Valdis Muktupāvels ievēlēts par AKKA/LAA padomes prezidentu • IR.lv

Valdis Muktupāvels ievēlēts par AKKA/LAA padomes prezidentu

22
Valdis Muktupāvels. Foto: Lita Krone, LETA

Organizāciju viņš vadīs nākamos trīs gadus

Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) savā kopsapulcē uz nākamajiem trīs gadiem par padomes prezidentu ievēlējusi muzikologu un komponistu Valdi Muktupāvelu, ziņo LETA.

AKKA/LAA kopsapulcē pārvēlēta arī organizācijas galvenā lēmējinstitūcija – autoru padome, kurā ievēlēts Kārlis Lācis, Ingus Ulmanis, Inese Paklone, Kārlis Kazāks, Lauris Gundars, Juris Petraškevičs, Valdis Rūmnieks, Jānis Holšteins-Upmanis un Muktupāvels, informēja AKKA/LAA preses sekretārs Reinis Briģis.

Mūziķis Jānis Holšteins-Upmanis uzskata, ka par AKKA/LAA daudziem ir izveidojies aplams viedoklis – lielākoties tāpēc, ka sarežģītos formulējumos, tarifos, pārprastos vai līdz galam neizlasītos teikumos pazūd izpratne par galveno šīs organizācijas uzdevumu, proti, palīdzēt autoriem saņemt godīgi nopelnīto atalgojumu par viņu darbu.

“Tas ir tāds pats darbs kā jebkuram citam cilvēkam – tikai ar savu specifiku un atalgojuma saņemšanas veidu. Ievēlēts šīs organizācijas padomē, izjūtu cieņu, godu un atbildību savu kolēģu priekšā. Tas ir gods iestāties ne vien par mūziķiem, bet arī par literātiem, māksliniekiem, scenogrāfiem un citiem autoriem. Jo es ļoti labi zinu, kā tas ir – pārtikt tikai no tā, ko tu pats radi -, un tā ir ļoti trausla robeža, kas ir jāsargā,” akcentēja Holšteins-Upmanis.

Savukārt padomē ievēlētais mūziķis Kārlis Kazāks minēja, ka autoru nomaiņa AKKA/LAA padomē ir organisks process. Viņš ceru, ka ar šīm izmaiņām izdosies uzlabot komunikāciju ar sabiedrību, skaidrot autoru darbu specifiku, kā arī stiprināt organizāciju, ciešāk sadarbojoties ar pašiem autoriem. “Es pats mācīšos neaizmirst, ka vieta biedrības padomē ir liels kolēģu – autoru uzticības kredīts,” sacīja Kazāks.

Ievēlētā jaunā biedrības padome nākamo trīs gadu garumā organizēs biedrības darbu, sekos līdzi organizācijas operatīvajai vadībai, ieņēmumiem, izdevumiem, sadalēm, tarifiem un citām lietām.

Līdz šim AKKA/LAA padomē bija ievēlēti četri komponisti, četri literāti un viens mākslinieks. Pirms tam padomē darbojās padomes prezidente Māra Zālīte un padomes locekļi – Ēriks Hānbergs, Juris Kulakovs, Inese Paklone, Juris Petraškevičs, Valts Pūce, Valdis Rūmnieks, Ungars Savickis un Muktupāvels.

 

Komentāri (22)

ineta_rr 31.05.2013. 18.00

Kas ir autors? Vai es neesmu šī komentāra autors? Tad kur man jāpiesakās uz autoratlīdzību? Kā tā tiks aprēķināta? Vai pēc vārdu skaita? Vai + un -? Vai atbildēm? Vai no ir.lv tikspieprasīts, cik un kuri var būt lasījuši šo komentāru? Kas ar šiem datiem tiks darīts? Cik ilgi tie tiks uzglabāti? Vai tiks nodoti arī 3. personām, piemēram, visiem zināmas valsts vēstniecībai kopā ar komentētāju īstajiem vārdiem, uzvārdiem, personas kodiem un adresēm?

Kas ir autors? Vai mēs katrs neesam kaut kā autori? Tad visi maksā visiem? Un beigās uzvārās starpnieki kā arī viņu saimnieki, kas šo absurdo sistēmu izlobeja.

+3
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 31.05.2013. 19.18

Tiešām izrādīsies tāds pats darbonis? Vai tikai zicpriekšsēdētājs? Žēl, pat nezinu, kurš variants nepatīkamāks.

+2
0
Atbildēt

0

matissk 01.06.2013. 16.04

tagad kārtības būšto vairāk – autoratlīdzība būšot jāmaksā par dziesmiņu dungošanu,par paskatīšanoa uz Gaismas pili, par papīru un zīmuļiem , jo ar tiem kopējot , par filmu un grāmatu apspriešanu, jo maksāts jau esot tikai par lasīšanu un skatīšanos. SEvišķi lielas atlīdzības būs par reklāmas skatīšanos vai uzklausīšanu – to iekasēs bezstrīdus kārtībā no visiem, kas patrāpīsies pa kājām. Apsviedīgi ornitologi varēs saņemt atlīdzību arī par putnu vīteriem. Nelīdzēs arsta zīmes par kurlumu vai aklumu, jo zeme jau tiekot mīdīta.
Māksla vairs nebūs nišas produkts.
Noklausījies šito, pabrīnījos – kur tas teicējs tik gudrs?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu