Iznākusi monogrāfija par latviešu gleznotāju Jūliju Federu • IR.lv

Iznākusi monogrāfija par latviešu gleznotāju Jūliju Federu

28
NULL

Monogrāfija ir bagātīgi ilustrēta, tajā lasāmi latviešu mākslas zinātnieku apcerējumi par Jūlija Federa daiļradi

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs atzīmē Jūlija Federa simt septiņdesmit piekto dzimšanas dienu, rīkojot Mākslas muzejā “Rīgas birža” ievērojamā latviešu ainavu glezniecības klasiķa retrospektīvu.

Saistībā ar Jūlija Federa jubileju un izstādi, klajā laista arī monogrāfija „Jūlijs Feders”, kas bagātīgi ilustrēta ar viņa gleznu reprodukcijām. Grāmatā ietverts vairāku Latvijas mākslas zinātnieku -Eduarda Kļaviņa, Kristīnes Ogles, Intas Pujātes, Edvardas Šmites un Ineses Saknes – skatījums par mākslinieka daiļradi.

Jūlijs Feders dzimis 1838. gada 19. jūnijā Kokneses krodzinieka Jāņa Federa ģimenē. Mācījās Rīgas Doma skolā un Bergmaņa privātskolā, 1856. gadā iestājās Pēterburgas Mākslas akadēmijā, kur specializējās ainavas žanrā Sokrāta Vorobjova darbnīcā. Pēc tam pilnveidojis savu meistarību Diseldorfas akadēmijas profesora baltvācieša Eižena Dikera darbnīcā un guvis iespaidus, apceļojot Eiropu – Vāciju, Šveici un Norvēģiju. Sākotnēji darbojies kā zīmēšanas skolotājs un fotogrāfs Jelgavā, bet pēc 1876. gada mākslinieks lielāko dzīves daļu aizvadīja ārpus Latvijas – Ukrainā un Krievijā. Saiknes ar dzimteni turpinājās, atgriežoties vasaras atpūtā un gleznojot vietējās dabas motīvus. Jūlija Federa jaunradē atbalsojas laikmeta stilistiskās tendences un meklējumi ainavas koncepcijā.

Izstādē Mākslas muzejā „Rīga birža” eksponēti 19. ap 70 Federa darbu  no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, vairāku citu muzeju un privātām kolekcijām. Vairāk informācijas www.lnmm.lv Monogrāfija par Jūliju Federu ir pieejama mākslas muzejā „Rīgas birža”, apgāda „Neputns” galerijā Tērbatas ielā un interneta veikalā  un lielākajos Latvijas grāmatu veikalos.

 

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu