Vai sākums sociālās politikas uzlabošanai? • IR.lv

Vai sākums sociālās politikas uzlabošanai?

33
Foto: Aigars Eglīte, F64
Andrejs Klementjevs

Invaliditātes pensiju saņēmējiem, kuri pāriet uz vecuma pensijām, atjaunos piemaksas par darba stāža gadiem

Politiskās apvienības „Saskaņas centrs” 11. Saeimas frakcija sarežģītu sarunu rezultātā ar Labklājības ministriju ir panākusi, ka tiks novērsta netaisnība pret invaliditātes pensiju saņēmējiem, kam tagad obligātā kārtā jāpāriet uz vecuma pensiju.

Likumprojekts, kas nosaka, ka šai pensionāru kategorijai tiks atjaunotas piemaksas par darba stāža gadiem, jau ir iesniegts izskatīšanai Saeimā, un tas tiks izskatīts kā steidzams.

No 2012.gada 1.janvāra tika atceltas piemaksas (0,70 latu par gadu) par darba stāžu, kas uzkrāts līdz 1996. gadam.

Tā rezultātā cilvēki, kuri pirms pensijas vecuma sasniegšanas saņēma invaliditātes pensijas, zaudē daļu ienākumu. Invaliditātes pensija viņiem tika aprēķināta pēc iepriekšējiem noteikumiem, tāpēc tajā tika iekļauta piemaksa par darba stāža gadiem. Piemēram, pensija bija 150 latu mēnesī. Sasniedzot 62 gadu vecumu, šos cilvēkus obligātā kārtā „pārceļ” uz vecuma pensiju, un tā jau tiek rēķināta pēc jaunajiem noteikumiem – tas ir, piemaksas par stāžu nav. Tagadējā, t.i., vecuma pensija ir 130 latu mēnesī.

„Saskaņas centrs” iestājas par to, lai šāda netaisnība tiktu novērsta, un uzskata, ka valstij ir jāsaglabā invalīdiem, kuri dodas vecuma pensijā, sociālās garantijas iepriekšējā apjomā.

„Saskaņas centra” pozīcijai piekrīt arī atbildīgā Saeimas komisija – Sociālo un darba lietu komisija, tāpēc likumprojekts tiks izskatīts steidzamības kārtā mēneša laikā.

Labklājības ministrija ir atzinusi – darba stāža piemaksu atņemot, tikai 2012.gadā vien mazākus ienākumus ir saņēmuši ap 2000 veco cilvēku, kas cieš no dažādām smagām slimībām. 2013.gadā no invaliditātes pensijas uz vecuma pensiju pāriet vairāk nekā 3000 cilvēku.

Šajā situācijā valsts atņēma cilvēkiem, kuriem jau tā klājas ļoti grūti, daļu no garantētajiem ienākumiem.

Ilgstošu sarunu rezultātā mums izdevās pārliecināt Labklājības ministriju atbalstīt mūsu priekšlikumu – iekļaut likumā „Par valsts pensijām” normu, kas ļauj saglabāt piemaksas par darba stāža gadiem tiem pensionāriem, iepriekš saņēma invaliditātes pensiju, bet tagad pāriet uz vecuma pensiju.

Pēc Labklājības ministrijas aprēķiniem, vidējais darba stāžs, kas uzkrāts līdz 1996.gadam, invaliditātes pensiju saņēmējiem 2012.gadā bija 22 gadi, bet tiem, kas pāries uz vecuma pensiju 2013.gadā – 21 gads. Piemaksa par 20 darba stāža gadiem vienam cilvēkam ir 14 lati mēnesī. 2013.gadā piemaksu atjaunošana par darba stāžu šai iedzīvotāju kategorijai prasītu 860,8 tūkstošus latu, 2014.gadā – jau aptuveni vienu miljonu latu.

Ceru, ka šis lēmums būs sākums sociālās politikas uzlabošanai un valsts sociālo garantiju atjaunošanai pirmskrīzes līmenī. Jau pašlaik valsts budžetā ir finanšu resursi, kas ļauj kaut nedaudz uzlabot stāvokli tiem cilvēkiem, kam klājas visgrūtāk. Piebildīšu, ka arī tāda autoritatīva organizācija kā Pasaules Banka savā pētījumā ceļ trauksmi, norādot uz Latvijas iedzīvotāju labklājības zemo līmeni.

Autors ir Saskaņas centra frakcijas deputāts, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas loceklis

 

Komentāri (33)

dace_ampermane 22.04.2013. 11.21

Rūpju pilnais SC deputāts, latvijas patriots, nezin kā dēļ izvēlējies pie IRšiem griezties. IR tak Vesķi un Čas un Mamikins, var jau uz Antonijas ielu arī aizstaigāt, var vakarā palasīt Jauno Gvardi un bistro ļeču ja po reļsam čugunnim, dumaju dumu [latvižda] svoju.

+6
-2
Atbildēt

5

    efeja60 > dace_ampermane 22.04.2013. 18.02

    es vispār klejotājam…

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dace_ampermane 22.04.2013. 12.12

    .. nezin kā dēļ izvēlējies pie IRšiem griezties. IR ..
    _______________
    Tāpēc,ka zin:

    te nesagriezīsies..

    IRsība nekož(ja mazliet pārfrazē R.L.Stīvensona populaŗākā darba jaukākos citātus)

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dace_ampermane 22.04.2013. 19.55

    ..demonstrē brīvu apziņas plūsmu, ..
    _____________________ un pie dzersis49 haloperidola maisiem ne lūdzams…un iepuht..iepuht dzersi49, un paklausies kā skan..rij pats savus “kaļosus”.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > dace_ampermane 22.04.2013. 14.27

    lama atrodas hroniskā apjukuma stāvoklī, un demonstrē brīvu apziņas plūsmu, “par ko domā, par to dzied”, viņam tēma nav svarīga.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    efeja60 > dace_ampermane 22.04.2013. 13.23

    Par tēmu arī ir ko teikt?

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

ligakalnina 22.04.2013. 14.06

Pirmā dzirdēšana, ka invalīdiem, pārejot uz vecuma pensiju, var to pensiju samazināt.
Zinu, ka pirms pāris gadiem, vēl bija tā, ka, pārejot uz vecuma pensiju, cilvēks var izvēlēties, vai saglabāt veco, invaliditātes pensiju, vai nu pārrēķināt pensiju uz vecuma pensiju, ja tas viņam izdevīgi, bet, ne obligāti, tātad, var tikai iegūt, nevis zaudēt.
Varbūt, kas mainījies, bet, tad tas atkal kārtējais absurds, kā var cilvēkam samazināt pensiju, vinš ko, vairs nav invalīds pēc vecuma pensijas sasniegšnas?

+6
-3
Atbildēt

3

    efeja60 > ligakalnina 22.04.2013. 18.13

    Jā, dzeri, Tava mīļotā Vienotība ar Viņķeli priekšgalā tā tik vien skatās, kur kādam nabagam vēl ko noņemt. Bet uz trekno galu gan neskatās, tos nedrīkst aiztikt, jo aizbēgs investīcijas.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 22.04.2013. 15.24

    Izskatās, Klementjevs vienkārši primitīvā veidā melo.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 22.04.2013. 14.53

    …no Labklājības ministrijas mājaslapā atrodamās informācijas:

    -“Invaliditātes pensiju izmaksā līdz vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanas – kad cilvēks sasniedz valstī noteikto pensijas vecumu, viņam tiek piešķirta vecuma pensija. Invaliditātes laikā tā nedrīkst būt mazāka par invaliditātes pensiju, kas saņemta līdz vecuma pensijas piešķiršanas brīdim. Tāpēc, ja invaliditātes pensija ir lielāka par noteikto vecuma pensiju, cilvēks saņem vecuma pensiju, kas noteikta invaliditātes pensijas apmērā. Savukārt, ja pensijas piešķiršanas brīdī invaliditāte vairs nav noteikta, tad cilvēkam izmaksā aprēķināto vecuma pensiju.

    Invaliditātes pensijas apmēra saglabāšanu, piešķirot vecuma pensiju, nepiemēro, ja tiesības uz vecuma pensiju iegūtas, pamatojoties tikai uz starptautiskajiem līgumiem sociālās drošības jomā vai Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa regulu (EK) Nr.883/2004 par sociālā nodrošinājuma sistēmu koordinēšanu, kā arī gadījumā, kad apdrošināšanas stāžs, par kuru aprēķināta vecuma pensija, ir mazāks par apdrošināšanas stāžu, par kuru aprēķināta invaliditātes pensija.”

    …vai tik Klementjeva kungam nav rūpe par Krievijas pensionāriem, kas ieceļojuši Latvijā un saņem Latvijas valsts soc.budžeta apmaksātās pensijas, pamatojoties uz noslēgto starpvalstu līgumu….tāpēc arī tiek minēts tik “aizdomīgi mazs” minētās kategorijas pensionāru skaits – divi tūkstoši….

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

smurrisrenaars 23.04.2013. 15.37

Slava Saskaņas Centram,labākajam centram pasaulē! Bet par jums tik un tā nebalsosim.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu