noteiktu, kad cilvēki ir mājās.

+1
0
Atbildēt

0

Valentīna 22.11.2016. 12.16

Es arii piekriitu viedoklim, ka neviens no groziijumu autoriem shaadaa maajaa nedziivo.Esmu pensionaare no apriila meenesha liidz novembrim lielaako dalu laika esmu vasarniicaa uudens paterinsh loti mazs,citu meenesi pa ooo, bet starpiibu maksaaju kaa visi par vairaakiem m3.Pakalpojumu sniedzeejiem uzdevu jautaajumu,kaa tukshais dziivoklis rada uudens starpiibu vai ja es atrodoties citaa Latvijas pilseetaa,atbilde MK leemums.Mees daudzdziivoklumaajaas dziivojoshie esam bez tiesiigi. Cietumniekiem ir lielaakas tiesibas kaa mums.Visu muuzhu godiigi straadaajot un visus maksaajumus apmaksaajusi nav neviena paarkaapuma, par ko bez tiesas sodiita?Stalina laiki,vainiigs, nevainiigs CIETUMS vai SIBIIRIJA!Kaa var taadus leemumus pinemt?Es jau gribeeju lai noplombee kraanus,tas neko nemaina MK leemums par uudens starpiibu jaamaksaa vienalga buus.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu