Zaudējis sievu, zaudējis meitu • IR.lv

Zaudējis sievu, zaudējis meitu

7
Astoņus mēnešus pēc sievas nāves norvēģu bāriņtiesa atņēma Andrim Baltruņķim meitu.
Ieva Alberte

Divām latviešu ģimenēm Norvēģijā atņēma bērnus, jo viņi tos sitot. Andris var satikt meitu sešas reizes gadā, Ieva – vienreiz nedēļā. Kāda poļu ģimene pat nolīga detektīvu, kurš Norvēģijā atņemto bērnu nolaupīja un nogādāja Polijā. Vai austrumeiropieši nemāk audzināt bērnus?

Tā bija jūlija nakts pirms diviem gadiem Norvēģijas ziemeļos. Andra sieva Sigita vadīja automašīnu, kuras bagāžniekā bija flīzes, aizmugurē sēdēja divi puiši, blakus – Andris. Sigita nespēja izvairīties no pretim braucošas smagās mašīnas. Slimnīcā viņa nomira. To stāstot, Andris Baltruņķis ar delnu slauka asaras. Divus gadus vecā meita ik dienu prasījusi, kur mamma. Desmitgadīgais audžudēls, skatoties uz mammas bildi, raudājis un teicis, ka pie visa vainīgs tēvs. Andrim bija depresija, viņš gāja pie speciālista un pirmos divus mēnešus sāpes remdēja alkoholā. Bērnus pieskatīt palīdzēja Andra mamma, kura dzīvo Norvēģijā. Darbu Andris nepameta, turpināja remontēt kuģus, ko dara joprojām.

Astoņus mēnešus pēc sievas nāves pie durvīm pieklauvēja bāriņtiesa un teica, ka bērnu šodien mājās nebūs. Atņemti, jo viņš izturoties vardarbīgi. Puika skolā pateicis klasesbiedrenei rupju vārdu, sākts iztaujāt un pastāstījis, ka Andris viņu mājās sitot ar siksnu, dūri pa seju, spārdot kājām. Arī māsu. «Nu, nesitu es! Pēc tam nevienā ekspertīzē bērniem neuzrādījās zilumi!» saka Andris. Puika gāja uz baseinu, meitai dārziņā mainīja autiņbiksītes – neviens darbinieks nemanīja zilumus.

Bāriņtiesa noteica, ka Andris ar meitu varēs satikties sešreiz gadā, ar audžudēlu – nekad. Arī uz viņa adopciju lai necerot. Šo divu gadu laikā bērni ievietoti jau trešajā pagaidu ģimenē. Četrus gadus vecā meita vairs nerunā latviski. «Manam bērnam ir atņemtas tiesības runāt dzimtajā valodā! Es viņus visus…!» dusmīgi saka Andris un sažņaudz dūrē roku. Un pār vaigiem atkal birst asaras. Kādā tikšanās reizē meita prasījusi, lai nopērk viņai lelli ar bateriju – lai būtu ar ko parunāties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu