Maksātnespējas ķēķis • IR.lv

Maksātnespējas ķēķis

3
Maksātnespējas administrators Aigars Lūsis, kas tagad pilda Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra pienākumus, lepojas, ka pērn nodokļos nomaksājis vairāk nekā 100 000 latu, taču nevēlas atbildēt uz jautājumiem par savu biznesu. Tas nozīmē, ka viņa ienākumi bijuši gana lieli.
Indra Sprance

Korupcija un krāpšanas shēmas maksātnespējas procesos ir tēma, par kuru zinošie klusē vai runā tikai anonīmi. Kopš krīzes maksātnespēja pieteikta vairāk nekā 5000 uzņēmumiem, kuru kopējā aktīvu vērtība mērāma miljardos, un par šo naudu aizkulisēs nikni cīnās īpašnieki, bankas, sadarbības partneri un konkurenti. Šīs cīņas godīgumu valsts kontrolē ļoti kusli. Iespējams, tāpēc ka augstas tieslietu jomu pārraugošas amatpersonas pašas ir saistītas ar šo maksātnespējas biznesu

Nekas pie ēkas Antonijas ielā 7 Rīgas klusajā centrā neliecina par to, ka šī ir viena no Latvijā lielākajām un pieredzes bagātākajām maksātnespējas administratoru prakses vietām. Pie ieejas divas plāksnītes – uz vienas jau pa gabalu vīd firmas Max group nosaukums, otrā sīkākiem burtiem rakstīts «zvērināti advokāti». Patiesībā šeit praktizē deviņi maksātnespējas administratori, kuru vidū vēl nesen bija arī Aigars Lūsis, bet kopš jūlija viņš strādā Tieslietu ministrijas vadībā kā parlamentārais sekretārs.

Birojā ierodos neaicināta. Vēlos sastapt Lūša kolēģi, maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu, lai pavaicātu, kā viņš komentē to, ka vairāki intervētie cilvēki viņu ir raksturojuši kā līderi lielam administratoru «kooperatīvam», kas darbojoties šajā adresē. Par «kooperatīviem» tiek dēvētas grupas, kas apvieno individuāli praktizējošus maksātnespējas administratorus, kuri var savstarpēji koordinēt darbības un vajadzības gadījumā īstenot dažādas shēmas, lai maksātnespējas procesā panāktu saviem klientiem izdevīgo rezultātu. Pirms tam mani pūliņi rakstiski vai telefoniski sazināties ar Sprūdu ir bijuši nesekmīgi. Arī tagad birojā Sprūda nav, sekretārei nav zināms, kad viņš būs un kāpēc nevēlas runāt.

Nav tā, ka Sprūds nekad nerunā ar presi. Piemēram, 2010. gada nogalē viņš portālā pietiek.com dižojas ar Latvijā pirmo Bentley Mulsanne markas automašīnu – šis 260 000 eiro vērtais spēkrats viņam pieder «caur firmu» Max property. Sprūds portālam stāsta par savu ražīgo darbu, jo gada laikā vien noorganizējis vairāk nekā 900 izsoles jeb «trīs reizes vairāk, nekā 2009.gadā notika izsoles visos maksātnespējas procesos visiem administratoriem kopā». Nodokļos plāno gada laikā nomaksāt aptuveni miljonu latu un secina: «tikai un vienīgi sasniedzot sekmīgu rezultātu, nevis izrakstot klientiem rēķinus par nerezultatīvu stundu darbu (kā to mēdz darīt lielākā daļa «konsultantu», kuri domā, ka kaut ko saprot no maksātnespējas procesiem), var saņemt klientu novērtējumu un pateicību ne tikai vārdos, bet arī naudā».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu