Kā laimīgā kaijas kaka • IR.lv

Kā laimīgā kaijas kaka

4
Jānis un Laila Kirmuškas Latvijas Leļļu teātrī nostrādājuši 25 gadus, bet tagad ir izveidojuši privāto teātri Kili–Kili.
Ieva Puķe

Atdalījušies no Leļļu teātra, trīs aktieri ar vienu no populārākajiem Latvijas Ziemassvētku vecīšiem Jāni Kirmušku priekšgalā izveidojuši trupu Kili-Kili. Izrāde par vilku un zaķīti jau apceļojusi latviešu emigrācijas centrus 

Kirmuška – Lipors, Kirmuška – Lipora. Šādi izskaidrots, aktieru apvienības Kili-Kili nosaukums, par kuru, SIA reģistrējot, brīnījušies ierēdņi, iegūst cilvēciskas aprises. Jānis un Laila Kirmuškas, Edgars un Lilija Lipori. Jā, latviešiem neparasti uzvārdi, piekrīt Jānis Kirmuška, ilggadējais Latvijas Leļļu teātra aktieris. Viņa kolēģis Edgars Lipors, dziedošo vīru kopas Vilki vadītājs, liels nacionālo vērtību un folkloras cienītājs, par savu uzvārdu puspajokam, pusnopietni «izpīpējis», ka latgaliski tas varot nozīmēt «liepu āri». Bet Kirmuškas neziņu kliedējusi ģimeņu nometne 3×3 Mazsalacā, kur piedalījies arī baltu valodu profesors Austris Grasis. «Jāprasa līviem!» valodnieks iesaucies, padzirdot, ka Kirmušku dzimta sakņojas Vidzemes lībiešu senajās teritorijās, Staicelē un Alojā. ««Kir» ir kaija vai ķīris. «Muška» – melna oga, mellene,» Helmī un Dainis Stalti atbildi zinājuši uzreiz. 

«Un kas tad ir «kaiju oga»? Sveiciens no debesīm, kad mums tiek laimīgs brīdis,» Kirmuška, labsirdīgs lācis ar izcilu humora izjūtu, bijis sajūsmā. Vai nav piemērots uzvārds viņa profesijai? 

Jāņa un Lailas Kirmušku vārdus cilvēki joprojām saista ar Leļļu teātri. Arī es šīs iestādes mājaslapu izpētu krustām šķērsām, patiešām neticēdama, ka štata aktieru sarakstā vairs nav viņu bilžu un biogrāfiju. Abi – kursabiedri Latvijas Valsts konservatorijā, tūdaļ pēc augstskolas beigšanas 1984.gadā sākuši strādāt ikvienam bērnam labi pazīstamajā ēkā Rīgā, Elizabetes un Krišjāņa Barona ielas stūrī. Pavadījuši tur 25 gadus. Bija pirmā un vienīgā darbavieta, uz viņu izrādēm sāka nākt jau to cilvēku atvases, kas paši pirmsskolas vecumā bija sēdējuši skatītāju rindās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu