Infografika: No 1.jūlija par apgādībā esošiem saņems vairāk • IR.lv

Infografika: No 1.jūlija par apgādībā esošiem saņems vairāk

29
NULL

Ikvienam strādājošajam jāpārliecinās, vai viņam ir iespējams izmantot valsts nodokļu atvieglojumus

No 1.jūlija iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu tiek palielināts no pašreizējiem Ls 70 uz Ls 80 mēnesī. Tas nozīmē, ka par katru reģistrētu apgādājamo strādājošais turpmāk ik mēnesi saņems Ls 2,40 vairāk nekā līdz šim.

Strādājošajam, kam apgādībā ir bērns, nestrādājošs laulātais, vecāki vai citi apgādājamie, par atvieglojuma summu Ls 80 nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis 24% apmērā, tāpēc viņa neto alga ir lielāka nekā kolēģim ar tādu pašu bruto algu, bet bez apgādājamā. No 1.jūlija atvieglojuma dotais ieguvums strādājošajam būs Ls 19,20 par vienu apgādājamo, informē “Swedbank” Privātpersonu finanšu institūta direktore Adriāna Kauliņa.

“Atvieglojuma summa par apgādājamo ir nozīmīga, jo īpaši mājsaimniecībām ar nelieliem ienākumiem,” norāda Kauliņa. Viņa iesaka ikvienam strādājošajam pārliecināties, vai viņam ir iespējams izmantot valsts nodokļu atvieglojumus un palielināt savus ienākumus, reģistrējot apgādībā esošas personas Valsts Ieņēmumu dienestā. Saskaņā ar VID datiem, no visām personām Latvijā, kas saņem darba algu, apgādājamie ir reģistrēti 27% strādājošo.

„Strādājošais var reģistrēt neierobežotu apgādājamo skaitu, taču ja strādājošā alga uz papīra ir mazāka par Ls 231, atvieglojumus pilnā mērā viņš saņems tikai par diviem apgādājamiem. Šādā situācijā, ja ģimenē, piemēram, aug trīs vai vairāk bērni, ģimenes kopējie ienākumi būs lielāki, ja apgādājamie tiks sadalīti starp abiem strādājošajiem vecākiem”, iesaka Kauliņa.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus regulē likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kur 13.pantā ir uzskaitītas personas, ko Latvijā iespējams reģistrēt kā apgādājamos. 73% no VID reģistrētajiem apgādājamiem ir nepilngadīgi bērni, taču nodokļa atvieglojumus iespējams saņemt arī par nestrādājošu laulāto, tai skaitā arī, ja viņa vai viņš atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, par pilngadīgiem bērniem, ja viņi turpina izglītības iegūšanu, par nestrādājošiem un pensiju nesaņemošiem vecākiem, vecvecākiem un citos gadījumos.

Vienlaikus likums paredz virkni priekšnosacījumu atvieglojuma saņemšanai, kā arī nosaka ierobežojumus, piemēram, šos atvieglojumus nevar saņemt mikrouzņēmuma darbinieki, tāpēc savas iespējas strādājošajiem visprecīzāk iespējams noskaidrot, sazinoties ar VID.

Atvieglojumu par apgādībā esošām personām 2014.gadā plānots palielināt līdz Ls 98 jeb 140 eiro mēnesī, bet 2015. gadā – līdz Ls 112 jeb 160 eiro mēnesī, taču šīs izmaiņas pagaidām nav apstiprinātas ar likuma spēku.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu