Kaligulas acis, Monro mute • IR.lv

Kaligulas acis, Monro mute

6
Mārgareta Tečere vizītē Maskavā 1987.gada martā — divus gadus pēc Mihaila Gorbačova stāšanās PSRS vadītāja amatā.

Mārgareta Tečere bija viena no 20.gadsimta svarīgākajām politiskajām personībām, kurai vieni pārmet labklājības sistēmas «no šūpuļa līdz kapam» sagraušanu, bet citi slavē par mūsdienu Lielbritānijas ietekmes atjaunošanu

Pirms divarpus gadiem, 2010.gada oktobrī, Mārgaretu Tečeri ielūdza uz britu premjera rezidenci Dauningstrītā 10, lai nosvinētu viņas 85. dzimšanas dienu. Tobrīd tikko ievēlētais premjers Deivids Kamerons bija sarīkojis ballīti Tečeres vārdā. Uz svinībām ieradās gadrīz visi Konservatīvās partijas spīdekļi no dažādiem valsts reģioniem, lai personīgi satiktu savas valsts mātišķo personību. Taču pēdējā mirklī ierašanos atcēla pati Tečere. Bija saslimusi ar gripu. Tādā veidā turpinājās viņas vairākus gadus ilgusī nošķirtība, kuras iemesls ir demence un bieža nonākšana slimnīcās. Šajā pirmdienā viņas ķermenis 87 gadu vecumā padevās sirdstriekas izraisītām komplikācijām.

Biedējošā rokassomiņa

To, kādu iespaidu uz Lielbritāniju un visu pasauli ir atstājusi Tečere, vislabāk pasaka daudzu gadu garumā viņai pielipušās iesaukas. ASV prezidents Ronalds Reigans viņu savulaik nodēvēja par savu politisko gara radinieci Atlantijas okeāna otrā krastā un «Anglijas izcilāko vīru». Francijas prezidents Fransuā Miterāns reiz nopūtās, ka Tečerei ir «Kaligulas acis un Merilinas Monro mute».

Tomēr vispazīstamākā iesauka, protams, ir Dzelzs lēdija, ko 1976.gadā viņai piedēvēja ideoloģiskais ienaidnieks. Kad toreizējā britu opozīcijas līdere Tečere kādā runā brīdināja, ka «krievi vēlas kļūt par pasaules pārvaldniekiem!», padomju avīzes Krasnaja Zvezda atbilde bija slavenās iesaukas piešķiršana.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu