Saproti, kā vēlies • IR.lv

Saproti, kā vēlies

2
Lilioma lomā Kaspars Dumburs, Reģistrators — Ģirts Jakovļevs.

Kas bija Nacionālā teātra jaunās izrādes Lilioms morāle, skaidrs tā arī nekļuva

Gājiens uz Liliomu Nacionālajā teātrī kopā ar manu fona vokālisti Martu abiem bija došanās pretī nezināmajam, jo vārds Lilioms man pilnīgi neko neizteica – vienīgā asociācija bija Imanta Kalniņa dziesma ar tādu pašu nosaukumu. Turklāt, lai gan man patīk Imanta Kalniņa mūzika, šī «viena vieta uz brieža vēl brīva» jau no bērnības ir kaitinošāko dziesmu topa augšgalā. Es nesapratu ne to, kas kuram maksājis un par ko, un kas par briedi, uz kura ir brīva vieta. Bet lielie pilnām mutēm dziedāja. Izrādes vakarā šī mīkla tika atrisināta, visu sapratu, bet mīlestība pret dziesmu tā arī neradās. Uz tā brīvā brieža es laikam arī nelēkšu. Atdošu vietu kādam, kas to būtu vairāk pelnījis. Izrādes vakarā lielākā daļa cilvēku zālē bija 50+, kuri visu notiekošo saprata un uztvēra kā labi zināmu veco stāstu jaunās skaņās un bildēs. Viņi, visticamāk, nāca to salīdzināt ar pirmo iestudējumu, kurā galveno lomu savulaik spēlēja Ģirts Jakovļevs (arī Uldis Dumpis), kas šoreiz iejutās nu jau debesu tēva lomā.

Ja man jāsaka īsi, tad likās, ka esmu tādā īstā latviešu teātrī, ko katrs var saprast, kā vēlas. 

Šī izrāde ir stāsts par pašpārliecinātu atrakciju parka iekšālaidēju, mākslinieku sirdī un darbos, kurš iemīlas vienkāršā meitenē un apprecas. Būdams īsts pavedinātājs, viņš negrib vai baidās atzīt savu mīlestību un vājumu, tāpēc paceļ roku pret sievu. Viņa gan mīļotajam visu piedod. Seko finansiālas grūtības, Lilioms nomirst, attopas debesīs, tad atgriežas pie sievas un savas nu jau 16 gadus vecās meitas pēc daudziem gadiem… Notikumi ir raibi, bet izrādē risinās gari un lēnīgi. Pēc pirmā cēliena bija sajūta, ka izrādei kaut kā pietrūkst, bet nevarēju saprast – kā. Vai nu klusā un brīžiem neveiklā dziedāšana (tomēr Akāciju palaga solo izrādes sākumā bija ļoti labs), vai tāds kā atturīgums un spēlēšana uz pusslodzi… Nebija sajūtas, ka esmu ierauts Lilioma stāstā, attiecīgi – līdzpārdzīvojuma nebija. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu