Nacionālajā bibliotēkā atklāta izstāde „Kuršu ķoniņi" • IR.lv

Nacionālajā bibliotēkā atklāta izstāde „Kuršu ķoniņi”

30
Lēņu grāmatas fragments, ko var aplūkot Nacionālās bibliotēkas izstādē

Izstāde veidota kā ieskats kuršu ķoniņu kultūrvēsturiskajā mantojumā

No 22. augusta līdz 29. septembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Izstāžu zālē K. Barona ielā 14 apskatāma izstāde „Kuršu ķoniņi”.

Kuršu ķoniņu senākās dzimtas ir seno kuršu valdnieku pēcteči, kas pēc Kurzemes pakļaušanas Livonijas ordenim 13.gadsimtā, saņemot no ordeņa lēņu grāmatas, saglabāja personisko brīvību un īpašuma tiesības. Izlēņotā zeme bija brīva no nodevām, un lēņavīram par tās lietošanu nebija jāpilda klaušas, izņemot lēņa pienākumus, no kuriem galvenais bija karadienests. 

Izstāde veidota kā ieskats kuršu ķoniņu kultūrvēsturiskajā mantojumā, izstādot gan LNB krājumā esošos pētījumus un periodisko izdevumu rakstus, gan Kuldīgas novada muzeja krājumā un privātpersonu dzimtas arhīvos glabātās  dokumentālās liecības – fotogrāfijas, dokumentus, sadzīves priekšmetus un lietišķās mākslas darinājumus. Ekspozīcijā iekļautas lēņu grāmatas, kas bija ķoniņu īpašā statusa tiesiskā pamata apliecinājums. Vecākā zināmā lēņu grāmata 1320.gadā piešķirta Tontegodem (Pliķu ciems). Apskatei pieejama arī kuršu ķoniņienes tērpa replika.

Starp izstādē aplūkojamām grāmatām atrodami pētnieku darbi un ceļojumu apraksti, kuros ķoniņu dzīve aplūkota ne tikai no etnogrāfiskā un vēsturiskā, bet arī no tiesiskā aspekta.

Interesenti varēs aplūkot arī LU prof. Janīnas Kursītes uzņemto ķoniņu dzimtas pēcteču fotoportretu galeriju, kas tapusi izpētes ekspedīciju laikā.

Izstādes laikā septembra vidū notiks izzinoši pasākumi, kurā viesosies vēsturnieks Agris Dzenis,  prof. Janīna Kursīte, kuras vadībā norisinājušās izpētes ekspedīcijas, kā arī ķoniņu dzimtas pārstāvji, kas dokumentē savas dzimtas vēsturi un glabā atmiņas.

 

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu