FKTK: Vismaz 17% Latvijas iedzīvotāju varētu veidot uzkrājumus • IR.lv

FKTK: Vismaz 17% Latvijas iedzīvotāju varētu veidot uzkrājumus

7
Foto: Ģirts Ozoliņš, F64

Tomēr šie cilvēki pagaidām nav atraduši šim solim pietiekamu motivāciju

Pietiekami liela daļa iedzīvotāju – vismaz 17% – uzskata, ka finanšu uzkrājumiem ir jābūt, tomēr pagaidām nav atraduši šim solim pietiekamu motivāciju, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja par attieksmi pret finanšu uzkrājumu veikšanu.

Kopumā daļu no saviem ienākumiem jau uzkrāj 31% respondentu. 32% atzīst, ka ienākumi nav pietiekami, lai to darītu, 26% aptaujāto pieļauj, ka varētu uzkrāt, taču tikai no daudz kā atsakoties, 6% aptaujas dalībnieku atzīst, ka viņu ienākumi ir pietiekami lieli un uzkrāt varētu, ja vien vēlētos, bet 4% ir grūti pateikt, vai viņi varētu uzkrāt, ziņo LETA.

Vienlaikus aptaujas dati liecina, ka gandrīz puse jeb 48% iedzīvotāju dzīvo ar pārliecību, ka “uzkrājumi vienmēr jāveido, cerot uz labāko, bet gatavojoties sliktākajam!”. Tā kā 31% respondentu jau patlaban veido uzkrājumus, var secināt, ka ir pietiekami liels segments Latvijas iedzīvotāju – aptuveni 17% -, kuri visdrīzāk spētu sākt veidot uzkrājumus savai finansiālai drošībai, taču nav atraduši pagaidām šim solim pietiekamu motivāciju.

“Domāšanas maiņai šajā virzienā ir nepieciešams laiks. Tomēr tas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotājiem ir potenciāls lielākai finanšu stabilitātei. Veidojot uzkrājumus savai nākotnei, savai ģimenei, mēs palielinām tās finansiālo aizsardzību pret dažādiem negaidītiem pavērsieniem. Cilvēku motivēšanai un iedrošināšanai šajā virzienā pienesumu dos arī FKTK un partneru iesāktais darbs finanšu izglītības virzienā,” norāda FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

Pētījums rāda, ka ir arī pesimistiski noskaņota auditorijas daļa, kas domā, ka uzkrāt nav vērts, jo Latvijā nevienai paaudzei nav izdevies baudīt savu uzkrājumu augļus (20%), un pastāv iespēja uzkrāto zaudēt, jo finanšu jomas nākotne ir neparedzama (15%). Šāda attieksme, visticamāk, veidojusies kā negatīvas vēsturiskās pieredzes sekas, kad seni notikumi tiek projicēti arī uz nākotnes situācijām, norāda FKTK.

Savukārt Latvijas iedzīvotāju attieksmes maiņu pret kreditēšanas pakalpojumu izmantošanu raksturo atbalsts sakāmvārdam: “Labāk ar tukšu vēderu gulēt iet, nekā ar parādiem piecelties!”. Šim izteikumam drīzāk un pilnībā piekrīt 56% aptaujāto. Būtiski, ka tikai 5% iedzīvotāju uzskata “Par nākotni nav jāuztraucas un jādzīvo šodienai!” un mazliet vairāk jeb 7% ir pārliecināti – “Nav jākaunas dzīvot uz parāda, jo tas ir mūsdienīgi!”.

Pētījums veikts 2013.gada jūnijā pēc FKTK pasūtījuma. Internetā aptaujāti 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

 

Komentāri (7)

rostoka_santa 11.07.2013. 13.53

Šis arī ir īstais Latvijas investīciju potenciāls – visdrīzāk, caur krājaizdevu sabiedrībām.

+3
0
Atbildēt

0

lebronj2356 11.07.2013. 13.09

Uzkrājumus ta veidot var, bet kaut kur noguldīt ir diezgan bezjēdzīgi – banku % nesedz inflāciju, kur nu vēl komisijas, lai savu naudu atgūtu. Visādas uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas ir ar mežonīgiem “pārvaldības maksājumiem”, kas norij jebkādu ienesīgumu(ja tāds vispār ir), savukārt visādi ieguldījumu fondi bieži vien vēl vispār nav atguvušies no 4-5 gadus veciem zuadējumiem un arī tur ir ikgdējās komisijas. Secinājums – skandināvu banku rijībai nav robežu….sen bija laiks padomāt par kādas valsts krājkases izveidi, kura finansētu vietējos iedzīvotājus ar draudzīgiem procentiem – tad nu tur varbut varētu veikt uzkrājumus, nevis pie vietējiem šakālēniem, kas labi, ja piedāvā pusprocentu ieguvumu gada laikā !

Par uzkrājumiem – tādiem būtu jābūt gandrīz katram cilvēkam, nebaltai dienai !

+4
-1
Atbildēt

1

    Your1stMarathon > lebronj2356 12.07.2013. 00.28

    Tieši tā! Ja aizņemies swedbank prasa 23% gadā par overdrafta izmantošanu, bet ja gribu naudu bankā glabāt, tad jānogulda depozītā ar n-tajiem nosacījumiem un par 0,1% gadā… Kas tas ir, ja ne augļošana??? Ko prokuratūra un FKTK par to saka???

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Inese 11.07.2013. 12.53

Ļoti “vērtīga” aptauja

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu