Es dotu priekšroku sievišķīgākai pasaulei • IR.lv

Es dotu priekšroku sievišķīgākai pasaulei

4
Foto — Andrejs Terentjevs, F64
Pauls Raudseps

Šomēnes latviski iznāk Igaunijas nozīmīgākā mūsdienu rakstnieka Jāna Kaplinska (72) autobiogrāfiskais romāns par viņa studiju laiku 60.gados. Taču interviju ar rakstnieku, tāpat kā viņa romānu, nav iespējams ierobežot šaurā tematiskā rāmī, un tā sanāk saruna par politiku, čeku, Tartu un budismu

No tālienes varētu likties, ka Jāns Kaplinskis ir tāds igauņu Imants Ziedonis. Abi ieguva milzīgu tautas piekrišanu 60.gadu dzejas popularitātes paisumā, abiem ļoti svarīga ir daba un tās aizsardzība, abi pievēršas arī dzejiski filozofiskai prozai.

Taču, kā būs redzams intervijā, atšķirības ir tikpat būtiskas kā līdzības, un arī tāpēc latviešu lasītājiem ir vērts iepazīt Kaplinski. Kā viņš saka pirms intervijas, latvieši un igauņi ir kā kinozāles apmeklētāji, kuri skatās uz tām pašām tālajām bildēm, bet, sēžot blakus, viens par otru neko nezina.

The Economist ir nosaucis Kaplinski par Igaunijas rakstniecības galveno smagsvaru, viņš vairākkārt izvirzīts Nobela prēmijai literatūrā, viņa darbi tulkoti daudzās valodās. Šomēnes Guntara Godiņa tulkojumā Latvijā iznāk viņa autobiogrāfisku motīvu caurvītais romāns Tā pati upe. Tas guvis lielu ievērību Igaunijā un stāsta par jauna studenta vienlaicīgajiem lielās patiesības un miesiskās mīlas meklējumiem 60.gados Tartu Universitātē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu