LNB būs "Pēterburgas Avīzēm" veltīta izstāde • IR.lv

LNB būs “Pēterburgas Avīzēm” veltīta izstāde

29

2012.gadā aprit 150 gadi, kopš tika izveidots laikraksts “Pēterburgas Avīzes”, kam ir izcila nozīme ne vien preses, bet visas latviešu tautas vēsturē

Ceturtdien, 15.novembrī, plkst.17 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Izstāžu zālē tiks atklāta laikrakstam “Pēterburgas Avīzes” (1862-1865) veltīta izstāde “Miers nav miegs”, raksta aģentūru LETA.

Izstāde tapusi, LNB Izstāžu nodaļai sadarbojoties ar fotogrāfu Ilmāru Znotiņu. Tajā būs apskatāmas Znotiņa fotogrāfijas, kas asociatīvi sasaistītas un eksponētas kopā ar vēsturiskā laikraksta “Pēterburgas Avīzes” pirmā iznākšanas gada rakstu fragmentiem. Fotogrāfijas savienojumā ar vēsturisko tekstu rada komentējošus, provokatīvus, domāt rosinošus un poētiskus vēstījumus – te neatkarīgus, te tādus, kas meklē vēstures saistību ar šodienu. Izstādē vēsturiskās norises izpaužas kā vispārinātas un aktuālas atziņas.

2012.gadā aprit 150 gadi, kopš tika izveidots laikraksts “Pēterburgas Avīzes”, kam ir izcila nozīme ne vien preses, bet visas latviešu tautas vēsturē. Ar laikraksta starpniecību tika veicināta latviešu sociālā, saimnieciskā un nacionālā emancipācija, veidota identitāte, pašapziņa un radītas vērtības. Pēc Latvijas Universitātes profesores Vitas Zelčes vārdiem, laikraksts ir viens no neapšaubāmākajiem “morāli derīgas vēstures” stāstiem, par kuru reflektēt arī šodienā.

Izstādes nosaukumā lietotā izteika “Miers nav miegs” un tajā ietvertais aicinājums mosties no garīga miega ir jaunlatviešu izplatīts sociāls vēstījums, kas adresēts latviešu sabiedrībai, lai vedinātu to atbrīvoties no domāšanas stereotipiem. Tā kā stereotipi eksistējuši visos laikos un visās sabiedrībās, tad arī šodien aicinājums pārvērtēt iesīkstējušus uzskatus ir gana aktuāls.

Izstāde LNB būs skatāma līdz 24.decembrim.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu