Partija neplāno sodīt kultūras ministri par dalību Krievijas svinībās • IR.lv

Partija neplāno sodīt kultūras ministri par dalību Krievijas svinībās

138
Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende. Foto: Evija Trifanova, LETA

Nacionālās apvienības biedri prasa pat ministres atkāpšanos

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) valde pirmdien uzklausīja dažādus biedru viedokļus par kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) dalību pieņemšanā par godu Krievijas dienai, tomēr sodīt par to ministri nav plānots.

Kā aģentūrai LETA sacīja Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, VL-TB/LNNK biedriem bija dažādi viedokļi par dalību šādā pasākumā, ņemot vērā Krievijas “maigās varas” politiku.

Pati ministre valdes sēdē nepiedalījās, jo tikās ar Kultūras aliansi, tomēr uz valdes sēdi bija ieradušies ministres biroja pārstāvji.

Taujāts par secinājumiem pēc šī jautājuma izvērtēšanas, Bērziņš norādīja, ka ir nepieciešams rūpīgi izvērtēt dalību līdzīgos pasākumos, ņemot vērā Krievijas “maigās varas” politiku.

Tikmēr portāla “pietiek.com” publicētajā VL-TB/LNNK biedru elektroniskajā sarakstē bija pausti daudzi kritiski viedokļi par Jaunzemes-Grendes dalību šajā pasākumā un tika norādīts pat uz nepieciešamību izvērtēt demisiju.

Tā Saeimas deputāts Dzintars Rasnačs portālā publicētajā e-pasta sarakstē norāda, ka “tas šķita pašsaprotami. Kā krieviski nerunāt ar Latvijas medijiem, tā nepiedalīties RUS vēstniecības pasākumos. Visus šos 18 gadus, kopš esmu lielajā politikā, esmu ignorējis RUS vēstniecības pasākumus. Acīmredzot, vajadzīgs saistošs valdes lēmums”.

12.jūnijā ar pieņemšanu Krievijas vēstnieka Latvijā rezidencē un koncertu Dzintaru koncertzālē arī Latvijā tika svinēta Krievijas diena. Par godu Krievijas dienai savā Jūrmalas rezidencē pieņemšanu rīkoja Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

12.jūnijā Krievijā tiek svinēta Krievijas diena jeb datums, kad 1990.gadā Krievijas parlaments pasludināja deklarāciju par Krievijas suverenitāti.

 

Komentāri (138)

gliters 18.06.2013. 08.57

Esmu pārliecināta par 1000000%, ka Dombrovskis pilnīgi noteikti nelika Grendei doties uz to pasākumu – tā bija viņas pašas brīvprātīgā izvēle. Un vēlētājam neviens neiestāstīs, ka šī ir “curiku” uzspiesta diskusija, jo vēlētājiem ir noriebies šis mūžīgais “šahs” ar amatiem, “sistēmas cilvēkiem”, “tu man, es – tev”, amatu dalīšanu un principu nelietīgu valkāšanu, lai tiktu pie varas vai vismaz varas tūvumā.
Diemžēl jāsāk domāt par emigrāciju, jo V un NA, šādi spēlējot “iekšējo šahu” un vienlaikus rādot ar pirkstiem vienam uz otru, pēc nākamās Saeimas vēlēšanām valdību neveidos – to darīs SC. Un ko nu es labi zinu, tas ir to, ka Krievijā (vienalga – vai de jure, vai de facto) dzīvot nevēlos.

+18
-1
Atbildēt

21

    janis17 > gliters 18.06.2013. 09.56

    Viena Grende nav visa NA. Tas, ka tur ir diskusija ir ļoti labi. Lai arī cik es būtu antirusofīls, nedomāju, ka diplomātiskās attiecības ar krieviju tuvākajā laikā tiks pārtrauktas. Nedomāju, ka to vajag. Visi spiedīs vešņakam roku, daži būs spiesti spiest.
    Šeit pārklājās ārpolitika un mūsu nacionālā stāja. Vai ārlietu ministrijā nav protokols, ko darīt ar ielūgumiem uz dažādām vēstniecībām? Domāju, ka ir.

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    janis17 > gliters 18.06.2013. 11.13

    zirnekliene Šeloba ja NA pēc šī gadījuma no viņas nenorobežojas, tad pazūd uzticība.
    _____________________________________
    Klasiska situācija – kaut kas nepatīk – dibinām jaunu partiju :))
    Kā jau teicu, tā problēma ir dziļāka – ne tikai Grendes vizīte pie vešņaka, bet, piemēram, novaja volna vizītes pie prezidentiem, kultūras ministriem, valsts amatpersonu masveida ierašanās koncertos, kopā ar krievijas mafijas krusttēviem, utt.
    Domāju, ka ĀM vajadzētu izstrādāt protokolu šādām vizītēm, kas var tikt tulkotas, kā atbalsts “maigajai varai”.
    Tanī pat laikā nevar izslēgt apzinātas kompromitēšanas iespējas, piemēram Grendei (vai jebkuram citam) pasviežot āķi un sakot, ka tiks apspriestas kādas būtiskas lietas. Nu teiksim Bolshoi viesizrādes LNO. Domā tur muļķi šahu spēlē?…

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    mēbeļu izgatavošana > gliters 18.06.2013. 11.01

    Sakāpināts, ar retoriku pārpilns viedoklis, kurš apvaino NA pārliecīgā retorikā, kura neejot kopā ar RU vēstnieka viesmīlības nenoraidīšanu?

    Es tā saprotu: ja ir par daudz pret RU politiku vērstas retorikas, tad tās ir par daudz neatkarīgi no RU dienas pasākuma (ne)apmeklēšanas. Ja viesošanās RU dienas pasākumā ir kaut kas nepieņememams, tad tas ir neatkarīgi no NA retorikas vai tās neesamības.

    Es “uz ecēšām nelēktu”, ja NA valde pieņemtu tādu (aplamu un neprātīgu, manuprāt) lēmumu: NA biedriem nepiedalīties nevienā RU vēstnieka pasākumā. Varu vienīgi ieteikt citiem nelēkt, ja nepieņem. Šis konkrētais pasākums RU vēstnieka kalendārā, manuprāt, ir neitrāls. Atšķirībā no citiem, kuros LV amatpersonām tiešām nav ko meklēt.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    mēbeļu izgatavošana > gliters 18.06.2013. 09.15

    Pirmkārt, NA un atbalstītājiem jābeidz sist bumbu savos vārtos. Nav amatpersonu (dignitaries) dalība VAIRUMĀ ārzemju vēstniecību oficiālo un publisko pasākumumu kaut kas, par ko būtu “jāsoda”. Arī Krievijas dienas atzīmēšanā pie nemīlētās Krievijas vēstnieka. Tas pat nav kādas īpašas apspriešanas vērts, un pseidoproblēmu no šīs ziņas uztaisīja, un to pie dzīvības uztur, tikai un vienīgi ļoti daudzu NA biedru un atbalstītāju, atvainojos, bet refleksīva un neadekvāta reakcija.

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > gliters 18.06.2013. 12.48

    Ino: Ja pieņemšanā nepiedalījās 3 augstākās valsts amatpersonas /labi ka tā/, tad arī Grendei tur nebija ko meklēt.
    —–
    “Mēs netiekam, Žanetiņ, bet tu gan aizej.” :D

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > gliters 18.06.2013. 15.23

    > Šeloba
    Paldies par linku.
    Izrādās, ka lieta ir vēl nopietnāka – Grende ir noslēgusi līgumu par sadarbību ar Krieviju kultūras jomā.
    Jādomā, ka slepus no premjerministra Valda Dombrovska, vai ne, Šeloba? :)

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > gliters 18.06.2013. 14.56

    > Šeloba
    Ak tad ministru darbs Ministru prezidenta vadībā un kontrolē tagad skaitās sazvērestības teorija?
    Paldies, turpmāk zināšu.
    Starp citu, vai tad Grende publiski ir bildusi kaut ko par savu piedalīšanos krievu svētkos? Kur to var izlasīt?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > gliters 18.06.2013. 11.39

    Normunds. Tu te kaut ko fantazē. Jeļcins šnabi dzēra mušu AP:)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 18.06.2013. 15.07

    Apgalvojums, ka pilnīgi noteikti pastāv kāds Dombrovska “slēptais rīkojums” ŽJG doties uz konkrēto pasākumu, ar mērķi diskreditēt NA, tik tiešām izklausās pēc sazvērestības teorijas.

    Jaunzeme-Grende portālam “Delfi” skaidroja, ka acīmredzot partijā ir biedri, kuriem nav skaidras Kultūras ministrijas un viņas kā šīs nozares vadītājas funkcijas. Ministre uz Krievijas dienas pasākumu devusies, jo viens no kultūras ministra pienākumiem ir veicināt Latvijas un citu valstu starpkultūru sadarbību. Latvijas plāni sadarbībai ar kolēģiem Krievijā ir vērienīgi teātra, operas un citās jomās, ko paredz abu valstu šogad noslēgtais līgums par sadarbību kultūrā. Attiecīgi Krievijas vēstnieka rīkotās Krievijas dienas svinību ietvaros notikušais Krievijas simfoniskās mūzikas pērļu koncerts un svinības bija “abu pušu sadarbības rezultāts”.

    “Jaunzeme – Grende arī uzsvēra, ka Kultūras ministrija ir arī viena no tām ministrijām, kas atbildīga par integrācijas politiku, konkrēti integrāciju nacionālās identitātes jomā.
    “Mēs cienām visu kultūru saknes, un es kā kultūras ministre ļoti cienu Krievijas kultūru. Uzskatu, ka uz kultūras platformas pamata abām valstīm ir vieglāk risināt citus būtiskus un strīdīgus jautājumus par vēsturi, Latvijas valsts okupāciju un citus,” klāstīja kultūras ministre, atzīstot, ka Krievijas dienas pasākumā piedalījusies arī pērn.””

    http://www.delfi.lv/news/national/politics/na-biedri-nemiera-ar-jaunzemes-grendes-dalibu-krievijas-vestniecibas-svinibas-valde-sola-to-izrunat.d?id=43411321

    Viņa neuzskata, ka rīkojusies galīgi garām.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > gliters 18.06.2013. 14.45

    Esot Meri dzēris gan ar Jeļcinu, iznācis ārā manāmi iereibis, bet ar līgumu rokā.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 18.06.2013. 15.35

    Es gan neredzu tiešu saistību starp Krievijas dienas ballītes apmeklēšanu un starpvalstu līguma kultūras jomā noslēgšanu.

    “Ministre uz Krievijas dienas pasākumu devusies, jo viens no kultūras ministra pienākumiem ir veicināt Latvijas un citu valstu starpkultūru sadarbību.”

    Jebkurš ministrs par savu nozari varētu līdzīgi pateikt, tikai nezinkāpēc Grende bija vienīgā ministre šajā pasākumā.

    “Uzskatu, ka uz kultūras platformas pamata abām valstīm ir vieglāk risināt citus būtiskus un strīdīgus jautājumus par vēsturi, Latvijas valsts okupāciju un citus,”

    Te nu vairs nevar saprast, vai sākt smieties vai spļaudīties.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 18.06.2013. 13.17

    Fretka, tavas sazvērestības teorijas ir garām – ja jau pat Žanetiņa pati nemēģina šādi taisnoties.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 18.06.2013. 11.25

    Pēc manas saprašanas NA vajadzētu atšķirties no citiem politiskajiem spēkiem ar to, ka NA pārstāvjiem ir skaidrs bez visiem protokoliem un norādēm no augšas, ka Krievijas vēstniecības banketi nav tie pasākumi, kur viņi drīkstētu atrasties. Pretējā gadījumā nav grūti “evolucionēt” līdz kārtējai pieņemšanai par godu JV Rīgas pilī.
    Kas attiecas uz ēsmām – visu cieņu Maskavas teātriem, bet vai mums tomēr uzsvars nav jāliek uz sadarbību ar Vakareiropu?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    efeja60 > gliters 18.06.2013. 11.23

    Savulaik Igaunijas prezidents Meri gāja pie Jeļcina šņabi dzert un kaviāru ēst, bet to darot neaizmirsa par Igaunijas interesēm – no iesilušā Jeļcina dabūja labus nosacījumus krievu armijas izvešanai. Ja Grende dotos pie Krievijas vēstnieka ar šādiem mērķiem, tas būtu atbalstāmi, bet domāju, ka Grende devās vnk patusēt uz glamūrīgu tusiņu.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > gliters 18.06.2013. 12.17

    >Ino
    Normundam ir taisnība par Meri. To viņš pats memuāros ir aprakstījis.
    Ja to vajadzēja Igaunijai, tad Meri varēja arī šņabi dzert.
    Bet dzēris vai skaidrā Meri kalpoja Igaunijai. Un tikai!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    dro > gliters 18.06.2013. 11.30

    zirnekliene Šeloba. Pēc Atmodas TB/LLNK sunīja ģenerāli Balodi, kas apmeklējis PSRS vēstniecības rautus, tagad paši piekopj šo praksi. Reālpolitika:)

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    ⓢⓓⓃⓔⓣ > gliters 18.06.2013. 10.59

    Ielūgumus saņem daudzi. Tiesa, ja pāris gadus saņem un neatnāk, vairāk ielūgumu nesūta.
    Bet par neiešanu arī bez protokola neviens vēl nav nošauts, atlaists no darba vai citādi sodīts.
    Tā ka nespiež visi Vešņakovam roku. Viss ir paša izvēle, arī pastāvēt rindā, pakniksēt Vešņakovam un pagrozīties starp citām dusjām.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 18.06.2013. 09.40

    Tieši tā!!! Viņai nav nekāda attaisnojuma.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 18.06.2013. 10.07

    Uz šo pieņemšanu netika lūgti ne prezis, ne premjers, ne Saeimas spīkere, ne ārlietu ministrs (ja arī tika lūgti, tad acīmredzami viņiem protokols atteikt neliedza), bet ielūgumu saņēma tikai un vienīgi Grende, kas pārstāv, lai cik tas nebūtu dīvaini, “naciķus”. Atliek domāt, ka viņa pati aktīvi piestrādāja, lai pie šāda ielūguma tiktu.
    Diplomātisko attiecību uzturēšana nenozīmē “maigās varas” stutēšanu un obligāto neformālo komunikāciju ar nedraudzīgas valsts pārstāvjiem.
    Jā, Grende nav visa NA, bet ja NA pēc šī gadījuma no viņas nenorobežojas, tad pazūd uzticība.

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > gliters 18.06.2013. 09.37

    Ja pieņemšanā nepiedalījās 3 augstākās valsts amatpersonas /labi ka tā/, tad arī Grendei tur nebija ko meklēt.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 18.06.2013. 09.30

    Lūk te apollo koments – labāk pateikts, nekā man sanāktu:

    “Un tieši tādēļ nevajadzētu atzīmēt pasaulē agresīvākās valsts dienu. Tieši to latviešu dēļ, kam nācās pazaudēt dzimteni. Vēl jo vairāk to latviešu dēļ, kuru dzimtajās mājās izmitināja krievus. To latviešu dēļ, kuriem nācās mirt koncentrācijas (darba) nometnēs Krievijā. To dēļ, kam vairs nav iespējas dzīvot izpostītā zemē, kuras pārvaldē dominē Krievijai lojāli cilvēki. Tā pat arī tādēļ, ka šobrīd Latviju apdzīvo liela daļa cilvēku, kuri ir uzticīgi Krievijai, skolās liek lasīt krievu sacerētas vēstures grāmatas, atbalsta krievu valodu kā otru oficiālo valodu, atbalsta Krievijas jaunos okupācijas plānus (Dienvidosetija).
    Varbūt pietiks slavināt valsti, kas ir nodarījusi pāri tik daudzām tautām, un tā arī nav atzinusi savas pārestības?”

    Caurām dienām bļaustīties par rusifikāciju, Krievijas maigo varu, okupācijas neatzīšanu no Krievijas puses, šīs valsts (t.sk. Vešņakova personā) rupju jaukšanos Latvijas iekšējās lietās utml. un pēc tam pazemīgi gaidīt savu melnā kaviāra porciju šī paša Vešņakova rīkotajā pieņemšanā…
    Ja šādi rīkojas NA ministre un NA uzskata, ka viņas turpmākā atrašanās partijas rindās ir pieļaujama, tad es uzskatu, ka man vairāk nav par ko balsot. Grende jau iepriekš ir sasmērējusies, izmantojot savā labā Šlesera ieviesto uzturēšanās atļauju tirgošanu, savulaik aģitējusi par SC koalīcijā… šis nu ir pēdējais piliens. Ja Grende netiks izslēgta no partijas, es vēlēšanās nepiedalos, jo man vairāk nav par ko balsot. Nav atdot balsi par politisko spēku, kam reālā darbība neatbilst pamatnostādnēm.

    +17
    -2
    Atbildēt

    0

dro 18.06.2013. 08.37

Lai kādi būtu Grendes motīvi, manuprāt ne jau pārliecības dēļ viņa iesaistījās NA . NA bez pamudinājuma no ārpuses derētu apspriest arī Latkovska iniciatīvas.

+16
-2
Atbildēt

13

    janis17 > dro 18.06.2013. 22.13

    pēc kā Tu spried? :))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 18.06.2013. 21.59

    aivarsk, tu mani nomierināji.
    Man gan šķiet, ka krix ir viņa.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 18.06.2013. 12.56

    krix: “Neteikšu, ka esmu sajūsmā arī par grandiozu 4.jūlija svinēšanu publiskās vietās!”
    Dīvaini, ka šo sēru dienu tu uzskati par svinībām.:(

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    inesite15 > dro 18.06.2013. 15.51

    “mūsu alus Par sodu – pārkrāsot par bruneti :)
    +10 ” – Vot, pareizi, un Olgu Rajecku – par kultūrministri ! … Pēc partkoma filtra.
    Bet visforšākais visā pasākumā tomēr bijuse tā ZOCIALISTISKI GARĀ RINDA PĒC IKRIEM (http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/121010/kulturas-ministre-piedaloties-krievijas-kaviara-dzires-parkapusi-sarkanas-linijas-foto) – 66. foto :)

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > dro 18.06.2013. 09.13

    Grende un Latkovskis tomēr nāk no dažādām aprindām….Latkovska librāla filozofija varbūt punkts punktā nesaskan ar NA vadlinijām, bet kopumā viņa piederība šķiet ir lielāka, par to atšķaidīšanu gan varētu būt taisnība, zinot cik ļoti LV politiku koordinē no dažādām vēstniecībām un iekšējām grupām…..Bet, tas, ka tracis ir sacelts – ļoti labi, nākamgad padomās ! Un interesanti ko tajā pasākumā Cimdars darīja ?:)

    P.S. Neteikšu, ka esmu sajūsmā arī par grandiozu 4.jūlija svinēšanu publiskās vietās !

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 18.06.2013. 23.49

    Nezinu, lasot komentārus, citreiz aiz kāda nika “redzu” vīrieti, aiz cita – sievieti. Tā sanāk.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > dro 18.06.2013. 15.02

    Viņš bija domājis ASV neatkarības dienu, ko mēdz svinēt Vērmanes dārzā…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > dro 18.06.2013. 11.15

    Krix:
    Un interesanti ko tajā pasākumā Cimdars darīja ?
    ===================================
    Jā, man arī šķiet, ka Cimdara klātbūtne tajā pasākumā ir DAUDZ VAIRĀK apspriešanas vērta.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > dro 18.06.2013. 11.15

    Acīmredzot Cimdara darbs tiek labi novērtēts Krievijā. Jautājums – kas tas par darbu?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > dro 18.06.2013. 11.54

    Es laikam sapņoju vaļā acīm: NA pieņem lēmumu izslēgt no savām rindām ŽJG un nākamajā dienā NA frakcija pieprasa paskaidrojumu no Cimdara un Rimševica, saistībā ar abu dalību Krievijas vēstniecības rīkotajā pasākumā.
    Varbūt Igaunijā tas tā arī notiktu…

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > dro 18.06.2013. 08.55

    lno – tā vienkārši uzziņai – savulaik kādam NA biedram uzjautāju kādi motīvi bija Grendi uzrunāt kā prezidenta kandidāti ? Atbilde bija samērā jautra bet cik saprotu patiesa – Parādniekam jau patīk tās blondīnes :) :) :)

    +13
    -6
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > dro 18.06.2013. 08.42

    Piekrītu. Gan Grende, gan I.Latkovskis ir “sistēmas cilvēki”. Iespējams, ka viņu klātbūtne NA sastāvā ir samaksa par VL pielaišanu varas tuvumā (bet ne pie varas).

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    brigita_damme_rtk_lv > dro 18.06.2013. 08.59

    Par sodu – pārkrāsot par bruneti :)

    +11
    0
    Atbildēt

    0

peerku 18.06.2013. 09.15

Grendei ir glīta āriene, veikla valoda un viņa teju teju kļuva pat par prezidenti, bet nu izrādās, ka pat kā kultūras ministre “nevelk”.

Latviešiem laikam nu ļoti gribas savu ja ne karali, tad vismaz prezidentu/i, jo kā citādi, lai skaidro, ka pat pēc tik smagām 3 no 4 Saeimas “kļūdām” ar prezidenta ievēlēšanu, mēs nesākm domāt par to, ka nav mums vajadzīgs tāds Latviju slikti reprezentējošs orgāns. Mēs esam pārāk maza valsts, lai nelietderīgi tērētu resursus par personu ar svītu, kas nevis ceļ mūsu pašapziņu, bet gan to gremdē.

Pagaidām Grende dažbrīd gremdē kutūras lauciņu, bet gan jau tāpat kā Sudraba nav atmetusi cerības nonākt prestižajā prezidenta amatā, kur var darīt jebkādas muļķības, jo ir vesela kanceleja, kas centīsies, ja ne no tām pasargāt, tad vismaz tās nomaskēt.

+11
-2
Atbildēt

1

    garausiitis > peerku 18.06.2013. 09.21

    DD1 – Grende ir ārā no spēles par prezidenta krēslu … nekas tur vairs nelīdzēs :)

    +9
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu