Cilinskis: NA par eiro ieviešanu izlems 12.decembrī • IR.lv

Cilinskis: NA par eiro ieviešanu izlems 12.decembrī

81
Saeimas deputāts Einārs Cilinskis. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Viņš pieļauj – ja Nacionālās apvienības šaubas par eiro nepieciešamību materializēsies, var nākties veidot jaunu koalīciju

Visticamāk, Nacionālā apvienība (NA) frakcijas sēdē 12.decembrī izlems par virzību uz eiro ieviešanu, taču, ja materializēsies NA šaubas par eiro nepieciešamību, koalīcijas darbs būs apgrūtināts vai arī būs jāveido jauna koalīcija. Tā Latvijas Radio otrdien sacīja Saeimas VL-TB/LNNK frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis.

Lai gan NA patlaban ir šaubas par eiro nepieciešamību, koalīcijas darbu tas neietekmēs – katrai koalīcijas partijai ir savas problēmas un jautājumi, par ko tās iestājas. “Nedomāju, ka koalīcijas darbu var ietekmēt šaubas,” piebilda Cilinskis, vēsta LETA.

Saeimas VL-TB/LNNK frakcijas priekšsēdētājs sacīja, ka valdes sēdē pirmdien runātais liecina – visticamāk, NA atbalstīs Latvijas virzību uz eiro ieviešanu, bet konkrēts lēmums tiks pieņemts 12.decembrī frakcijas sēdē. Tad arī tiks lemts, vai NA deputātiem būs brīvais balsojums šajā jautājumā.

Patlaban NA notiek aktīvas diskusijas, kādi būs argumenti par labu eiro, ko skaidrot sabiedrībai. “Mēs visu laiku eiro uztveram kā kaut ko pašsaprotamu, taču plašāku skaidrojumu nav bijis,” norāda Cilinskis, piebilstot, ka NA ir šaubas par inflācijas pieaugumu eiro ieviešanas gadījumā, par eirozonas stabilitāti. Būtisks ir arī ģeopolitiskais jautājums – Latvija varētu kļūt par Krievijas protektorātu, ja neieviestu eiro.

Uz jautājumu par iespēju rosināt referendumu par eiro ieviešanu Cilinskis sacīja, ka atbildība un iniciatīva par to būtu jāuzņemas politiskajiem spēkiem, kas neatbalsta eiro ieviešanu.

Svētdienas vakarā “TV3” raidījums “Nekā personīga” vēstīja, ka vismaz pieci NA Saeimas deputāti vairs nav pārliecināti, ka jābalso par eiro ieviešanu Latvijā, līdz ar to šī iecere varētu tikt apdraudēta. Šie deputāti, pēc raidījuma ziņām, ir Vineta Poriņa, Imants Parādnieks, Inese Laizāne, Kārlis Krēsliņš un Jānis Dombrava.

Raidījums arī vēstīja, ka NA frakcijā tiekot apspriesta iecere pieprasīt Eiropas Savienībai ļaut Latvijai neatdot daļu krīzes laikā ņemtā aizdevuma. Ja Eiropa nepiekrīt, Latvija eiro neieviestu.

Koalīcijas padomē pirmdien VL-TB/LNNK pārstāvji norādījuši, ka raidījuma sižets esot bijis tendenciozs, jo deputāti runājuši par eiro ieviešanas pozitīvajiem un negatīvajiem aspektiem, bet pozitīvie aspekti esot “nogriezti nost”, medijiem pirmdien sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība). Premjera teikto apstiprināja Cilinskis.

Dombrovskis uzsvēra, ka eiro ieviešana Latvijā ir stratēģiski svarīgs jautājums gan no finansiālā, gan ekonomiskā viedokļa, arī kontekstā ar iespējām piesaistīt investīcijas – Igaunijā pēc pievienošanās eirozonai investīciju apjoms esot dubultojies, ja neskaita finanšu sektoru.

Dombrovskis arī norādīja, ka Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess uzskata – ar pievienošanos eirozonai viņi ir nostiprinājuši sevi Eiropas struktūrās. Arī Latvijai šie ģeopolitiskie jautājumi ir svarīgi, ir pārliecināts Dombrovskis.

Pirms pāris nedēļām par valdības izstrādātā eiro ieviešanas likuma nodošanu komisijām Saeimā nobalsoja 51 deputāts. Taču likums vēl jāpieņem trijos lasījumos.

 

Komentāri (81)

Janka, Janic 04.12.2012. 08.24

nu ja juusu koleeģis Ziile nevar jums paskaidrot kaads labums un ieguvums no taa , ka ieejam eirozona, tad es nesaprotu , vai tiešaam esat stulbi , jebšu par samaksu pa taadiem izliekaties , skaidri redzams , pa velti jau nu valdiibas koaliiciju nešuupos , tik stulbi jau nu nezvai buusiet.

+22
-5
Atbildēt

0

Life Quality Managem 04.12.2012. 08.29

kas notiek ar Latviju pēc eiro ieviešanas, vai tā nenonāk Krievijas protektorāta lomā.
——————————————————————————–
Ko vēl muļķīgāku var izdomāt NA populisti.:D Es domaju gluži pretēji, ja neieviesīs eiro, tad gan šādam scenārijam notikt ir lielas izredzes. Kārtējo reizi NA ar SC uz vienas takas satiekas. Vai nu NA politiķi ir galīgi antiņi, vai nu visslīpētākie Maskavs partneri.:)

+22
-6
Atbildēt

1

    Nevis satiekas, bet pa paralēliem ceļiem iet uz vienu mērķi. Jo saimnieks ta viens, lai kā arī daži plikvēderi te nepozētu. Nu nav tur visi tik naivi vai populisti.

    +17
    -6
    Atbildēt

    0

buchamona 04.12.2012. 09.19

Koalīcijas padomē pirmdien VL-TB/LNNK pārstāvji norādījuši, ka raidījuma sižets esot bijis tendenciozs, jo deputāti runājuši par eiro ieviešanas pozitīvajiem un negatīvajiem aspektiem, bet pozitīvie aspekti esot “nogriezti nost”,…+++ ticu, tāda ir mūsu mediju darba prakse – pelnīt maizi, taisot sensācijas, ticu arī tam, ka NA 12.decembrī pieņems lēmumu atbalstīt eiro, bet tik un tā – šie 5 vārdi – Vineta Poriņa, Imants Parādnieks, Inese Laizāne, Kārlis Krēsliņš un Jānis Dombrava ir jāatceras. Viņi ir vai nu idioti, jeb provokātori

+16
-3
Atbildēt

3

    janis17 > buchamona 04.12.2012. 13.27

    Tikai nevajag stāstīt, ka tautai ir PIENĀCĪGI izskaidrots viss par eur ieviešanu. Un tā ir finanšu ministrijas/Latvijas bankas neizdarība.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > buchamona 04.12.2012. 10.01

    Neviens un šim deputātiem idiots nav, tātad paliek otrais variants.
    Viņu teksti raidījumā bija tik skaidri, ka vienīgais, kas, ja nebūtu „nogriezts”, varētu mainīt nozīmi, būtu paziņojums, ka iepriekš teiktais bijis tieši pretējs tam, ko deputāts domājot, kāda nepieņemama uzskata atstāstījums vai kas līdzīgs. Tā vietā saņemam pļāpas par „diskusiju”, un „ieviešanas termiņiem”.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    putekliic > buchamona 04.12.2012. 09.36

    Viņi nav ne idioti, ne provokatori, bet pakalpiņi, kas apzinīgi pilda uzdevumu.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu