Četrus potenciālos LNSO diriģentus vērtēs koncertos nākamsezon • IR.lv

Četrus potenciālos LNSO diriģentus vērtēs koncertos nākamsezon

44
Foto: Jānis Trekteris, F64
Dairis Anučins

Paidere-Staķe: LNSO jaunā galvenā diriģenta meklējumi var ilgt pat vairākus gadus

Diriģenta meklējumi ir ilgstošs process, ko, visticamāk, neizdosies pabeigt nākamās sezonas laikā. Tā situāciju ar jaunā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) galvenā diriģenta izraudzīšanos ir.lv komentēja LNSO valdes locekle Ilze Paidere-Staķe. Pašlaik galvenā diriģenta amatam esot izvirzīti četri pretendenti, kuru potenciālu vērtēs nākamsezon gaidāmajos LNSO koncertos.

Paidere-Staķe portālam Ir.lv apstiprināja, ka starp izvirzītajiem pretendentiem ir gan latviešu, gan ārvalstu diriģenti, taču konkrētus uzvārdus LNSO pārstāve nosaukt atteicās. Viņa sacīja, ka atlasītie pretendenti ir gados jauni diriģenti, kuriem jāpiemīt potenciālam celt kolektīva līmeni, kā arī jābūt veiksmīgiem no mārketinga viedokļa, spējot piesaistīt publiku.

„Tam jābūt cilvēkam ar vārdu vai harizmu, [tam jābūt cilvēkam,] uz kuru publika gribēs skatīties. Lielus vārdus gan nevaram atļauties. Vienīgi tad, ja būs attiecīgs uzstādījums no Kultūras ministrijas, ka vajag diriģentu ar lielu vārdu,” sacīja Paidere-Staķe.

Pēc LNSO pārstāves teiktā, kandidātu izraudzīšanās nenozīmē, ka jauns galvenais diriģents tiks apstiprināts jau tuvākajā – 2013./2014. gada – sezonā. Process varot ilgt pat vairākus gadus. Galvenā diriģenta meklējumiem nav jābūt sasteigtiem, jo process ir pietiekami sarežģīts, un pretendentiem jāpiemīt daudzām īpašībām, lai pretendētu uz LNSO galvenā diriģenta vietu.

„Neticu tam, ka izraudzīsimies jau nākamajā sezonā,” teica Paidere-Staķe. „Vispirms ir jāsaprot, kas konkrētais cilvēks [diriģents] ir par personību – vai viņš ir spējīgs augt līdzi kolektīvam, vai ir potenciāls celt savu un kolektīva līmeni.”

Paidere-Staķe atgādināja, ka iepriekšējā LNSO virsdiriģenta Karela Marka Šišona izraudzīšanās ilgusi pat deviņus gadus. Lai apstiprinātu amatā jaunu galveno diriģentu, jābūt piekrišanai no trim pusēm – LNSO vadības, orķestra mūziķiem un Kultūras ministrijas.

LNSO pārstāve sacīja, ka galvenā diriģenta neesamība vislielāko risku rada tieši orķestra mākslinieciskajai kvalitātei un pašlaik, lai to saglabātu, atbildība jāuzņemas pašiem mūziķiem. „Protams, tā [kvalitātes saglabāšana] ir problēma. Ja nav kāds, kas visu laiku vada, kas dresē, tad ar laiku var būt novērojams tāds iekšējs slinkums. Es ceru, ka šis nebūs tas gadījums,” sacīja Paidere-Staķe.

Patlaban netiekot apsvērta jebkāda veida sadarbības turpināšana ar līdzšinējo LNSO galveno diriģentu Karelu Marku Šišonu, kurš no šā gada 1. janvāra atstāja galvenā diriģenta amatu. „Šišons par kādu turpmāko sadarbību kategoriski nerunā. Domāju, mums vajadzētu atiet vienam no otra,” sacīja Paidere-Staķe.

Karels Marks Šišons LNSO galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja amatā atradās no 2009. gada. Pagājušā gada nogalē vēstulē medijiem Šišons paziņoja par aiziešanu no amata, kā iemeslu minot orķestra zemo finansējumu un atbalsta trūkumu no Kultūras ministrijas.

Plānots, ka LNSO jaunās sezonas koncertu programma tiks atklāta aprīļa beigās.

 

Komentāri (44)

dzintarz 12.03.2013. 14.53

Diriģenta izvēle ir nopietns process – te Ilzei noteikti piekrītu!

Tas nav tā, kā izraudzīties Latvijas prezidentu…

0
0
Atbildēt

0

Sanšains 11.03.2013. 17.28

Es par Pogu.:)

0
0
Atbildēt

2

    ievuliitis > Sanšains 12.03.2013. 09.25

    Viņš ir kandidātu skaitā?:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 12.03.2013. 11.17

    “Paidere-Staķe portālam Ir.lv apstiprināja, ka starp izvirzītajiem pretendentiem ir gan latviešu, gan ārvalstu diriģenti”. Ceru, ka Poga ir tie “latviešu diriģenti”.

    “Mūzikas balvas” koncertā viņš izskatījās tā, it kā jau būtu kopā ar LNSO.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu