Alu lai brūvē sievas! • IR.lv

Alu lai brūvē sievas!

6
Operatora Mika Meirāna Jāņu siers.
Anda Burve-Rozīte

Uz Jāņiem lūdzām trīs vīriešiem sasiet sieru, kas parasti tiek uzskatīts par sieviešu darbu. Un viņi ar prieku teica «jā»


Operatora Mika Meirāna Jāņu siers

Ieradis ģimenes idilliskajā dārzā Pierīgā gatavot, paša vārdiem runājot, «tīru kakla karbonādi ar sāli un pipariem, apceptu no abām pusēm uz oglēm», Miks šovasar izdomāja ķerties pie Jāņu siera receptes izmēģināšanas. No drauga Karaliskā improvizācijas teātra aktiera Andra Rupā palūdza siera recepti (Rupais to sien ik gadu), Miks ķērās klāt. Sieva Kristīne no aptiekā nopērkamās marles uztaisīja Jāņu siera marles «dvielīti». Gatavošanas laikā Miks izlēma izsvītrot no receptes ķimenes – pašam un sievai tās negaršo, kāpēc jāliek? Var taču improvizēt! Mika iztēle ātri uzbūra moderno latviešu Jāņu siera pasniegšanu: uz liela, balta māla šķīvja kopā ar avokado, tomātu šķēlītēm un rukolu. Skaisti! 

Mika princips, gatavojot ēst, ir izvēlēties tīrus produktus. «Vienkāršās lietas ir vislabākās.» Piemēram, biezpiena plācenīšiem ģimenē izvēlas nevis kviešu, bet rupjos rudzu miltus. Cep sviestiņā, nevis eļļā. Virsū ziež brūkleņu ievārījumu vai biezo, tirgū pirkto krējumu. 

Tikko Miks atgriezies no filmēšanas Kameronā. Daļiņa no tā redzama raidījumā Vides fakti, bet septembrī LTV būs pieci raidījumi, veltīti šai kultūras, dabas pieredzei. Pirms trīs gadiem Miks filmēja Ugandā, veidoja raidījumu ciklu par šo valsti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu