Kursītis: Kāpēc “Maxima” apkopējai jāprot krieviski? • IR.lv

Kursītis: Kāpēc “Maxima” apkopējai jāprot krieviski?

84
Antons Kursītis. Foto: Ieva Čīka, LETA
Ieva Alberte

Saruna ar Valsts valodas centra Kontroles nodaļas vadītāju Antonu Kursīti

Antons Kursītis par valsts valodu rūpējas divdesmito gadu, tikpat ilgi, cik pastāv Valsts valodas centrs. Visbiežākais pārkāpums – kā toreiz, tā tagad – ir valsts valodas nelietošana. Uz referendumu, protams, viņš ies, jo neatkarīgā valstī var pastāvēt tikai viena valsts valoda.

Jūsu vārds nesen medijos izskanēja sakarā ar to, ka vērsāties pie tiesībsargiem, jo Daugavpils portālā “Gorod.lv” draudēja nolaupīt jūsu meitu.

Portālā tika aprakstīts, ka Rēzeknē, Ziemassvētku pasākumā Salavecis un pilsētas mērs runāja krieviski, un organizētāju sodīja par to, ka nebija tulkojuma. Publikācijas komentāros caur pasaku tēliem tika apspēlēta atmaksa: nozagt pusi no Valsts valodas centra un manu meitu.

Risks tomēr pastāv, jo deviņdesmito gadu sākumā darba dēļ smagi piekāva bijušo VVC kontroles daļas vadītāju Rūtu Icaku un vainīgais nav noskaidrots joprojām.

Policija pat necentās pierādīt, kāpēc tas notika. Bet, vai tāpēc baidīsimies? Tad mūs visus saukās par latvijiešiem.

Kas ir biežākais valsts valodas likuma pārkāpums?

Valsts valodas nelietošana. Pērn par to sodīti 596 cilvēki, par 167 cilvēkiem vairāk nekā 2010.gadā. Lielākoties valodu nemāk apkalpojošajā sfērā strādājošie. Ir milzīga atšķirība starp veikaliem “Maxima” un “Rimi”. Lielveikalu vadība izvēlas darbiniekus tā, lai pašiem vieglāk saprasties. Kāpēc “Maxima” apkopējai jāmāk krievu valoda? Likums nosaka, kādā līmenī dažādās profesijās jāprot valsts valoda, taču neregulē, cik labi jāprot svešvalodas. To darba intervijā nosaka darba ņēmējs pats. Kopš 2007.gada cīnos par izmaiņām Darba likumā, lai darba devējs darba intervijās nepamatoti nepieprasītu svešvalodu zināšanas.

Kā panākt veselīgu integrāciju?

Nesen zvanīja kāds cilvēks no “Liepājas metalurga”. Uzņēmumā, kā par brīnumu, esot pieņemti divi latvieši, kuri gandrīz neprot krieviski. Priecājās, ka tagad kolēģi spiesti ar viņiem sarunāties latviski. Tā ir bezmaksas integrācija!

Par valodas nelietošanu jūs varat sodīt vai brīdināt, taču ne atlaist.

Nevar jau arī vērtēt cilvēku tikai pēc vienas prasmes un tās dēļ atlaist. Ja atlaidīs taksistu, viņš aizies uz citu firmu. Diez vai kāds par viņu sūdzēsies, jo Latvijā valda krievu valodas pašpietiekamība. Kāda medicīnas māsiņa Daugavpilī nomierinošu zāļu vietā tantiņai piedāvājusi «nomirinošas»…

Kādus uzrakstus no veikalu skatlogiem pēdējā laikā esat izskauduši?

“Spices” skatlogā bija uzraksts: «Zims kolecias izpardna.»

Bet skatlogos ir rakstīts arī [seil]! Un kā ar kafejnīcu “Illy”? 

Tās ir reģistrētas preču zīmes. Latīņu burti – viss kārtībā. Preču zīmes reģistrācija izmaksā 65 latus. Kāds grāmatu veikals, piemēram, reģistrējis preču zīmi “Mi vas abslužim”. Kopumā krievi vairāk sūdzas par uzrakstiem angļu valodā, bet latvieši – krievu.

Referendumu par otru valsts valodu vajadzēja?

To nevajadzēja pieļaut. Tas ir vājprāts, ka gudrās galvas nepieņēma straujas izmaiņas Satversmē. Nedrīkst būt referendumi par valodu, teritoriju, pilsonību. Citās valstīs, kur krievu ir vēl vairāk nekā Latvijā, nekas tāds nebūtu iespējams. Neļautu kāpt uz galvas. Londonas grautiņu vaininiekus sodīja īsā laikā, bet Latvijā tas cirks ap 13.janvāra nemieriem ilgs gadiem un, visticamāk, beigsies ne ar ko. Vara parāda savu bezspēcību. Ja vara nespēj sevi aizstāvēt, tauta to neciena.

Kas notiks pēc referenduma?

Būs jālasa savstarpējo attiecību lauskas, jo vāze kopumā ir dikti plāna. Nekas nebeigsies, jo gluži kā šķirtam laulātam pārim, pāridarījumi neaizmirstas ilgi. Krievi atspēlēsies izdevīgos datumos. Ja referendumā tiešām nobalsotu par otru valsts valodu, grozījumi Satversmē stātos spēkā 15 dienu laikā. Ar laiku vajadzētu pārtaisīt visus dokumentus, lai tie būtu gan latviešu, gan krievu valodā: pase, autovadītāja apliecība, veidlapas. Sodītu latviešus, kuri neprot krievu valodu atbilstoši darbam veicamajā apjomā.

Kāpēc veidojas etniski sprādzienbīstamās situācijas?

Latvijā minoritātes savā starpā nekonkurē, kā tas ir Lietuvā, kur ir 8% krievu un 10% poļu. Latvijā visas minoritātes vienojošā valoda ir krievu. Kamēr latvieši paši jutīsies kā minoritāte un klanīsies gan uz Rietumiem, gan Austrumiem, likumi nelīdzēs.

Mēs paši vainīgi, vajag runāt ar krieviem latviski, nevis pielāgoties.

Jā, taču ne visiem – pret veciem cilvēkiem jāizturas ar cieņu. Krievus daudzviet ciena, bet krieviski runājošos gan ne, jo viņi cenšas uzspiest savu valodu. Lien tur, kur nevajag, tāpēc saņem pretestību un no tā izsecina, ka viņus neciena.

Eiropa mūs saprot?

Kādā sarunā ar bijušo EDSO cilvēktiesību komisāru sapratu, ka viņam nav izdevīgi saprast Latvijā valdošo situāciju, svarīgi izkalpot Krievijai, jo EDSO ir aukstā kara laikā veidota organizācija, kam bija jāmazina domstarpības starp PSRS un Eiropas valstīm. Un jaunais Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks, šķiet, būs nākamais Voss.

Rakstu žurnālā “IR” lasiet šeit.

 

Komentāri (84)

disassociative 16.02.2012. 12.12

Un jaunais Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks, šķiet, būs nākamais Voss.
_____________
Labs!
_____________
. Ja referendumā tiešām nobalsotu par otru valsts valodu, grozījumi Satversmē stātos spēkā 15 dienu laikā. Ar laiku vajadzētu pārtaisīt visus dokumentus, lai tie būtu gan latviešu, gan krievu valodā: pase, autovadītāja apliecība, veidlapas. Sodītu latviešus, kuri neprot krievu valodu atbilstoši darbam veicamajā apjomā.
_____________
Šo te lieliem burtiem uz pieres tādiem kā Dūle.

+31
0
Atbildēt

0

ilmisimo 16.02.2012. 12.11

Kādā sarunā ar bijušo EDSO cilvēktiesību komisāru sapratu, ka viņam nav izdevīgi saprast Latvijā valdošo situāciju, svarīgi izkalpot Krievijai, jo EDSO ir aukstā kara laikā veidota organizācija, kam bija jāmazina domstarpības starp PSRS un Eiropas valstīm. Un jaunais Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks, šķiet, būs nākamais Voss
__________________
spilgts citāts.

+29
0
Atbildēt

1

    juhans > ilmisimo 16.02.2012. 13.16

    Runājot par Muižnieku…
    Astoņdesmitos gados spriedām – varbūt labāk, ka Pugo aizcēla uz Maskavu. Taču jau tālāk no mums.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Līva Vikmane 16.02.2012. 12.23

Latviešiem Maxima būtu jāignorē kā sevišķi antilatviska iestāde!
Iekšējā sarunvaloda-krievu:( Kadru politika ir tendēta uz krievu elektorātu:(
Valodas prasības zāles darbiniekam: LV-A1, RU-sarunvalodas līmenī!:(((
Kur vēl tālāk? Kāpēc šim krievu perēklim vispār ļauj darboties Latvijā???

+25
-1
Atbildēt

13

    mary75 > Līva Vikmane 16.02.2012. 14.30

    Jā, jā, saprotu, lietuvieši te speciāli ierīkoja krievu perēkli, kas būtu jālikvidē, jo tev tas nepatīk, un pie visa vainīgi riebīgie “liberasti”, kuri pielīdzināmi Lindermanim, kurus arī, iespējams, nebūtu slikti likvidēt.
    Tāds pazīstams un diezgan bieži dzirdēts domu gājiens, nekas jauns.
    Tikai, neviens viņiem to aizliegt nevar, viņi visu dara pēc likuma, un personīgi man tas absolūti netraucē, ja te dzīvo krievi, kāpēc gan nevar būt veikals, kas orientēts uz krievu elektorātu?
    Starp citu, visas pārdevējas tur prot arī latviešu valodu, un nekāda latviešu diskriminācija tur nenotiek.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    mary75 > Līva Vikmane 16.02.2012. 14.08

    Vispār, daudz kur Francijā un Vācijā pārdevējām arī jāzina krievu valoda.
    Domāju, ja 40% pircēju būtu angļi, būtu loģiski prasīt arī angļu valodas zināšanas.
    Veikala uzdevums piesaistīt pircēju, un apkalpot to pēc iespējas tā, lai viņiem būtu ērtāk, nevis cīnīties par valodas politiku.
    Kam nepatīk, var tiešām šādus veikalus ignorēt, kāda problēma?
    Un tas attiecas tikai uz Rīgu, mazpilsētās Maksimās neviens krievu valodas zināšanas nepieprasa, vismaz, par Aizputi zinu droši.
    Tā ka tā nav nekāda “politika”, bet gan nepieciešamība zināt liela pircēju daudzuma valodu, ja pārdevēji nezinās krievu valodu, veikals vienkārši var bankrotēt, jo pircēju daudzums tur noteikti samazināsies.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Līva Vikmane 16.02.2012. 12.33

    Muļķis pat baznīcā pērienu dabūs!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    disassociative > Līva Vikmane 16.02.2012. 12.30

    Tas ir leišu perēklis.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Līva Vikmane 16.02.2012. 15.55

    ..veikals, kas orientēts uz krievu elektorātu?
    ________________________________________
    Uhū.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    My Paradise, My Rules > Līva Vikmane 17.02.2012. 13.02

    Nē, pēdējais laiks šiem 40% zināt valsts valodu. Vai starptautiski atzītu saziņas līdzekli – angļu valodu. Tad pārdevējam nevajadzēs zināt 3 valodas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Elīna Krivicka > Līva Vikmane 16.02.2012. 13.30

    Maksima diezgan labi izceļ savu etnisko piederību un to kādas vērtības ir svarīgas :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Līva Vikmane 16.02.2012. 17.10

    kāpēc gan nevar būt veikals, kas orientēts uz krievu elektorātu?
    ____—
    un nēģeru elektorātu?
    ar zābaksmēra burciņām pie ieejas – nuomālē mūli un iepērcies vesels!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Jānis Jukna > Līva Vikmane 16.02.2012. 14.59

    Protams, ka tādi veikali var būt. Var būt arī veikals, kurā apkalpo tikai un vienīgi latīņu valodā, esperanto, lībiešu, spāņu vai latgaliešu dialektā. To nevar liegt. Jautājums ir pat attieksmes paušanu. Ja pozicionē kā kādam sabiedrības lokam speciāli domāts pakalpojumu sniedzējs, tad arī to respektētu ikviens saprātīgi domājošs. Maxima ir definējusi savu vīziju un principus. Citāts no mājaslapas – misija: “Sniegt maksimālu labumu vietējiem iedzīvotājiem, apmierināt viņu ikdienas vajadzības pēc plaša patēriņa produktiem”; viens no principiem – “Strādājam klienta labā Regulāri domājam par sava darba noderību cilvēkam. Strādājam tā, lai mūsu pircēji vienmēr atgrieztos, atvedot līdzi arī citus.” Realizācija neveiksmīga. Par visu var padomāt. Var izvēlēties pamatu – ņemt vērā to, ka šeit ir Latvija un kļūt ar latvisko dominanci, vai sliegties krievvalodīgo daļas virzienā. Vai veidot labvēlīgu vidi abām grupām (piem., Stockmann pārdevējām ir karodziņi pie apģērba, norādot valodu iespējas. Domāju, ka tā laba prakse.) Personālu arī var veidot tā, lai būtu redzams saprātīgs līdzsvars starp abām grupām. Ir papilnam nianšu par ko padomāt

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Līva Vikmane > Līva Vikmane 16.02.2012. 14.22

    Džeri, tu laikam nesaproti, ko es rakstu! A1 pakāpe norāda uz to, ka valodu cilvēks praktiski var nezināt, maximas gadījumā tā ir latviešu valoda!!!
    Tava pārlieku lielā liberalizācija ir pielīdzināma fašista lindermana uzskatiem!

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    Līva Vikmane > Līva Vikmane 16.02.2012. 14.48

    Tev ir traki paveicies, Aizputē laikam vispār nav krievu. Rīgā, savukārt, Maximā sanāksmes, darba uzdevuma došana, savstarpējā saziņas valoda ir krievu! Kursītis taču raksta, ka nezinot RU, latviete nevar dabūt apskopējas darbu!
    Un tev tā liekas normāla valodas politika???:))))
    Tāpēc esam nonākuši līdz referendumam, jo daudzi latvieši zaudējuši pašcieņu un samierinājušies ar kroplo kārtību!

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    Ābelīte > Līva Vikmane 16.02.2012. 13.05

    Sen jau ignorēju un iesaku visiem tā darīt!!!

    +14
    0
    Atbildēt

    0

    Līva Vikmane > Līva Vikmane 16.02.2012. 12.31

    Leišu organizēts krievu perēklis:)

    +16
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu