Meklējam "Dmitriju"! • IR.lv

Meklējam “Dmitriju”!

16
Policija lūdz atsaukties, ja kāds cietis no attēlā redzamās personas. Viņš nozadzis 21 velosipēdu, taču ir aizdomas arī par lielāku laupīšanu. Policijas foto
Ieva Alberte

Iespējamais zaglis, kas aprīlī iekrita „Velofendera” lamatās, profesionāli izvairījies no soda. Policija savu bezspēcību nenoliedz

Šāgada aprīlī žurnāls „Ir” kopā ar partneriem rosināja policiju sadarboties eksperimentā „Velofenders“, pieķēdējot dažādās vietās Rīgā piecus velosipēdus. Tajos bija paslēpti GPS, un zagšanas gadījumā ierīces sūtītie signāli parādījās interneta kartē, ļaujot sekot velosipēdam.

Pirmo un vienīgo „Velofendera” velosipēdu nozaga 20.aprīļa vakarā Āgenskalnā pie veikala „Maxima”. Policija, vadoties pēc GPS koordinātēm, braucēju notvēra. Īpašnieki velosipēdu atguva. Iespējamo zagli – apcietināja. Viņš, Pāvels, savu vainu noliedza. Esot ar draugiem dzēris alu, tad kaut kāds Dmitrijs jeb Dima iedevis pabraukāties ar velosipēdu.

Četrus mēnešus pēc negadījuma velosipēda īpašnieks saņēma paziņojumu no policijas par kriminālprocesa izbeigšanu. Neesot pietiekamu pierādījumu, ka Pāvels vainojams velozādzībā. No apcietinājuma gan viņš nav atbrīvots – «sēž» par citām lielākām zādzībām, kuras bija veicis jau iepriekš.

Aivars Ušpelis, Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Zemgales iecirkņa kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks, skaidro, ka šāda situācija iespējama tāpēc, ka, pirmkārt, velosipēdam nebija pieslēgta videonovērošana; otrkārt, pārbaudīts, ka ar knaiblēm, ko atrada Pāvela somā, pārkniebt saslēgu nebūtu iespējams; treškārt, zādzībai nav neviena liecinieka; ceturtkārt, uz velosipēda netika konstatēti pirkstu nospiedumi; piektkārt un galvenokārt, Pāvels apgalvo, ka velosipēdu pabraukāties iedevis Dmitrijs. Policisti Dmitriju atrast pagaidām nevar. «Pilnīgi iespējams, ka tāda Dimas nemaz nav. Diemžēl nevaram pierādīt, ka viņš [Pāvels] ir zaglis,» saka Ušpelis. Novelt vainu uz «Dimām» esot rūdītu zagļu taktika.

Ruslans Novaks, Rīgas Zemgales priekšpilsētas prokuratūras galvenais prokurors lietu komentēt nevēlas, jo procesa virzītāja ir policija: lieta no prokuratūras patlaban aizsūtīta atpakaļ uz policiju, kurai jāturpina meklēt Dimu. «Iespējamajam zaglim ir tiesības uz alibi, un policijai ir tiesības to pārbaudīt,» saka Novaks. Likums ļauj Dimu meklēt vēl sešus gadus.

Līdz pēdējam brīdim par „Velofendera” eksperimentu bija pārliecināts Andrejs Sozinovs, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks. Vajadzēja visam izdoties. «Negribu komentēt savu darbinieku paveikto,» viņš saka un norāda uz nepietiekamajiem pierādījumiem: sīkāk nopratinot, vajadzējis Pāvela versiju apgāzt ar pierādījumiem.

Arī Andrejs Judins, krimināltiesību eksperts un Saeimas deputāts, uzskata, ka vajadzēja meklēt citus pierādījumus. «Ja cilvēks jau iepriekš ir sodīts par zādzībām un viņa rokās nonācis svešs velosipēds, varbūt jāvērtē citi apstākļi, nevis jātērē resursi, lai noskaidrotu paziņu, kurš iedevis pabraukāties.» Tas neesot pirmais gadījums, kad zaglis vainu noliedz, tomēr lieta nonāk tiesā. Nevainīguma prezumpcija nenozīmējot, ka cilvēks var teikt jebko un viņam tic. Tā var nonākt līdz absurdam.

Situāciju velozādzību apkarošanā šovasar Sozinovs vērtē īsi: «Spoži nav gājis.» Atrasts ap 12% nozagto riteņu, taču detalizētu datu par to nav. Skaidrs, ka kopumā šāgada septiņos mēnešos nozagto velosipēdu skaits sarucis – 893, kas ir par 33 ciskudriļļiem mazāk nekā pērnā gada septiņos mēnešos.

 

Komentāri (16)

Ieva 06.09.2012. 08.32

Mūsu policija mūs sargā, bet..
Ja jums atlauž pagrabu un nozog zaptes burkas- vai ejat uz policiju – nē, nav jēgas;
Ja redzat, ka kāds apķēza sienas ar grafiti – vai ziņojat policijai – nē nav jēgas;
Ja kaimiņš tirgo ļergu, vai ziņojat policijai- nē nav jēgas, tāpat turpinās, un jums atriebsies.
Ja jums nozog velosipēdu- vai ziņojat policijai – nē, nav jēgas, zaģļus nesoda
Ja jums nozog pasi, vai ziņojat policijai- nē, nav jēgas tāpat zagli nemeklēs, a jūs vēl dabūsiet taisnoties, ka pasi slikti glabājat.
Ja jums nozog maku, vai ziņojat policijai- nē, nav jēgas, viņi ar sīkumiem nekrāmējas
Ja jums nozog auto, vai ziņojat policijai- jā, bet nav jēgas, parasti neatrod, jāmēģina pašam izpirkt.
Ja jums apzog dzīvokli, vai ziņojat policijai- jā, bet nav jēgas, zagļu pirkstu nospiedumus neņem, un viņi ir tik nostrādājušies, ka izmeklētājs, jūsu lietai varētu pieķerties pēc diviem mēnešiem.

Ko dara policija -dzīvo krūmos, liek sodus par ātruma pārsniegšanu, vilto ekspertīzes, kā Balvos,un laupa spēļu zāles.
Reizēm atrod kādu slepkavu un soda čurātāju pie Brīvības pieminekļa.
Teikšu godīgi- kaut likumu nepārkāpju, man no mūsu policijas bail.

+18
0
Atbildēt

2

    grislits > Ieva 06.09.2012. 09.30

    Lai cik skumji nebūtu to atzīt, bet lielā mērā tā arī ir (pēc personīgās pieredzes).

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Māruks > Ieva 06.09.2012. 10.01

    Grūti ko piebilst, bet es tieši tāpat domāju un pieļauju, ka lielākā daļa sabiedrības arī tā domā. Lūk, viens atgadījums iz manas dzīves pirms pāris gadiem: draudzenes auto, kas bija pieparkots pie Saules akmens, tai Vanšu tilta pusē, kur tagad tas smilšu kalns. Nu un mašīnai tika izsists stikls un nozagta automagnetola. Lai arī draudzene to piefiksēja tikai pēc darba un skaidri zinājām, ka nav lielas jēgas saukt policiju, rakstīt papīrus, laiku kavēt utt. Tomēr nolēmām uzzvanīt un uzrakstīt iesniegumu – tīri statistikai. Atbrauca policijas busiņš un policisti, ieraugot apzagto mašīnu, mums pirmajā teikumā tika vaicāts: Un ko jūs tagad gribat? Sasodīts, gribējās pagriezties un iet prom. Tas tak viņu darbs, kaut arī sīkums, bet darbs – piefiksēt zādzību.
    Rezumējot jāsaka, ka tikai retu reizi policija pie mums valstī ir policija un tikpat reti dzirdam par “uz karstām pēdām noķertu zagļu sašņorēšanu”, nemaz nerunājot par tiem gadījumiem, kad pierādījumu neesamības dēļ zagli atlaiž.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Elīna Krivicka 06.09.2012. 08.37

Ja policija nespēj tikt galā ar velozagli, tad ko viņi dara ar nopietnākām lietām? Šim vajadzētu būt smieklīgi vienkāršam uzdevumam viņu darbā.

+11
0
Atbildēt

1

    Māruks > Elīna Krivicka 06.09.2012. 10.15

    Ar nopietnām lietām? heh, mēs tak redzam, ka vienīgais ‘smagos noziegumos apsūdzētais’, rafinētais oligarhs valstī joprojām ir uz brīvām kājām – advokātu rota dara savu darbu okā – regulāri izlien caur adatas caurumu likuma “vārdā” un svilpo miežos :))

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Sandris Maziks 06.09.2012. 10.18

Latvija nemaz nav policijas. Kamer IeM augstakas amatpersonas ir cilveki ar padumjas milicijas noziedzigo pagatni, kas strauji kapusi pa dienesta kapnem Cevera un Turla ministrasanas laika un audze sev atbilstosu mainu, ari nebus.

+5
-1
Atbildēt

1

    guna_sniedzina > Sandris Maziks 06.09.2012. 10.57

    Šeit var tikai piekrist.
    Vispār varētu nodot tiesībsargājošās iestādes uz laiku pārvaldībā PPP ietvaros kādam Rietumu juridiskajam kantorim, lai izkaustu šo padomju garu.
    Kaut PPP nav domātas tādiem projektiem, tomēr Latvijas gadījumā šāds risinājums noderētu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu