VL-TB/LNNK tomēr balsos par eiro ieviešanu Latvijā • IR.lv

VL-TB/LNNK tomēr balsos par eiro ieviešanu Latvijā

42
Foto: Evija Trifanova, LETA

Gala lēmumu esot izšķīrusi eiro ieviešanas ģeopolitiskā nozīme

Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) pēc aptuveni piecas stundas ilgām diskusijām trešdienas vakarā tomēr nolēma atbalstīt eiro ieviešanu Latvijā, balsojot par eiro ieviešanas likumprojektu ceturtdienas Saeimas sēdē.

Diskusija par eiro ilga vairāk nekā trīs stundas, savukārt vēlāk VL-TB/LNNL frakcija un valde aptuveni pusotru stundu lēma par partijas nostāju jautājumā par eiro ieviešanu, ziņo LETA. Galu galā tika nolemts atbalstīt likumprojekta tālāku virzību pirmajā lasījumā, tāpat tiks atbalstīta steidzamības noteikšana šim likumprojektam.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars sacīja, ka šādu lēmumu VL-TB/LNNK frakcija un valde pieņēma ar balsu vairākumu un rīt Nacionālās apvienības balsojums būs vienots. Viņš neatklāja, cik un kuri partijas biedri iebilda pret šo lēmumu, vienlaikus piebilstot, ka lēmums tika pieņemts ar “pārliecinošu” balsu vairākumu.

Dzintars norādīja, ka VL-TB/LNNK eiro ieviešanu neuzskata par “brīnumlīdzekli” – šis jautājums atkarīgs no daudziem apstākļiem un sekas grūti prognozēt, tomēr iespējamo risku novēršana ir valdības uzdevums.

Īpaši uzsverami uzdevumi ir nerezidentu spekulatīvā kapitāla līdzekļu iepludināšanas, iespējamās inflācijas mazināšanas pasākumu īstenošana, eksporta un importa bilances uzlabošana, uzskata partijas līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Tomēr gala lēmumu esot izšķīrusi eiro ieviešanas ģeopolitiskā nozīme. Pārtraucot jau sen uzņemto Latvijas kursu uz eiro ieviešanu, faktiskās iespējas pievienoties eirozonai, visticamāk, būtu izsmeltas, kas nozīmētu drošu signālu pasaulei par ārpolitisko prioritāšu maiņu, norāda VL-TB/LNNK. Pēc partijas pārstāvju domām, pastāv būtiski riski, ka Krievija kādā brīdī izmantotu Rietumu sabiedroto uzticību lielā mērā zaudējušās Latvijas ekonomisko destabilizāciju kā līdzekli būtiskas politiskās ietekmes palielināšanai Latvijā.

Nacionālās apvienības valdes loceklis, eiroparlamentārietis Roberts Zīle arī pauda viedokli, ka diskusija notikusi īstajā laikā, jo eirozona nesenā pagātnē esot būtiski mainījusies. Viņš arī uzskata, ka arī citiem politiskajiem spēkiem būtu jārīko līdzīgas diskusijas. “Pieņemu, ja Zaļo un zemnieku savienība līdzīgu pasākumu izvērtētu, tad arī viņu pozīcija mainītos,” teica Zīle.

Nacionālās apvienības pārstāvji arī noliedza, ka šis jautājums būtu “politiskās tirgošanās” objekts.

Uz otro lasījumu eiro ieviešanas likumprojektam Nacionālā apvienība plāno iesniegt savus priekšlikumus.

Diskusijās ar Nacionālo apvienību, kas notikušas pirmdien un trešdien, piedalījās premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība), Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, kā arī dažādi eksperti, kuri gan atbalsta, gan neatbalsta eiro ieviešanu Latvijā.

Iepriekš vairāki apvienības deputāti pauduši šaubas, vai jābalso par eiro ieviešanu Latvijā.

Dombrovskis šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu sacīja, ka Nacionālā apvienība pašreiz nav izvirzījusi nekādas prasības saistībā ar plānoto eiro ieviešanu, kā arī nav izrādīta vēlme padarīt eiro par “tirgošanās objektu”.

Ceturtdien,13.decembrī, Saeimas plenārsēdē paredzēts pirmajā lasījumā izskatīt eiro ieviešanas likumprojektu, kuru galīgajā lasījumā varētu pieņemt 31.janvārī.

Latvija eirozonai plāno pievienoties 2014.gadā un jau tagad sekmīgi pilda Māstrihtas kritērijus, kas ir nepieciešami, lai to uzņemtu eirozonā.

 

Komentāri (42)

Anna Gaigule 13.12.2012. 00.16

Mans puika ar ilgi domāja — iet uz podu, vai laist biksēs



Tak tomēr ies uz podu.

+19
-12
Atbildēt

2

    Ojārs > Anna Gaigule 13.12.2012. 10.40

    Neticis Mans puika ar ilgi domāja — iet uz podu, vai laist biksēs
    ———————
    Žēl, ka jūs neesat viņam to iemācījis.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Anna Gaigule 13.12.2012. 00.44

    Neticis
    Vismaz bikses novilka, vai kā tētis, ar visām biksēm uz poda?

    +11
    -8
    Atbildēt

    0

buchamona 13.12.2012. 10.15

Var jau būt, ka – kā saka Zīle, diskusija notika īstajā laikā, taču es neteiktu, ka īstajā formātā, jo NA taču savā programmā krietni sen ierakstīja, ka atbalsta eiro ieviešanu LV. Tieši tādēļ šī vakardienas diskusija, kuru ” visa Latvija gaidīja ar aizturētu elpu” :), izskatījās nedaudz dīvaina, jo, ja Dombrovskim, Rimševicam utt nebūtu izdevies pārliecināt NA deputātus par eiro, par ko tad mēs šorīt runātu?

Cita lieta, ja NA, pārliecībā par eiro nepieciešamību, šādu skaidrojošu diskusiju būtu uzorganizējusi visai Latvijai, tad tas viss izskatītos savādāk. Šobrīd ir jāsāk domāt par to, cik tomēr prognozējama ir NA? Un vēl, es vakar Dienā jau šo ziņu lasīju un tur Cilinskis vēl klāt pie visa izteicās, ka NA respektē tautas tiesības uz referendumu eiro sakarā. Tad jau kaut kāda pretruna iznāk, jo, kā jau Dombrovskis skaidroja, ja tiek rīkots referendums, Latvija šā vai tā izkrīt no grafika un pie eiro netiks. Ir reizes, kad politiķim ir jāparāda stingra stāja,sava pārliecība, kā piemēram eiro ieviešanas gadījumā, bet tieši šobrīd izskatās, ka NA nav savas ciešas pārliecības par notiekošo
http://www.diena.lv/latvija/politika/pec-piecu-stundu-ilgam-diskusijam-vl-tb-lnnk-nolemj-balsot-par-eiro-ieviesanu-latvija-13983269

+8
-1
Atbildēt

4

    Ruta Sīle > buchamona 13.12.2012. 11.35

    NA taču savā programmā krietni sen ierakstīja, ka atbalsta eiro ieviešanu LV.
    —-
    Kad tika rakstīta NA programma, nebija Grieķijas, Spānijas, Kipras u.c. valstu krīzes. Situācija ir krasi mainījusies. Vai tad neesat ievērojis, ka citas jaunās ES dalībvalstis uz eirozonu nemaz nesteidzas?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > buchamona 13.12.2012. 15.11

    Cik zinu, tad Dānija un Zviedrija rīkoja referendumus par iestāšanos eirozonā un kā parasti tas notiek, tauta nobalso pret. Tur jau arī tas āķis, ka Dānijai un Zviedrijai ir daudz lielākas ekonomikas , bet mēs taču zinām, cik tajā pašā Dānijā un arī Zviedrijā ir augstas cenas bez visa eiro.
    Neatceros, kurš teica, paskatamies uz Vāciju, ja tur ar EUR viss kārtībā, tad stājamies, jo Vācija ir EUR garants.
    Bez tam pašreiz mums ir visi noteikumi, lai iestātos EUR, bet, kas zin, vai tādi būs vēl pēc gadiem…
    Grieķija un Kipra ir becerīgas, jo diezin vai tās spēs būt eirozonā. Bet, cik es saprotu, tad tagad centrālā banka nodarbosies ar skābekļa piegriešanu šim PIG valstīm. Domāju, ka drīz viņa sjau vairs neko nedabūs. Tā pati Kipra: mati ceļa stāvus no viņu tēriņiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lismanis > buchamona 13.12.2012. 12.06

    Baiba – gribētu gan norādīt, ka situācija Eirozonā tomēr ir nostabilizējusies un neviens vairs īsti nerunā par to, ka tā varētu izjukt. Un, redz, ka Igaunija pašā krīzes karstumā tomēr nešaubīgi iestājās Eirozonā. Varbūt, ka pārējās valstis vienkārši neizpilda kritērijus, nevis nesteidzās. Es gan neesmu to īpaši pētījis.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 13.12.2012. 11.40

    Baiba. Grieķijas, Spānijas utt šī brīža problēmas vienlīdz sāpīgi atbalsojas uz visām ES dalībvalstīm bez izšķirības – vai tā ir eirozonas valsts, jeb nav. Krīze, tās pārvarēšana ir visas ES problēma, citādi nebūtu jēgas šādai savienībai. Ja atsevišķi par eiro un tās stabilitāti – pasekojiet līdz $ kursam attiecībā pret eiro un nomierināsities :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

putekliic 13.12.2012. 09.24

Vai tad kāds, kurš kaut cik orientējas mūsu pīļu dīķī šaubījās, ka beigās lēmums būs tieši tāds? Bija vienkārši japarāda “nacionālā stāja”, plus, iespējams, arī Lembergs te deva rīkojumu saviem sulaiņiem. Viņa ciešā draudzība ar NA jau nav nekāds noslēpums. Tas arī viss. Nedomāju, ka NA šajā sakarā kaut ko būtisku ietirgoja.

+7
-5
Atbildēt

3

    austrisv > putekliic 13.12.2012. 11.11

    Šoreiz gan jāatzīst, ka RP tomēr izrādījās pragmātiska šai ziņā- nekāda populisma par EUR ieviešanu, jo acīmredzot viņu rindās ir daudz prātīgu cilvēku,(Vj. Dombrovskis), kuriem vispirms svarīgākas ir valsts intereses nevis prasts populisms iedzīvotāju (ļumpeņu)slāņa interešu piespēlei, kā to dara SC kabanovs un deguna šņaucējs karogā utt.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    putekliic > putekliic 13.12.2012. 10.06

    Bet<<< Vispār jau te NA nebija grūts uzdevums – no vienas puses uzspēlēja viencēliena teijāteri ar nosaukumu “Lats – suverenitātes simbols”, bet no otras – pabaidīja ar to, ka, ja izgāzīsim eiro, tad “nāks krievi”. Pēdējais arguemnts noteikti bija iedarbīgāks, pie tam tajā ir arī zināms patiesības grauds.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > putekliic 13.12.2012. 09.32

    andrej, piekrītu, jo es arī nešaubījos, ka gala lēmums būs tāds kā tagad ir, bet bija jāspēlē teātris vēlētājam uz RD vēlēšanām, sak, cik gan daudz mums rūp parastā un neizglītotā vēlētāja intereses, kurš neko no finansēm nesaprot un nevēlas arī neko saprast.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu