Atklājas pretrunas SC kampaņu finanšu jautājumos • IR.lv

Atklājas pretrunas SC kampaņu finanšu jautājumos

89
Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) līderi - Rīgas mērs Nils Ušakovs (no labās) un SC līderis Jānis Urbanovičs. Foto: Ieva Čīka, LETA
Indra Sprance

Ušakovs skaidro, ka ziņojumu ar KNAB deklarācijai neatbilstošajām summām rakstījis kāds eksperts

Apvienības “Saskaņas centrs” (SC) priekšsēdētāja Nila Ušakova sarakstē atklājies, ka SC līderi pirms 2009.gada Eiroparlamenta un pašvaldību vēlēšanām savstarpējā komunikācijā pieminējuši daudzkārt augstākas vēlēšanu kampaņu izmaksas, nekā tās oficiāli uzrādītas deklarācijā, kas iesniegta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Ušakovs nenoliedz, ka tāds ziņojums bijis, taču to skaidro ar kāda anonīma eksperta viedokli.

Mazliet vairāk nekā pusgadu pirms 2009.gadā plānotajām pašvaldību un Eiroparlamenta vēlēšanām – 2008.gada 17.novembrī – Ušakovs nosūtījis SC Saeimas frakcijas vadītājam Jānim Urbanovičam ziņojumu, kurā norādītā 2006.gada Saeimas vēlēšanu izdevumu summa būtiski nesakrīt ar partijas deklarācijā minēto, liecina žurnāla “IR” rīcībā esošā ziņojuma teksts.

Kā norādīts ziņojumā, 2006.gada Saeimas vēlēšanās “pēc ekspertu novērtējuma, SC iztērējusi aptuveni 1,5 miljonus latu”. Savukārt KNAB iesniegtajā deklarācijā norādīts, ka SC 2006.gadā vēlēšanām iztērējusi vien 273 tūkstošus latu.

Ziņojumā arī minēts, ka 2009.gada vēlēšanās izdevumiem “pēc dažādām prognozēm jābūt trīs reizes lielākiem – aptuveni 4,5 miljoniem latu jeb 9 miljoniem dolāru”. Nauda nepieciešama “tiešai reklāmai un slēptai reklāmai” krievu centrālajos un reģionālajos medijos, kam paredzēti 0,9 miljoni latu, bet latviešu medijos – 1,1 miljons. Vides reklāmām, akcijām, koncertiem un pasākumiem Rīgā jāiztērē miljons, pārējās septiņās lielajās pilsētās – kopā 0,7 miljoni, vēl 0,4 miljoni citās pašvaldībās un tikpat arī Eiroparlamenta vēlēšanu kampaņai.

Savukārt deklarācijā, ko SC iesniedza KNAB, norādīts, ka politiskais spēks kampaņai iztērējis 326 tūkstoši latu – tātad gandrīz četrpadsmit reizes mazāki nekā pusgadu iepriekš lēstie kampaņas tēriņi Ušakova sūtītajā ziņojumā savam partijas biedram.

Ušakovs žurnālam „IR” nenoliedza, ka 2008.gada novembrī šādu e-pastu Urbanovičam esot sūtījis, taču ziņojums esot kāda anonīma eksperta sagatavots. “Es to pats nerakstīju. Tas ir pārsūtīts teksts,” sacīja Ušakovs. “Eksperts tā uzskatīja,” lakonisks ir Ušakovs. “Mums 2006.gadā bija iztērēts tik, cik norādīts KNAB atskaitē. Ja mums būtu pusotrs miljons, tad būtu divreiz lielāka frakcija,” sacīja Rīgas mērs.

Plašāk par to, vai ir radušies pierādījumi savulaik vēl prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas paustajām bažām par SC lojalitāti valstij, lasiet žurnālā „IR”.

Komentāri (89)

garausiitis 16.02.2012. 08.28

Visu šito info vajadzētu arī krieviski rakstošajā presē, bet kas tev to dos…. Visur tiek pievērtas acis un SC zīmēts kā valsts glābējs. Ja nauda bāzta savās kabatās , tad tā būtu sarkanā lupata arī krieviski runājošajiem … , tikai to vajag korekti pasniegt , lai nerodas nekādas šaubas .

+29
-1
Atbildēt

1

    mary75 > garausiitis 16.02.2012. 08.39

    Ja tagad sāks visu to izmeklēt, kas jādara jebkurā gadījumā, un kas, cik saprotu, jau notiek, krievu prese un krievu TV tūlīt pat uzcels histēriju par politisku vajāšanu, par ko tagad jau vaimanā Urbanovics.
    Tāpēc jau būtu vajadzīgas ziņas arī krievu valodā visos Latvijas kanālos,vismaz, lai pastāstītu tādas lietas, patreiz visa krievvalodīgo auditorija atdota krievu TV propogandai, tas ir lielākais stulbums, ko varēja izdarīt.

    +18
    -1
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 16.02.2012. 07.23

No Ušakova ziņojuma 2008. gada 17. novembrī:
Для того, чтобы добиться убедительной победы ЦС необходимо финансирование в три раза превышающее расходы на прошлые парламентские выборы – порядка 9,0 млн долларов. С этим уровнем бюджета на предвыборную кампанию, ЦС сможет не только победить, но и перетянуть на свою сторону многих этнических латышей.

Ušakovs ir svēti pārliecināts: būs nauda priekšvēlēšanu reklāmai, būs latviešu balsis par Saskaņas Centru.
Tas lieliski raksturo Saskaņas Centra “latviešu sociāldemokrātus”.

+25
0
Atbildēt

0

Mārtiņš Škrjaba 16.02.2012. 10.07

Krievu masu mediji un arī interneta komentētāji ir pilnīgi vienaldzīgi pret korupcijas tēmu.SC var shēmot cik grib, bet tas neietekmē krievvalodīgo Latvijas pilsoni. Diemžēl! Mūsējie cīnās ar nacikiem un punkts.

+20
0
Atbildēt

1

    Andis Ozoliņš > Mārtiņš Škrjaba 16.02.2012. 20.55

    Vai arī latviešiem nebija tādas pašas klapes uz acīm? Neparko negribējām atzīt, ka ‘mūsu pašu, latviešu zēni’, var taisīt rebes un ne ausi necelt par Latviju un tās tautu. Ne jau velti parādījās ‘šī valsts’ Latvijas vārda vietā. Varbūt tieši tāpēc mēs esam dziļā peļķē auzu lauka vidū daudzās jomās, ka spītīgi negribējām redzēt, ka ‘mūsējie’ ir savtīgi mahinatori. Prieks, ka mums acis ir atvērušās, bet nenosodīsim SC vēlētājus, jo viņi redz savējos joprojām zaigojam zeltītā spožumā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu