Par mīļu atmiņu • IR.lv

Par mīļu atmiņu

Albuma idejas autore un sastādītāja ir Līga Goldberga. Foto — Kristīne Madjare
Ieva Raudsepa

Nacionālā bibliotēka izdevusi neparastu grāmatu Atmiņu topogrāfijas, kurā apkopotas pagājušā gadsimta pastkartes

Atmiņa un aizmiršana ir cieši saistītas, saka Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) mākslas krājuma eksperte Līga Goldberga. Viņas veidotā grāmata Atmiņu topogrāfijas ir izlase ar 20. gadsimta 20. un 30. gadu fotopastkartēm no bibliotēkas krājuma. 

Grāmatas īpašais dizains un rūpīgā materiāla atlase atgādina, ka starp personīgajām un kolektīvajām atmiņām ir cieša saistība, un izceļ fotopastkarti kā īpašu sava laika saziņas veidu. 

Kā radās ideja veidot grāmatu ar pastkartēm?
Sākot strādāt Nacionālās bibliotēkas mākslas krājumā, manā atbildībā nokļuva arī pastkartes. Bibliotēkā ir ne tikai grāmatas, bet ir arī Speciālo krājumu departaments, kura sastāvā ir mākslas krājums. Esam tāds kā hibrīds starp muzeju un bibliotēku, mums ir visdažādākās kolekcijas: atklātnes, fotogrāfijas, mākslas grafikas, plakāti utt. Katrs no bibliogrāfiem strādā ne tikai lasītavā, bet arī apkopj kādu kolekciju. Man iekrita atklātnes. 

Kolekcija ir milzīga — vairāk nekā 100 000 vienību. Stāvēju un domāju, ko ar to visu iesākt, kā kolekciju padarīt redzamāku. Par atklātņu kolekciju bibliotēkā nav bijis neviens izdevums, lai gan atklātnītes obligāto eksemplāru kārtā un vēlāk arī dāvinājumu veidā sāka komplektēt drīz pēc bibliotēkas dibināšanas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu