Rīgas dome šogad papildus tērēs 13 miljonus latu (papild.) • IR.lv

Rīgas dome šogad papildus tērēs 13 miljonus latu (papild.)

23
Rīgas karogs. Foto: Evija Trifanova, LETA
Roberts Blass

Valdošā koalīcija SC/GKR neatbalstīja nevienu opozīcijas ierosinājumu

Ar Rīgas domes koalīciju veidojošā bloka “Saskaņas centrs” un “Gods kalpot Rīgai” deputātu balsu vairākumu, par spīti opozīcijas iebildumiem, otrdien tika akceptēti budžeta grozījumi pilsētas šāgada budžetā. Rīgas domes sēdē nolemts pašvaldības izdevumus palielināt par aptuveni 13 miljoniem latu, informē LETA.

Koalīciju veidojošo partiju “Saskaņas centrs” un “Gods kalpot Rīgai” deputāti neatbalstīja nevienu no opozīcijas domnieku priekšlikumiem.

Rīgas domes deputāts Olafs Pulks (Vienotība) rosināja piešķirt papildus 96 000 latu Izglītības, kultūras un sporta departamentam, lai nodrošinātu bezmaksas pusdienas skolēniem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, kurās ir trīs un vairāk bērnu. Labklājības departamenta statistika liecina, ka Rīgā ir 1446 šādi bērni. Vairākums koalīcijas deputātu balsojumā par šo priekšlikumu atturējās, līdz ar to tas netika pieņemts.

Līdzīgs liktenis piemeklēja domnieka Valda Gavara (Vienotība) priekšlikumu piešķirt 10 000 latu Bieriņu apkaimē esošā Akmens skulptūru dārza Slampes un Amulas ielas krustojumā labiekārtošanai, bērnu rotaļlaukumu un gājēju taciņu izveidošanai, jo šis parks ir ļoti iecienīta vieta apkaimes iedzīvotājiem pastaigām ar ģimeni.

Tāpat Gavars mudināja piešķirt 30 000 latu kapsētu videonovērošanai, lai tajās novērstu demolēšanas un zādzības, taču arī tas netika atbalstīts.

Toties budžeta grozījumos lielāko dotācijas pielikumu – 4,8 miljonus latu – saņēmusi pašvaldības SIA “Rīgas satiksme”. Izglītības, kultūras un sporta departaments saņems papildu 2,03 miljonus latu, par kuriem iegādāsies nepieciešamo inventāru jaunu pirmsskolas grupu atvēršanai Rīgas Ukraiņu vidusskolā (40 vietas), Rīgas 95.vidusskolā (60 vietas), Rīgas Ezerkrastu vidusskolā (80 vietas), savukārt privāto izglītības iestāžu pirmsskolas izglītības programmu īstenošanai papildus piešķirti 270 000 latu. Mācību grāmatu un mācību līdzekļu iegādei papildus novirzīs vēl 126 000 latu. Plānots arī no 1.septembra palielināt Rīgas vispārējās izglītības iestāžu vadītāju atalgojumu.

Vislielākos iebildumus opozīcija izteica pret dotāciju piešķiršanu “Rīgas satiksmei” (RS), jo, kā skaidro opozīcijas pārstāvis Ģirts Lapiņš (Nacionālā apvienība), netiekot paskaidrots, kā tiks izlietoti uzņēmumam piešķirtie nepilni pieci miljoni. Viņš atklāj, ka paskaidrojumā minēts vien tas, ka RS lūgusi papildus finansējumu, lai nosegtu zaudējumus.

“Ačgārna izpratne par miljoniem. Pieci miljoni melnajā caurumā,” nodokļu maksātāju naudas tēriņus komentē Sarmīte Ēlerte (Vienotība), piebilstot, ka šogad “Rīgas satiksmei” jau atvēlēti 52 miljoni.

Tomēr vicemērs Andris Ameriks (GKR) teic: “Mēs domājam par pilsētu.” Viņš atgādina – reizi trijos mēnešos tiekot pārskatīts budžets, lai pārliecinātos par to, “kā tas pildās”.

Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse aprēķinājusi, ka, piešķirot papildus dotācijas vairāk nekā 13 miljonu latu apmērā, gandrīz trīs reizes palielināsies pašvaldības budžeta deficīts. Šo faktu savos pārmetumos piemin opozīcijas pārstāvji. Tā Pēteris Viņķelis (Vienotība) uzskata, ka nav adekvāti atļauties tērēt miljonus, nepaskaidrojot sabiedrībai par šādu nepieciešamību.

“Ne jau mēs, domnieki, spriedīsim par Rīgas kredītreitingu. To darīs kredītaģentūras. Tās jau ir to paaugstinājušas,” saka Ameriks, komentējot opozīcijas pārmetumus par necaurspīdīgu un nelietderīgu naudas tērēšanu.

Savukārt Viņķelis uzskata – tēriņos atklājas “skaidra vēlēšanās pieskaitīt balsis gaidāmajās Saeimas vēlēšanās”. Tomēr, viņaprāt, agri vai vēlu cilvēki vaicāšot, kur nauda iztērēta.

Dotāciju piešķiršanas nepieciešamību noraida arī Baiba Broka (Nacionālā apvienība), sakot – lai arī finansējuma piešķiršana tādām nozarēm kā sportam un izglītībai ir apsveicama, tomēr par citiem tēriņiem trūkst informācijas.

Neraugoties uz kritiku, ka daudzviet Rīgas ielu seguma stāvoklis ir neapmierinošs, Rīgas dome palielinājusi finansējumu iekškvartālu remontiem, papildus šogad jau paredzētajiem 4,4 miljoniem paredzot vēl vienu miljonu latu. Tādējādi Rīgas mikrorajonu pagalmu remontos šogad kopumā tiks ieguldīti vismaz 5,4 miljoni latu. Jau ziņots, ka ielu remontos Rīgas dome šajā sezonā ieguldīs 2,5 miljonus latu.

Tiknuse iepriekš skaidroja, ka pašvaldības prioritāte šogad ir iekškvartāli, savukārt transportbūvju uzturēšanas kopējais budžets ir aptuveni 9 miljoni latu, no kuriem lielākā daļa novirzīta tiltu remontiem.

Budžeta grozījumos 670 000 latu piešķirti Kārļa Ulmaņa gatves satiksmes pārvada renovācijas darbu pabeigšanai, savukārt pašvaldības ēku renovācijas darbiem, kā arī avārijas stāvoklī esošo ēku nojaukšanai papildus novirzīts 1,3 miljoni latu.

Papildu līdzekļi 125 000 latu apjomā piešķirti Rīgas Pašvaldības policijai inventāra iegādei, darbinieku profesionālajai apmācībai, fiziskajai sagatavotībai. Policija iegādāsies arī 16 velosipēdus patruļām.

Lai nodrošinātu Nacionālā zooloģiskā dārza darbu, Rīgas pašvaldība piešķīrusi papildu finansējumu 163 000 latu apjomā, kas ir puse no maksimālās summas, ko lūdzis finansiālās grūtībās nonākušais zoodārzs. Pašvaldība iepriekš paudusi viedokli, ka līdzvērtīgu ieguldījumu būtu jāveic arī valdībai.

Šā gada pamatbudžeta ieņēmumus nolemts palielināt par 13,6 miljoniem latu. Ieņēmumi no īpašuma nodokļa tiks palielināti par 4,1 miljonu latu, jo līdz 1.jūlijam par šādu summu iekasēti iepriekšējo gadu nodokļu parādi. Iedzīvotāju ienākumu nodokļa prognoze tiks palielināta par 2,8 miljoniem latu, pamatojoties uz pirmā pusgada faktisko izpildi. Savukārt Eiropas Savienības fondu realizēto projektu atmaksātā summa ir 5,1 miljons latu. Valsts budžeta transfertu maksājumi tiks palielināti par 0,68 miljoniem, bet budžeta iestāžu ieņēmumi – par 0,3 miljoniem latu.

(papildināta ar viedokļiem no domes sēdes)

 

Komentāri (23)

Þanis Bezmers 23.07.2013. 17.59

Rīga savā attīstībā virzās uz zemūdens pilsētas pusi. Atliek uzlīt, ka viss pludo, jo savā straujajā attīstībā saimnieki nespēj elementāri iztīrīt lietus kanalizācijas sistēmu. Lietus kanalizācijas sistēma piesārņota, jo Rīgas straujie attīstītāji nespēj novākt sakritušās lapas rudenī un sakaisītās smiltis pavasarī. Jo strauji attīstās. Sālītās un saķīmiķotās smiltis rodas no pārmērīgas un bezjēdzīgas kaisīšānas, jo nespēj iztīrīt pilsētu no sniega, jo nepietiek naudas, kas jāizgāž, piem., krievu “džipam” ņiva pieskrūvējot vietējo kuļibinu uztaisīto lāpstu, kas beigu galā bija jāizmet laukā. A nauda ta izpļurkāta. Tas ir tikai kriksītis no Rīgas attīstības. 5 – 6 sabiedriskā transporta pieturas prom no centra pilsēta izdangāta, tumšajās stundās puse laternu nedeg, puse ieaugusi koku zaros, ietves bedrainas.
Protams, ment, tavs priekšnieks visu to nerakstīs uz lapiņas tev priekšā. Pašam tev tas pie kājas, ja tik ieber pusglāzi semočku.

+6
0
Atbildēt

0

alexander 23.07.2013. 18.17

Ja var ticēt Amerika teiktajam par budžeta pārskatīšanu katros trijos mēnešos, tad par papildus izdevumiem 13 miljonu apmērā krietnam un rūpīgam saimniekam, kam gods kalpot Rīgai, bija jāzin jau pirms 1. jūnija jeb pašvaldību vēlēšanām. Tomēr, domājot par Rīgu, bet nedomājot par tās kredītreitingiem, tāds sīkums laikam palika nepamanīts. Droši vien, ka atturēšanās atbalstīt bezmaksas pusdienas 1446 skolēniem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm skaidrojama ar šāda pasākuma banālo raksturu, salīdzinot ar grandiozo iespēju pabalstīt Rīgas Satiksmi ar vēl 5 miljoniem bez precīza pamatojuma par to lietderību.

+4
0
Atbildēt

0

Inese 23.07.2013. 16.40

0
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu