KNAB sāk pārbaudi par Lemberga iespējamo interešu konfliktu • IR.lv

KNAB sāk pārbaudi par Lemberga iespējamo interešu konfliktu

21
Ventspils mērs Aivars Lembergs iepazīstas ar ražošanas iekārtu iespējām SIA "Ventspils metināšanas rūpnīca" ražošanas korpusa atklāšanas pasākumā. Foto: Kārlis Lithens, LETA

KNAB pārbaudi sācis pēc savas iniciatīvas, noskatoties LTV raidījumu “de facto”

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis pārbaudi, vai no amata atstādinātais Ventspils domes priekšsēdētājs Ventspils brīvostas valdes loceklis Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij), iespējams, lemjot par iepirkuma līguma noslēgšanu, ievērojis likumu par interešu konfliktu.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs aģentūrai LETA teica, ka birojs pēc informācijas publiskošanas plašsaziņas līdzekļos, savas iniciatīvas vadīts, sācis pārbaudi, vai Ventspils brīvostas valdes locekļi, piedaloties 14.novembra sēdē un lemjot par iepirkuma līguma noslēgšanu, ievērojuši likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” noteiktos ierobežojumus un aizliegumus.

Patlaban birojā ir saņemti arī vairāki personu iesniegumi par iespējamo brīvostas valdes locekļu likuma pārkāpumu, teica Vitenburgs.

Latvijas televīzijas raidījums “de facto” pagājušā svētdienā ziņoja, ka šogad oktobrī Ventspils brīvostas valde, kurā darbojas arī Lembergs, nolēma slēgt līgumu par marķētās dīzeļdegvielas piegādi brīvostas kuģiem ar iepriekš izsludinātā konkursa uzvarētāju uzņēmumu “Sumata”. Kompānijas piedāvātā cena bija lētākā – 707 136 lati. Tomēr neskaidru iemeslu dēļ “Sumata” no darījuma atteicās un pie līguma tika nākamais pretendents uzņēmums “Baltimar VT”, kura solītā cena bija – 717 588 lati.

Raidījums ziņoja, ka līguma slēgšanu Ventspils brīvostas valde apstiprināja sēdē 14.novembrī, klāt esot septiņiem valdes locekļiem, tai skaitā arī Lembergam. Taču viņam šajā balsojumā nevajadzēja piedalīties, jo saskaņā ar Uzņēmumu reģistra ziņām “Baltimar VT” īpašnieki ir saistīti ar Lembergu. Pa 8,71% uzņēmuma daļu pieder Lemberga dēlam Anrijam Lembergam un znotam Jānim Austriņam.

Lembergam no balsošanas bija jāatturas, jo tajā netieši bija ieinteresēti viņa dēls un znots. Taču konkrētās sēdes protokolā šādas atrunas nav, vēstīja raidījums.

To, ka Lembergs balsojumā piedalījies, apliecinājis Ventspils brīvostas valdes loceklis Ģirts Kronbergs, kurš brīvostā pārstāv Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (Reformu partija).

Pats Lembergs apgalvojis, ka balsojumā nav piedalījies. Ventspils brīvostā pastāvot prakse, ka valdes balsojumus neatšifrē, tāpēc no protokola neesot izsecināms, ka viņš nav balsojis. Intervijā raidījumam viņš vairākkārt lietojis vārdu “nezinu”, tai skaitā viņš nezinot, ka pie līguma tikusī firma pieder viņa tuviniekiem.

“Lai pierāda, ka es esmu balsojis, ja viņiem ir videoieraksts, ja viņiem ir argumenti, ja viņiem tādi nav, tad viņiem nav,” sacījis Lembergs.

 

Komentāri (21)

Janka, Janic 12.12.2012. 17.56

Ventspilii neviens bizness nekust bez lembes sankcijas , un katraa viņam ir daļa , cik par to nav jau rakstiits , cerams liidz uzbuuvees jauno cietumu , šim tur maajvieta rasies .

+1
0
Atbildēt

0

disassociative 12.12.2012. 15.04

Var taču darīt ļoti vienkārši – pacelt pēdējā gada Ventspils iepirkums, nolikt blakus uzvarētājus un viņu īpašnieku sarakstu un izņemt visus protokolus ar balsojumiem. Bet, protams, to darīt bez iepriekšēja brīdinājuma, lai protokolus nepaspēj pārtaisīt. Pieļauju, ka līdzīgas situācijas pat viena gada laikā varētu būt daudz. Nu un tālāk jau vienkārši darbs tiesībsargājošajām iestādēm.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu