Vai deputāti nostāsies tiesiskuma pusē? • IR.lv

Vai deputāti nostāsies tiesiskuma pusē?

92
Smagos kriminālnoziegumos apsūdzētais Ventspils deputāts Aivars Lembergs tiesā kopā ar savu advokāti. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64
Edmunds Sprūdžs

Balsojums par ierobežojumiem kriminālvajātiem deputātiem izgaismos oligarhu stipendiātu sarakstu Saeimā

Ir pagājuši divi gadi, kopš norisinājās liktenīgā Saeimas sēde, kurā oligarhu ietekmē esošie tautas kalpi un viņiem līdzīgi domājošie deputāti, izbaudot savas nesodāmības sajūtu, nedeva atļauju kratīšanai vienā no Aināra Šlesera dzīvesvietām. Tās dienas notikumi bija pēdējais piliens Valsts prezidenta Valda Zatlera pacietības mērā.

Kopš tā laika Latvijā un valsts politiskajā vidē ir notikušas daudzas vērtīgas pārmaiņas. Pat lielākajiem Reformu partijas kritizētājiem, lai kādi būtu viņu motīvi – nauda, naids vai konstanta opozīcija pret tiem, kas runāšanas vietā izvēlas darīt, ir jāpiekrīt, ka oligarhu ietekme ir mazinājusies. Vienlaikus lielākā daļa politiķu, biznesa un mediju pārstāvju piekrīt, ka atsevišķi cilvēki savās interesēs joprojām turpina ietekmēt nopietnus Saeimas lēmumus un likumus.

Tuvākajās nedēļās 11. Saeimai nāksies izšķirties par atbalstu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un vairāku Saeimas deputātu kopīgi izstrādātajiem grozījumiem pašvaldību deputātu statusa likumā. Daži asprāši tos jau ir nodēvējuši par Lemberga grozījumiem.

Šis balsojums būs kā lakmusa papīrs, kurš izgaismos ne tikai katras partijas godīgumu un attieksmi pret vietā un nevietā bieži piesaukto tiesiskumu, bet arī katra atsevišķa deputāta spēju sabiedrības intereses likt augstāk par personīgo labumu.

Pēc būtības likumprojekta grozījumi ir pašsaprotami un jebkāda argumentu “tamborēšana” to atlikšanai ir pamatojama tikai ar to, ka deputāts nespēj nostāties tiesiskuma nevis nozieguma pusē.

Saeimas deputāti, kas neiestāsies par kriminālvajātu deputātu atstādināšanu no pienākumu pildīšanas līdz tiesas lēmuma pieņemšanai, atzīs par normālu, ka kādā no Latvijas pašvaldībām lēmumus par visu iedzīvotāju interesēm pieņem persona, kas atrodas par smagiem vai sevišķi smagiem noziegumiem apsūdzētas personas statusā.

Diemžēl Saeimas deputātu vairākums nupat, 2.maijā, skaidri pauda vēlēšanos novilcināt likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Līdz šim nekad neīstenotā procedūrā tika nozīmētas divas papildu atbildīgās komisijas likumprojekta 2. lasījuma sagatavošanai. Šāds deputātu lēmums skaidri parāda, cik sarežģīta būs grozījumu virzība cauri Saeimai nākamajās nedēļās un cik augstas ir likmes.

Jau tagad ikviens var pārliecināties par to parlamenta deputātu uzvārdiem, kuri izvēlējās atbalstīt opozīcijas priekšlikumu un bremzēt likumprojekta stāšanos spēkā pirms pašvaldību vēlēšanām 1.jūnijā. Drīzumā Saeimā notiks atklātais balsojums par pašu likumprojektu, kas visai sabiedrībai skaidri parādīs oligarhu stipendiātu sarakstu šīs Saeimas sastāvā.

Svarīgi ir saprast, ka šie grozījumi ir izstrādāti un iesniegti Saeimā, lai beidzot aizstāvētu Latvijas iedzīvotāju intereses un izbeigtu tiesisko patvaļu jautājumos par pašvaldību domju deputātu un priekšsēdētāju statusu. Tā ir daļa no reformām, ko virzu, lai jau nākamajā pašvaldību deputātu sasaukumā mēs varētu paļauties uz godīgāk, atbildīgāk pārvaldītām un tai pat laikā rīcībspējīgākām pašvaldībām.

Lielākā daļa Latvijas pašvaldību deputātu ir krietni sava novada vai pilsētas patrioti, kuri ir izvēlējušies kandidēt vēlēšanās, lai uzlabotu pašvaldības iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Izlikt savu kandidatūru publiskai apspriešanai un kritikai ir liela drosme, tieši tādēļ ir nepieļaujami, ka dažas personas vēlas turpināt izmantot pašvaldības deputāta statusu kā aizsegu noziegumiem. Tam jāpieliek punkts.

Autors ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, Reformu partija

 

Komentāri (92)

dace_ampermane 07.05.2013. 10.28

Vai deputāti nostāsies tiesiskuma pusē?

Visai iespējams ka, nē :)

+12
-2
Atbildēt

2

    oskaar > dace_ampermane 07.05.2013. 22.51

    Pirmkārt būtu jānoskaidro, kas šajā gadījumā ir “Tiesiskums”.
    Ja kāds safabricēs- nu, tik tiešām kaut ko saskribelēs, kā tas notiek šobrīd Krievijā- kaut kādu lietu pret pašreizējo premjerministru. Tad viņam būtu jāpamet savs amats līdz skribentu atmaskošanas brīdim???
    Par to, ka likums attiecas vienīdz uz visiem, laikam reti kurš padomā. Visi tikai domā par Lembergu, Šķēli un Šleseru.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dace_ampermane 07.05.2013. 13.47

    klejotājs Vai deputāti nostāsies tiesiskuma pusē?
    _____________
    eee…. kurā pusē ta IR jāstāv?

    tiesiskuma pusē – vai IR tiesiskuma pusē?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

ligakalnina 07.05.2013. 10.52

Ņemot vērā Latvijas tiesu pilnīgāko impotenci att. uz Lembergu, tas būtu vienīgais reālais veids, kā atstumt no varas dažus smagos noziegumos apsūdzētos pašvaldību darboņus, kuri, atrodoties savā amatā, katru dienu nodara milzu kaitējumu valstij, gan morālo, gan materiālo.
Prognoze gan visai negatīva – reālie Lemberga draugi – SC, ZSS un NA noteikti nobalsos pret šo likumu, RP nobalsos par, daudz kas būs atkarīgs no V un DP, bet, drīzāk, likums neies cauri.
Un Sprūdžam taisnība – tas visu noliks savās vietās, un parādīs, kas ir kas.
Visa tā vāvuļošana par kādu tur šo blēžu tiesību pārkāpumu ir smieklīga, un, galu galā, viņi var šo lēmumu pārsūdzēt ST.

+17
-7
Atbildēt

5

    ilmisimo > ligakalnina 07.05.2013. 16.03

    t ja kādas pilsētas iedzīvotāji nu jau nezcik gadus no vietas ar milzīgu pārsvaru ievēl vienu un to pašu negodīgo sarakstu – tā ir pavisam cita, vēl nopietnāka problēma, kuras cēloni nebūtu slikti saprast.
    _________ diez vai varēs-”saprast””. Interesantāk ir bļaut…un ņerkstēt
    ++++ ++++++++++++++++++++++++++++++

    Variants;

    kādas vienas pilsētas iedzīvotāji nav tik dumi,lai neredzētu, ka oligarcha gāzējiem šo pašu vienas tādas pilsētas iedzīvotāju konkrētās problēmas

    IR:

    piesietas tai pašā vietā, kur mazas ragutiņas un kur pa zemi vazājas mērkaķīša aste. …. vai turpat kur V.I. Ļeņinam sīkburžuāzija un “‘kulaki”.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    oskaar > ligakalnina 07.05.2013. 23.06

    Ja mēs vēlamies dzīvot tiesiskā valstī, tad prātīgāk tomēr būtu sagaidīt Ventspils iedzīvotāju atkāpšanos no sava elka.
    Pretējā gadījumā Latvija pārvērtīsies par beztiesisku valsti, kurā kaut kādi politiķi var sākt safabricētu kriminālprocesu un atstumt no varas jebkuru sev nevēlamu deputātu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > ligakalnina 07.05.2013. 11.18

    >>> Ņemot vērā Latvijas tiesu pilnīgāko impotenci att. uz Lembergu, tas būtu vienīgais reālais veids, kā atstumt no varas dažus smagos noziegumos apsūdzētos pašvaldību darboņus, kuri, atrodoties savā amatā, katru dienu nodara milzu kaitējumu valstij, gan morālo, gan materiālo.
    ========
    Ventspilī arī dzīvo cilvēki, kuri par Lembergu visu to pašu zina, ko mēs – un pat vēl vairāk. Kāpēc tur nezcik vēlēšanu ciklus atkārtojas viens un tas pats? Vai tur nepareizi notur vēlēšanas – piemēram, samet urnās biļetenus par tādiem cilvēkiem, kuri visvienalga nenāks balsot?

    Grozījumi, kas ierobežo iespēju kandidēt, protams, ir vēlami – un par tiem noteikti būtu jābalso visu koalīcijas partiju deputātiem. (It īpaši ņemot vērā to, kādas problēmas ar likumpaklausību ir daudzās pašvaldībās – ne vien Ventspilī, bet arī Ādažos, Baldonē, Jelgavā, Jūrmalā un daudz kur citur.) Bet ja kādas pilsētas iedzīvotāji nu jau nezcik gadus no vietas ar milzīgu pārsvaru ievēl vienu un to pašu negodīgo sarakstu – tā ir pavisam cita, vēl nopietnāka problēma, kuras cēloni nebūtu slikti saprast.

    +10
    -9
    Atbildēt

    0

    austrisv > ligakalnina 07.05.2013. 16.00

    Kāpēc gan balso Ventspilē par Lembergu!
    Tas taču skaidrs, jo Ventspilij Lembergs izsitis tik daudz līdzekļu gan ES līdzekļus, gan valsts budžeta līdzfinansējumu daudziem un dažādiem projektiem, jo ļoti vienkārši: ZZS vienmēr līdz šim bijusi koalīcijā un par valstij svarīgiem taupības lēmumiem prasīja gan ZZS gan Ventspilij visādus bonusus. Atceros tīri labi, ka arī Ir žurnālā bija raksts par ES naudas izsitēju no Ventspils Kristīni, kura sēdējusi koalīcijas sanāksmēs un pieprasījusi priekš Ventspils valsts un ES naudu.
    Tāpat atceros, kā iepriekšējās saimās Dombrovskis bija spiests atteikt valsts naudu Rīgas- Sēnīte- Straupes – Valmieras šoseju rekonstrukcijai, jo naudu savāca lembis Ventspils šosejas rekonstrukcijai, jo tas lūk vairāk spodrinās viņa imidžu.
    Lembis vienmēr ir nekaunīgi uzsvēris, ka lūk Ventspils ir pārāka par visiem un naudu klusām izspiedis visiem pārējiem aiz muguras , kāpēc, lai Ventspilnieki lembi neatbalstītu, ja tās drupačas no valsts galda visvairāk tikušas viņiem , nevis kādam citam Latvijas reģionam, pie tam vēl arī ES dažādu fondu nauda, jo tai jau arī vajadzēja valsts līdzfinansējumu.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 07.05.2013. 11.49

    Jādomā, tas ir tas pats variants, kā ar to JR un Putinu Krievijā – iestāstīts, ka neviens cits labāks nav, ka Ventspili, tomēr, “sakārtojis”, plus vēl milzīgais adminstratīvais resurss, pašreklāma dažādos veidos, un, daļēji, arī bailes iet pret Lembergu, plus vēlētāju neinformētība par Lemberga patiesajiem darbiem, nedomāju, ka visi tikpat informēti, kā vidusmēra Ir lasītājs, daudziem inf. avots ir “Atkarīgā” un Lembergam pakļautu mēdiju propaganda, īsāk pasakot, ne visai izglītots un politiski infantīls vēlētājs.

    +15
    -6
    Atbildēt

    0

Uldis Babris 07.05.2013. 10.58

Nav ne mazāko šaubu, ka NA/ZZS sargās savu saimnieku un SC savu tuvāko sabiedroto, taču interesanti, kas izgaismosies Vienotības balsojumā! :)

+16
-9
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu