Eksperts: Spēcīgākie pāvesta amata kandidāti ir Itālijas un Brazīlijas kardināli • IR.lv

Eksperts: Spēcīgākie pāvesta amata kandidāti ir Itālijas un Brazīlijas kardināli

36
Milānas arhibīskaps Andželo Skola. Foto: AFP/LETA

Konklāvs sāksies otrdien, skurstenis jau uzstādīts

Par norisēm Vatikānā labi informētais eksperts Andrea Tornjelli uzskata, ka Romas katoļu baznīcas konklāvā, kas darbu sāks otrdien, spēcīgākie kandidāti būs Itālijas kardināls Andželo Skola un Brazīlijas kardināls Odilu Šērers, vēsta portāls “Vatican Insider”.

“Milānas kardināls Andželo Skola ir spēcīgs pāvesta troņa kandidāts,” sacīja eksperts, kurš pēdējo gadu laikā izteicis vairākas visai precīzas prognozes. Skola jau pirmajā balsošanas kārtā saņems ievērojamu balsu skaitu, pārliecināts ir Tornjelli.

Pirmās kārtas favorītu vidū eksperts min arī amerikāņu kardinālu Timotiju Dolanu un kanādiešu kardinālu Marku Uellē, vēsta LETA/RIA Novosti.

Kardināli, kas ir gatavi balsot par šiem kandidātiem, savos uzskatos ir līdzīgi, un otrajā kārtā viņu balsis tiks šī “trijnieka” līderim. Tas, visticamāk, būs Skola, paredz eksperts.

Grupai, par kuras līderi var uzskatīt Skolu, opozīcijā atrodas cita, kas balsis varētu pārsvarā nodot par Brazīlijas kardinālu Odilu Šēreru. Viņam ir liela pieredze Romas Kūrijā, turklāt viņš ir Vatikāna Bankas uzraudzības padomes loceklis. Kardināli, kas strādā Vatikānā, visticamāk, balsos par viņu, uzskata Tornjelli.

Konklāvs, kas pēc līdzšinējā katoļu baznīcas galvas Benedikta XVI atkāpšanās sasaukts jauna pāvesta ievēlēšanai, sāksies otrdien. Pēc īpašā dievkalpojuma “Pro Eligendo Romano Pontifice” kardināli otrdien dosies uz Siksta kapelu, kur viņi tiks ieslēgti līdz brīdim, kad tiks izraudzīts jaunais baznīcas galva.

Vatikāns paudis cerību, ka jaunais baznīcas galva tiks ievēlēts līdz Lieldienām, kas šogad iekrīt 31.martā. Iepriekšējā reizē – 2005.gadā – konklāvs ilga divas dienas, un jaunā pāvesta ievēlēšanai bija nepieciešami četri balsojumi.

Gatavojoties jauna Romas pāvestaievēlēšanai, Vatikānā virs Siksta kapelas ugunsdzēsēji uzstādījuši skursteni, kas vēstīs par balsošanas iznākumu. Saskaņā ar senu tradīciju, ja no Siksta kapelas skursteņa paceļas melni dūmi, tas nozīmē, ka jaunais pāvests vēl nav ievēlēts. Dūmi tiek padarīti melni, degošajiem biļeteniem uzlejot darvu. Kad no Siksta kapelas paceļas balti dūmi, tā ir zīme, ka jaunais pāvests ir ievēlēts.

 

Komentāri (36)

ilmisimo 11.03.2013. 18.52

Eksperts: Spēcīgākie pāvesta amata kandidāti ir Itālijas un Brazīlijas ..
_______________

Futbola eksperts?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu