Kažociņš: Nav pareizi no varas izslēgt partijas, par kurām balso krievvalodīgie • IR.lv

Kažociņš: Nav pareizi no varas izslēgt partijas, par kurām balso krievvalodīgie

58
SAB vadītājs Jānis Kažociņš. Foto: Edijs Pālens, LETA

Viņš tomēr neatklāj, vai SC ir tā partija, kuru drošības iestādes pieķēra neatļautas ārvalstu finanšu palīdzības saņemšanā

Nav pareizi no varas izslēgt partijas, par kurām balso krievvalodīgie, šādu viedokli TV3 raidījumam “Nekā personīga” paudis aizejošais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš.

Kažociņš uzskata, ka “Saskaņas centrs” (SC) šobrīd nebūtu tik ietekmīga politiskā partija, ja tā būtu iesaistīta premjera Valda Dombrovska (Vienotība) pirmajā valdībā un arī šim politiskajam spēkam nāktos uzņemies atbildību par krīzes laika lēmumiem.

“Ja mēs kā latvieši domājam, ka ilgstoši varam valdībā pieņemt tikai partijas, par kurām balso latviešu vēlētāji, un izslēgt tās, par kurām balso krievvalodīgie, tad mēs kļūdāmies,” sacīja Kažociņš.

Kažociņš nav atklājis, vai SC ir tā partija, kuru drošības iestādes pieķēra neatļautas ārvalstu finanšu palīdzības saņemšanā pirms 11.Saeimas vēlēšanām. “Ja mēs tagad nosauktu kādu partiju, tā būtu iejaukšanās politiskajā darbībā. Drošības dienesti to nevar darīt. Skaļi mums tas nav jāsaka, jo tā partija to labi zina. Mēs esam attiecīgās personas iztaujājuši. Viņi to lietu saprot un ceru, ka no tā ir mācījušies.”

Kažociņš arī nevēlējās konkrēti atbildēt, vai iespējams nelikumīgs ārvalsts finansējums bija iemesls, lai SC līderis Jānis Urbanovičs vairs nesaņemtu pielaidi valsts noslēpumam, tomēr atzina, ka SAB uzticību vairāki Saeimas deputāti ir zaudējuši. “Mēs esam piefiksējuši, ka cilvēki, kuriem mēs bijām uzticējušies, patiesībā melo valsts drošības iestādēm. Viņiem uzticēt valsts noslēpumus vairs nevar. Nevēlos nevienu saukt vārdā, bet ir deputāti, kuriem liegta pielaide valsts noslēpumam.”

 

Komentāri (58)

Elīna Barkovska 28.04.2013. 22.13

Nepiekrītu!!! Rīgas Domē palaidām pie stūres un kas? krievi tāpēc mazāk balsos par SC?? Viņi šo valsti neieredz, jo PSRS privilēģijas ir atņemtas, tāpēc Ušaks var Rīgas budžetā kaut miljardu deficītu sacept, krievi par viņu balsoja un balsos.
Esot valdībā būtu tāda pati iekšējā opozīcija, kas beigtos ar MK gāšanu. Piedevām SC ekonomiskā programma bija absolūti pretēja latvisko partiju kursam, bet Kažociņš laikam uzskata, ka valdībai galvenais ir etniskais sastāvs?!:)

+18
-5
Atbildēt

1

    grislits > Elīna Barkovska 29.04.2013. 08.54

    Es arī esmu vīlies Kažociņa izteikumos par SC laišanu pie valdīšanas. Un nevaru iedomāties, kurās tad ministrijās šos varētu ielaist, ja viņiem visās jomās ir pretējas nostādnes Latvijas valsts interesēm.

    Taisnība – pielaišana pie varas viņus konsolidēs vēl vairāk, jo redzēs, ka pa maziem solīšiem šie iet uz priekšu un lēnām iegūst varu. SC ir jātur maksimāli nost no varas. Ja nebūtu pielaisti pie varas Rīgā, tad jau tagad būtu SC pašķīdis. Tikšana pie varas Rīgā faktiski nodrošināja SC konsolidāciju un labākus rezultātus saeimā, jo palielināja valsti nīstošā elektorāta cerības.

    Vienīgā pareizā rīcība ar SC un citām prokremliskām/prokrieviskām partijām ir tās maksimāli izolēt no pieejas varai.

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

Zane Degro 29.04.2013. 01.51

Kažociņš smagi jauc divas lietas: krievvalodīgo patiesās vajadzības / vēlēšanos piedalīties valsts pārvaldē ar viņiem no citas valsts uzpiestu pretošanos Latvijas valdības ģeopolitiskajam kursam un debesu mannas solījumiem par valdības gāšanu, lai “brīvprātīgi” pievienotos Krievijai.

Inteliģentākā krievvalodīgo daļa labi “filtrē”, kas ir kas, un kurš ir kas. Tie atzīst Latvijas valsts oficiālo politisko kursu un atbalsta valdību, daļa aktīvi līdzdarbojas, piedalās sabiedriskajā vai kādas partijas, piem., “Vienotības” dzīvē.

Pārējiem krievvalodīgajiem, kā arī pērkamiem latviešu bāleliņiem pietiek ar dažāda veida “banāniem”, – nofinansētām radiostacijām, sponsorētiem pasākumiem, apmaksātu amata vai aģenta vietu,… Bet šāda tipa pensionāri tiek “iekārtoti darbā” pretvalstisku komentāru rakstīšanai pat no publiskajās bibliotēkās esošajiem datoriem, palīdz SC organizatoriskajā darbā.
Tā ir agresīva, nožēlojami pakļauta bezsamadzeņu masa, kurai neinteresē apstāklis, ka viņi intensīvi zāģē zaru, uz kura paši sēž.
Valsts politikas veidošanai un pat minimālai līdzdalībai likumu ražošanā, kādas nozares vai pašvaldības vadīšanai šie cilvēki neder, un viņi pat nav spējīgi veikt attiecīgos pienākumus – to labi parāda SC darbs saeimā, kopš 2009. gada Rīgas domē, Rīgas brīvostā: teju katrs priekšlikums vai lēmums ir vērsts tikai un vienīgi Latvijas valsts politiskas vai ekonomiskas iznīcināšanas vai vismaz nesaimnieciskuma virzienā.

Es ceru, ka arī Jānis Kažociņš to saprot, – faktiski SC un citi krievvalodīgo grupējumi mērķtiecīgi strādā viegli ievainojamas un tāpēc tikpat viegli okupējamas valsts radīšanas virzienā; un pēc šiem viņu nedarbiem lai ir “kaut ūdens plūdi”.
Tālab Jāņa Kažociņa demokrātijas teorija par to, ka liela tautas daļa “viņu tautības vai citu iemeslu dēļ” nepiedalās valsts pārvaldē, un tālab vajadzētu viņu iesaistīt valsts pārvaldē, ir tikai skaista teorija.
Praksē tā nedarbojas.
Tajos gadījumos, kad vienā valstī pastāv nesaskaņas starp reliģiskajām kopienām vai ir izteiktas interešu atšķirības starp kopienām (Latvijas gadījumā nosacīts dalījums varētu būt starp “krievvalodīgajiem”, kuri kalpo Krievijas agresīvajām interesēm un Latvijas pamatnāciju interešu aizstāvjiem), ir velti meklēt risinājumu, mākslīgi apvienojot divas antagoniskas grupas kopīgam darbam. Kā redzams, šāds ielāpu deķis nespēj veiksmīgi darboties, – ir savstarpēja vienam otra interešu izslēgšana jeb politikas terminā – pastāv nesamierināmas pretrunas.

Ja Jānis Kažociņš ir tik vājš politikas procesu un vēstures piemēru pārzinātājs, tad viņa desmit gadus garais darbs ir bijis neefektīvs, zemē nomests laiks, ko šajos 10 gados ir parādījusi viņa naivā ticība “labajiem” ienaidniekiem un tai atbilstoši realizētā SAB darbība.
Ir teiciens, pēc kura novēlu Kažociņam šad tad vadīties: “Dievs, pasargi mani no draugiem, no ienaidniekiem es sargāšos pats!”

+14
-2
Atbildēt

2

    Inese Birzniece > Zane Degro 29.04.2013. 12.41

    Drīzāk Tavs rakstītais Berta ir SAB ziņojums,nekā preses relīze par Kažociņa paveikto.
    Kāpēc Igaunijas prezidentam ir drosme un stingrs mugurkauls? Viņš laikam no cita māla veidots.
    Kāpēc Latvijā ieceltais prezidents vai valdības līderis nevar paziņot, ka vēlamies ar Krieviju tirdzniecībā sadarboties,
    bet uzskatam šo veidojumu kā apdraudējumu savai valstij un tautai?
    Tas tāpēc, ka virspusē mums ELITE, kuras dvēseles
    iedīglī ir un paliek baura /kalpa iedaba.
    Kā to kalpa garu iznīdēt?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Aldīna > Zane Degro 29.04.2013. 13.36

    Varu piebilst, ka Kažociņa kungam acīmredzot trūkst mūsu kolektīvās pieredzes un izpratnes par SC elektorāta domāšanas modeli un viņu “lielo plānu”. Ir tik viena nelaime vai laime, sauc kā gribi – viņi īsti nemāk demokrātiski tikt ievēlēti, bet kaut kādā veidā (piem. esot skaitliskā pārsvarā) tikuši pie varas labi māk pie tās turēties un par 110% izmantot tās resursus. Manuprāt pastāv Lubjankas laukumā izstrādāta shēma kā to dabūt gatavu un SC to Rīgā uzskatāmi realizē, to realizē ar bijušie KP augsta ranga činavnieki Lembergs, Brigmanis, tātad tas laikam augstākajā partijas skolā tiek mācīts. Ir taču Judins, Loskutovs un citi, pret kuriem man nav pretenziju jo jūtu ka viņi nav Latvijas ienaidnieki.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Inese Birzniece 29.04.2013. 08.58

Nesapratu -..nevar atklāt deputātus, kuriem liegta pieeja valsts noslēpumiem.. !!!
Kažociņ! Kas tas par sviestu! Te nav runa par to – atklāt vai neatklāt kurš drāž tavu sievu, te tev uzticēta mana un vēl pāris miljonu cilvēku drošība!

+13
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu